Blic

U SAD ima više od 100.000 preminulih od virusa korona

-

BROJ UMRLIH OD virusa korona u SAD premašio je 100.000 za manje od četiri meseca, što je najviše u svetu, a 1,69 miliona zaraženih u ovoj zemlji čini oko 30 odsto globalnih infekcija.

Prvi slučaj zaraze u SAD registrova­n je u državi Vašington 21. januara. Ukupan broj umrlih u SAD je 100.276, saopštio je Univerzite­t “Džons Hopkins” u Merilendu, koji vodi evidenciju o pandemiji.

Bi-bi-si je javio da je to skoro isto kao broj američkih vojnika koji su poginuli u Koreji, Vijetnamu, Iraku i Avganistan­u tokom prethodne 44 godine.

Prema broju umrlih u odnosu na broj stanovnika, SAD su na devetoj poziciji, iza zemalja poput Belgije, Velike Britanije, Francuske i Irske, naveo je Univerzite­t. U svetu je zabeleženo 5,6 miliona slučajeva zaraze novim virusom korona, a umrle su 354.983 osobe.  Čak 43 američke države registrova­le su rekordne stope nezaposlen­osti, koja na nivou cele zemlje iznosi 14,7 odsto.

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je juče otvaranje granica za turiste iz 10 zemalja, među kojima nema Srbije.

- NAPRAVILI SMO plan po kojem bismo izmenili odluku o privremeno­j zabrani prelaska granice za državljane niza zemalja za turizam. To bi se odnosilo na Sloveniju, Mađarsku, Austriju, Češku, Slovačku, Estoniju, Letoniju, Litvaniju, Poljsku i Nemačku - rekao je Plenković.

Plenković je na početku sednice vlade rekao da do ove odluke dolazi, kako je rekao, zbog sjajnih rezultata Hrvatske proteklih dana. Granice će, kazao je, biti otvorene za turiste iz deset evropskih zemalja, a lista će se proširivat­i, rekao je, u skladu sa situacijom.

Ministar unutrašnji­h poslova i šef nacionalno­g štaba Davor Božinović istakao je kako će građani tih zemalja ulaziti u Hrvatsku slobodno,

srbija nije na hrvatskom spisku

uz epidemiolo­šku kontrolu i pridržavan­je preporuka epidemiolo­ške struke. - Neće se tražiti da dokažu razloge ulaska u zemlju. Na ulasku će se uzimati njihovi podaci, mesto odredišta, broj mobilnog telefona, imejl adresa, kako bi se pratilo njihovo kretanje u Republici Hrvatskoj - rekao je on.

Zanimljivo je, međutim, da ni Crna Gora nije na hrvatskom spisku, iako ima manje zaraženih nego Hrvatska.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš naveo je kako poslednja tri dana u Hrvatskoj nema novih zaraženih

Hrvatska za sada ne prima u zemlju turiste iz država koje su u lošijoj situaciji sa epidemijom virusa korona, prenose hrvatski mediji

virusom korona.

- Nalazimo se među najuspešni­jim zemljama u borbi protiv Covid-19 u Evropi i svetu - rekao je on.

Hrvatska je ponovo otvorila svoju granicu sa Slovenijom sredinom maja, ali je hrvatsko primorje zasad gotovo prazno.

Sa popuštanje­m mera uvedenih zbog pandemije virusa korona, zemlje EU počinju da otvaraju svoje granice, pa se mnogi pitaju gde će moći da idu za odmor, a otvaranje granica sa Srbijom za sada su najavile samo Grčka i Bugarska. 

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? oko odsto ukupno zaraženih u svetu je u prijavljen­o u americi
oko odsto ukupno zaraženih u svetu je u prijavljen­o u americi
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia