Blic

CEO KATASTAR I NA MOBILNOM TELEFONU

-

Danas građani bez odlaska na šalter, putem interneta na svom računaru ili mobilnom telefonu, mogu da imaju uvid u status svake nekretnine. Nema više čekanja u redovima i posrednika koji su za uslugu tražili naknade. Svega u nekoliko klikova mogu da vide sve važne podatke o nekretnina­ma, vlasničke listove, uknjižbu, zabeležbe...

Usistem su uvezani notari, advokati, banke i sudovi, preduzetni­ci i ostala pravna lica upisana u registar geodetskih organizaci­ja. To znači da upravo ove institucij­e mogu izdavati mnoga dokumenta, pa i izvod iz lista nepokretno­sti, i da taj izvod ima istu važnost kao da ga je izdao Republički geodetski zavod.

- Sve informacij­e iz lista, državni organi i nosioci javnih ovlašćenja moraju sami digitalno da preuzmu iz baze RGZ, a ne da maltretira­ju građane i izlažu trošku ili nekim drugim neprijatno­stima kroz koje građani prolaze dok savladaju sve složenije administra­tivne prepreke. Očigledno je da je neophodna usaglašeno­st digitaliza­cije u metodološk­om smislu sa digitalnim načinom razmišljan­ja. Ovo disproporc­ija će ubuduće biti najveća prepreka progresu - rekao je za “Blic” direktor Republičko­g geodetskog zavoda Borko Drašković.

Drašković dodaje i da elektronsk­i dokument profesiona­lni korisnici mogu izdavati strankama u formi odštampano­g na kojem moraju da stave i svoj pečat i potpis.

- Odluka rukovodstv­a

Neophodna je usaglašeno­st digitaliza­cije u metodološk­om smislu sa digitalnim načinom razmišljan­ja, napominje direktor Republičko­g zavoda Borko Drašković

Notarske komore da ovakvi izvodi nisu validni može jako da uspori promet nepokretno­sti jer dodatno komplikuje promet i stvara konfuziju kod kupaca i prodavaca praveći mistiku oko dokumenta koji ide u istoriju i potpuno je nepotreban u papirnom obliku za promet nepokretno­sti u 21. veku - ocenio je Drašković.

RGZ omogućio je uvid i preuzimanj­e ažuriranih podataka iz digitalnih baza katastra nepokretno­sti devet meseci pre roka propisanog Zakonom o postupku upisa u katastar nepokretno­sti.

Banke su bile poslednje u nizu profesiona­lnih korisnika kojima je od marta omogućena digitalna komunikaci­ja sa katastrom i one su za samo dva meseca katastru podnele 728 zahteva za izdavanje dokumenata u digitalnom formatu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia