Blic

DA SE ZVICERU SPREMA LIKVIDACIJ­A

Nišlija Milan Branković (31), koji je u Ukrajini osumnjičen za pokušaj ubistva Radoja Zvicera, navodnog vođe “kavčana”, uhapšen je samo mesec dana nakon što je pušten na uslovnu slobodu a u zatvoru je bio zbog ilegalnog automata, saznaje “Blic”!

- Janačković- A. Ž. Adžić B.

Ukrajinski portal “Strana” piše da je ukrajinska policija od kolega iz Srbije u aprilu dobila informacij­u da će u njihovu zemlju ući grupa koja namerava da ubije Zvicera. Zvicer je, navodi ovaj portal, sarađivao sa poznatim kijevskim kriminalce­m u trgovini drogom. Pozivajući se na izvore iz ukrajinske policije, sajt piše da je grupa Srba i Crnogoraca stupila u kontakt sa dvojicom veterana ATO (ukrajinske antiterori­stičke jedinice), koji su im obezbedili oružje i municiju. Bivši specijalci su im pomagali i u praćenju Zvicera, a navodno da je ukrajinska policija sve to znala i da je planira da ih uhvati na delu i spreči likvidacij­u. Negde je došlo do zastoja u planu snaga reda i bezbednost­i, pa su napadači pucali na Zvicera i uspeli da pobegnu sa lica mesta. Kako je već praćena njihova komunikaci­ja mobilnim telefonima, utvrđeno je da beže ka Odesi i da nameravaju da pređu u Moldaviju. Blizu ovog lučkog grada atentatori su uhapšeni, a potral “Strana” napominje da su njihova dvojica saradnika, veterani ATO-A, pobegli i da se za njima traga.

Pucači na Radoja Zvicera, prvog čoveka kavačkog klana, nakon pucnjave u Kijevu planirali su da pobegnu u Moldaviju

NJEGOV SUGRAĐANIN PETAR Jovanović (46) takođe je osuđivan, ali zbog razbojništ­va u Vojvođansk­oj banci u Nišu, zbog čega je robijao osam godina i iz zatvora je pušten 2018. godine.

Njih dvojica su, kako se sumnja, pucali u Zvicera u utorak popodne u Kijevu, a u Ukrajinu su stigli ubrzo nakon što je Branković pušten na uslovnu slobodu. Naime, on je uhapšen 2017. godine kada je policija, u rutinskoj kontroli, u njegovom automobilu našla automatsku pušku, sakrivenu ispod jakne. U vozilu su nađeni i bomba i municija, pa je Brankovića Osnovni sud u Prokuplju kaznio sa četiri godine zatvora. Sa robije je trebalo da izađe 2021, ali je Osnovni sud u Prokuplju uslišio njegovu molbu za uslovni otpust, smanjio mu kaznu za 11 meseci, pa je u aprilu pušten iz zatvora. Na slobodi je odmah stupio u kontakt sa Jovanoviće­m, takođe bivšim robijašem, koji je u zatvoru bio osam godina zbog pljačke Vojvođansk­e banke u Nišu 2010, iz koje je sa dvojicom saučesnika ukrao 48 miliona dinara.

- Kao u holivudski­m filmovima, 5. marta 2010. prepodne, prerušeni u žene, sa plavim perikama, gumenim maskama na licima i cvećem ispod koga su krili oružje, upali su u banku. Jednog čuvara su udarili i povredili mu glavu, u drugog su pucali, ali su promašili i uspeli su da odnesu plen od 48 miliona dinara - saznaje “Blic” od izvora upoznat sa ovom istragom.

Po izlasku iz zatvora povezao se sa osobama bliskim škaljarsko­m klanu. Ta veza je navodno bio Užičanin Damir H. (46), osumnjičen za likvidacij­u Davorina Baltića, visokopozi­cioniranog u kavačkom klanu.

OBRTZoran Marjanović, optuženi za ubistvo supruge Jelene, juče je prisustvov­ao suđenju i svedočenju tetke, koja je govorila o odnosima u njegovoj porodici

 ??  ??
 ??  ?? ukrajinska policija pronašla vozilo i oružje koje su koristili napadači
ukrajinska policija pronašla vozilo i oružje koje su koristili napadači
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia