Blic

„Malčanski berberin treba da dobije doživotni zatvor“

Pred Višim sudom u Nišu danas će početi suđenje Ninoslavu Jovanoviću (46), poznatijem kao Malčanski berberin, jer je 20. decembra prošle godine u Brzom Brodu kod Niša oteo i zlostavlja­o dvanaestog­odišnju devojčicu. Beogradska starleta Tijana Maksimović (2

- B. J. GORAN OBRADOVIĆ, ANA Ž. ADŽIĆ

SUĐENJE OSUĐIVANOM MANIJAKU i silovatelj­u počeće pripremnim ročištem na kojem će tužilaštvo i odbrana predložiti dokaze koji će biti izvođeni u toku glavnog pretresa. Pripremno ročište, kao i suđenje Jovanoviću, održaće se bez prisustva javnosti, zbog zaštite interesa maloletne žrtve.

Penzionisa­ni inspektor niške policije Nebojša Petković, koji je 2005. godine bio na čelu policijsko­g tima koji je uhapsio Jovanovića, nakon što je u razmaku od četiri dana oteo dve devojčice očekuje da ovoga puta Malčanski berberin dobije doživotni zatvor jer je u međuvremen­u zakon izmenjen i postoji mogućnost da mu se izrekne i ovako stroga kazna.

- Kada je uhapšen 2005. godine, bili smo svesni da ne može da dobije više od 15 godina zatvora jer je to bio tada zakonski maksimum. Bojali smo se da će po izlasku iz zatvora da ponovi delo, što se nažalost i dogodilo. Ovo suđenje koje će sada uslediti se bitno razlikuje od onog pre 15 godina, pre svega jer je došlo do izmene Krivičnog zakonika pa je sada moguće izreći strožu kaznu nakon donošenja „Tijaninog zakona“. Koliko znam, sada postoji mogućnost izricanja kazne doživotnog zatvora i, što je još bitnije, ne postoji mogućnost uslovnog otpusta. Sve je sada na sudu koji ima zadnju reč. Potpuno sam siguran da su policija i tužilaštvo uradili dobar posao u smislu obezbeđenj­a dokaza, pa se nadam da će ovo biti prvi slučaj gde će se primenom novih zakonskih odredaba izreći maksimalna kazna - doživotni zatvor - kaže Petković, koji je 2005.godine bio šef Odseka za suzbijanje opšteg kriminalit­eta u niškoj policiji.

ROBIJA

Iza rešetaka Jovanović je proveo više od 22 godine života zbog silovanja, pokušaja silovanja, ali i krađa i prevara. Prvi put je osuđen 1996. godine na deset godina zatvora zbog silovanja i prevare. Tada je silovao jednu devojku i devojčicu staru 14 godina. Pošto se 2005. godine našao na uslovnoj slobodi, nakon 9,5 godina robije ponovio je krivična dela - jednu dvanaestog­odišnjakin­ju iz Niša je silovao, a drugu iz Gornje Vrežine pokušao da siluje, prethodno im ošišavši kosu makazama. Osuđen je 2006. godine na 15 godina, ali je iz zatvora izašao početkom januara 2018. godine, posle izdržanih 12 godina, nakon što mu je Vrhovni sud smanjio kaznu po žalbi. U oktobru iste godine opet je uhapšen pod optužbom da je uznemirava­o i proganjao žene i maloletnic­e putem društvenih mreža. U martu 2019. godine je u Beogradu osuđen na pet meseci zatvora zbog polnog uznemirava­nja žena putem društvenih mreža, dok je za druga dva dela proganjanj­a oslobođen optužbi. Budući da mu je u izrečenu kaznu uračunato vreme provedeno u pritvoru, automatski se našao na slobodi. Početkom jula njegova porodica policiji prijavljuj­e njegov nestanak. Ništa se o njemu nije znalo, sve dok u decembru iste godine u ukradenom „puntu” nisu pronađeni njegovi tragovi i tragovi otete devojčice...

KAZNA

Uhapšen je 5. januara u Malči, a istraga protiv njega potom je pokrenuta zbog krivičnih dela otmice i silovanja deteta, za šta se može izreći kazna zatvora od najmanje 10 godina ili kazna doživotnog zatvora. 

Upoliciji su pojasnili, navodeći inicijale, da će Tužilaštvu BIH osim Tijane biti predati Zlatan Ćuk, Milisav Tomić, Željko Vujić i Vladan Kakuća.

- Oni su uhapšeni u policijsko­j akciji „Kristal“, a pomenuti se tereti za organizova­ni kriminal i vrbovanje radi prostituci­je. Osim toga, sumnjiče se i za neovlašten­u proizvodnj­a i promet opojnih droga i nedozvolje­n promet oružja – pojasnili su iz policije.

Izvor „Blica“otrkiva da je Tijana Ajfon bila jedan od organizato­ra orgijanja, a kojem su prisustvov­ale veoma opasne osobe povezane sa narkoticim­a, a koji su poznate po svojim vezama po celom svetu.

Osim pomenutih, u vikendici u Suvom Polju zatečeni su i Aleksandar Gajić, Pavle Stević, Željko Simić, Radan Dotlić, Savo Simić, Siniša Perić, Radoslav Simić, Danijel Perić, Adi Bajgorić, Vladan Kakuća, Srđan Mićić i Elvis Hodžić.

- Pored njih, tu su nađeni i Sašo Belić, Rikardo Merdausl, Slaviša Dobrić i Slavko Vinčić iz Slovenije. Takođe su nađene i Tijanine prijatelji­ce - Saša

Petrović iz Čačka, Sofija Gačić i Marija Krstić iz Beograda i Jovana Denić iz Mladenovca. U vikendici su bili i Marko Erkić, Damir Hamzić i Aleksa Despotović – istakao je izvor „Blica“.

Većina zatečenih na orgiji je odranije poznata policiji, mahom zbog droga i nasilnički­h ponašanja, ali se neka imena posebno ističu.

Pre svega to je Zlatan Ćuk koji je povezavan sa škaljarski­m klanom i nekim od osoba za koje sumnjiče da su radile za ovu grupu.

Tu je i Elvis Hodžić koji ima podeblji kriminalni dosije i do sada je više puta

Osuđeni silovatelj Ninoslav Jovanović iz Niša je prošle godine oteo devojčicu namamivši je u svoj automobil i 17 dana se s njom skrivao po napuštenim kućama

hapšen i osuđivan za veoma teška krivična dela.

Takođe je povezivan i sa krijumčare­njem droge iz Južne Amerike prema Evropi. Priveden je i Željko Vujić, inače poznati bizmismen i vlasnik preduzeća „Agromehani­ka“.

Izvor „Blica“uključen u ovu istragu otkrio nam je da razbijanja ove grupe nije bilo slučajno, nego se radilo o veoma dobro organizova­noj akciji koju je izvela Uprava za organizova­ni i teški kriminalit­et MUP RS u saradnji sa PU Bijeljina.

Prema njegovim rečima, Tijana Ajfon je bila jedan od organizato­ra orgijanja i njena uloga je između ostalog bila da vrbuje devojke za međunarodn­u prostituci­ju.

Tijana i devojke su čamcima prešle preko reke Drine, a ostali gosti su svojim skupocenim limuzinama došli u vikendicu – kaže naš izvor

- Inspektori su došli do saznanja da pojedinci iz BIH organizuju kokainske žurke i orgije i zbog toga je pokrenuta akcija i oni su praćeni duži vremenski period. Zatim su dobili informacij­u da će se orgijanje održati u sredu uveče u iznajmljen­oj vikendici kod Bijeljine. Tijana i devojke su čamcima prešle preko reke Drine, a ostali gosti su svojim skupocenim limuzinama došli u vikendicu – kaže naš izvor.

Međutim, u njihovim namenama omela ih je policija, koja je opkolila vikendicu i upala unutra, te zatekla čak 35 osoba, i to devet devojaka i 26 muškaraca.

- Neki od njih su zatečeni u krevetima, droga i alkohol su bili po stolovima, a na podu vikendice nađeno je nekoliko odbačenih pištolja, ali i kartice od kazina sa kojih su konzumiral­i kokain – ističe izvor „Blica“.

Pošto je reč o međunarodn­im krivičnim delima, slučaj je preuzelo Tužilaštvo BIH, koje će danas doneti odluku o tome kakva sudbina čeka uhapšene. 

 ??  ?? u akciji „kristal“kod bijeljine uhapšeno muškaraca i devet devojka zbog bavljenja prostituci­jom, posedovanj­a narkotika i oružja
u akciji „kristal“kod bijeljine uhapšeno muškaraca i devet devojka zbog bavljenja prostituci­jom, posedovanj­a narkotika i oružja
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia