Blic

Zakon još nije, a kad će, ne znamo

- VLADIMIR LOJANICA novinar

Laka je para od mini-hidroelekt­rana, zato se o građevinsk­e dozvole za ove objekte mnogi i otimaju. Ulaganja nisu velika, ne traže radnike, sirovina je besplatna i ima je. Novac vrte njene turbine, a ona leba ne jede.

Samo što gde MHE nikne, ostanu presahli rečni tokovi, izmešteni iz korita u cevi, a biljni i životinjsk­i svet proteran je ili ugrožen. Dok investitor­i trpaju novac u džepove, ljudi ostaju bez vode ili za piće ili za i useve. Jeftin ćar za elektrane ostavlja ljude bez egzistenci­je. Zato se i narod dizao na bune.

Dovoljno je da investitor pikira zgodno mesto kraj reke i zatraži građevinsk­u dozvolu koju izdaje i naplaćuje opština. Mnogo takvih izdato je i za zaštićena područja. Sve MHE u Srbiji, rekao je jesenas ministar zaštitne životne sredine Goran Trivan, izgrađene su u skladu sa zakonom. Opet, ogradio se ministar, sve što je zakonito ne mora da bude ispravno, pod hitno, dodao je, mora biti promenjen Zakon o zaštiti životne sredine koji će, objasnio je, potpuno zabraniti MHE u zaštićenim dobrima. Oni koji su već izgradili MHE u područjima pod zaštitom, reče Trivan, dobiće zamenu lokacije.

Oktobar beše kada je ministar obećao izmenu Zakona. Pre njega isto obećanje Udruženju „Odbranimo reke Stare planine“dao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Već 20. decembra Vlada Srbija je donela uredbu kojom je omogućena gradnja MHE, snage do 30 megavata, na Zlatiboru - i to u granicama Parka prirode.

Ne da Zakon nije izmenjen, nego će se njime tek baviti poslanici budućeg saziva Narodne skupštine. Izmena Zakona, rekao je predsednik Vučić, biće jedna od glavnih tema novog parlamenta, i kao krivca za kašnjenje označio ministra Trivana.

Predizborn­a kampanja teče. Posle ovih izbora će biti za dve, tri, četiri godine. Teku i reke i potoci, barem oni koji su se do sada odurpli mini-hidroelekt­ranama. Pitanje je dokle će one teći.

Jeftin ćar od elektrana ostavlja ljude bez egzistenci­je. A izmene Zakona sačekaće i nov saziv skupštine i ko zna koju godinu

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia