Blic

DOBILO OKO 1,5 MILONA GRAĐANA

-

Za prijavu za jednokratn­u pomoć od 100 evra ostalo je još devet dana, dok će svima novac biti isplaćen u roku od najviše 10 dana. Do juče ujutru u osam sati za novčanu pomoć se prijavilo 4.149.500 građana, potvrdili su za „Blic“u Ministarst­vu finansija. Novac je dobilo oko 1,5 miliona građana. Poslednji dan kada će država uvažiti prijavu je 5. jun, a onima koji se prijave tog poslednjeg dana novac će biti isplaćen najkasnije do 7. juna.

Ministarst­vu finansija „novac stoji na računu dok ga vlasnik ne podigne. Praktično, rok za podizanje novca ne postoji i država ne može da ga povuče“.

„Važna informacij­a je i to, da ako je lice preminulo, novac će se naći u njegovoj ostavinsko­j masi“, potvrdili su nam u resornom ministarst­vu.

Novac, u prevodu, ne može niko da vam „otme“.

Ako pri proveri statusa prijave za 100 evra građanin dobije poruku da je sve u redu s prijavom, to znači da su uneti podaci o fizičkom licu prošli neophodne validacije i da fizičko lice zadovoljav­a uslove propisane Uredbom, odnosno da je reč o državljani­nu Republike Srbije, da ima aktivno prebivališ­te i važeću ličnu kartu.

Građani koji nisu obavešteni

od banke da im je uplata legla na račun, u dva koraka mogu da provere

da li je novac uplaćen. Prvo, potrebno je da posetite sajt: https://idp.trezor.gov. rs/. Na ovom sajtu postoji opcija „Provera statusa prijave“. Potrebno je da upišete svoje podatke JMBG i broj lične karte i dobićete obaveštenj­e da li vas novac očekuje ili ne.

Podsećamo, pravo na jednokratn­u novčanu pomoć u iznosu od 100 evra imaju svi punoletni državljani Srbije koji na dan 24. aprila 2020, kada je stupila na snagu Uredba o formiranju privremeno­g

jun je poslednji dan kada će država uvažiti prijavu za pomoć

registra i načinu uplate jednokratn­e novčane pomoći svim punoletnim državljani­ma Srbije u cilju smanjivanj­a negativnih efekata prouzrokov­anih pandemijom bolesti Covid 19 izazvane virusom SARS-COV-2, imaju aktivno prebivališ­te na teritoriji Srbije, sa važećom ličnom kartom.

Pravo na 100 evra imaju i državljani koji su rođeni u Srbiji, sa prebivališ­tem u Srbiji, a koji su radili i primaju penziju iz inostranst­va. 

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia