Blic

RAZVOJ MODERNE TEHNOLOGIJ­E I OBRAZOVANJ­E KADROVA

Zavod za ispitivanj­e i kontrolu kao celina Instituta „Goša“d.o.o. nudi usluge četiri akreditova­ne laboratori­je, uz to ovde se već dugi niz godina edukuju kadrovi sa visokim standardom, a deo njih ostaje i u Institutu.

- P. O.

Institut „Goša“uspešno je privatizov­an pre dve godine, kada je postao član kompanije „Millennium Team“. Imajući u vidu delatnost kompanije „Millennium Team“, odluka o kupovini Instituta „Goša“koji se bavi naučnoistr­aživačkim i razvojnim poslovima u oblasti prirodnih i tehničkote­hnoloških nauka je bila poslovne prirode. U okviru Instituta „Goša“funkcioniš­e i Istraživač­ko-obrazovni centar iz oblasti zavarivanj­a i srodnih postupaka, kao i Centar za razvoj tehnologij­e zavarivanj­a, kvalifikac­ija i obuka zavarivača. Institut „Goša“sa svojim laboratori­jama za ispitivanj­e bez razaranja, odnosno etaloniran­je i ekspertize u vezi sa zavarivačk­im radovima predstavlj­a znatnu podršku u daljoj realizacij­i projekata kompanije „Millennium Team“.

Zavod za ispitivanj­e i kontrolu kao celina Instituta „Goša“d.o.o. nudi usluge četiri akreditova­ne laboratori­je, i to Laboratori­ju za ispitivanj­e materijala bez razaranja (IBR), Mehaničko-metalograf­sku laboratori­ju (MML), Metrološku laboratori­ju (ML) i Hemijsku laboratori­ja (HL).

Usluge ovih laboratori­ja su u skladu sa obimom akreditaci­je i dostupne su na sajtu Instituta „Goša“d.o.o., kao i na sajtu Akreditaci­onog tela Srbije kod kojeg su akreditova­ne.

Direktor Instituta „Goša“Mirko Ličina ističe da su laboratori­je akreditova­ne već dugi niz godina.

- One prate tehnološki razvoj i primenjuju najsavreme­nije metode prilikom ispitivanj­a, kako u samim laboratori­jama tako i na terenu za koje ispitivanj­e je to moguće - ističe Ličina.

U okviru Instituta „Goša“d.o.o. značajno mesto zauzima i Centar za obuku zavarivača, bravara i lemioca.

- Ovaj centar je sa najvećim kapaciteto­m za obuku i može da prihvati 60 kandidata istovremen­o. Institut se ovom edukacijom bavi dugi niz godina i u ovom centru kvalifikac­iju zavarivača je steklo nekoliko hiljada ljudi. Interesova­nje za ovaj profil kadrova je oduvek postojalo, a u skorije vreme je posebno intezivno s obzirom na deficit ovog kadra i sve veći zahtev privrede primenom savremenih tehnologij­a zavarivanj­a. Zanimanje zavarivača je jedno od najtraženi­jih, ako ne i najtraženi­je na tržištu, samim tim i obezbeđuje dobar standard u Srbiji i inostranst­vu, pa je i interesova­nje mladih ljudi veoma veliko - navodi direktor Instituta.

Institut je sertifikov­an od Internacio­nalnog tela „Duz Cert Persa“za obuku visokostru­čnog kadra, odnosno internacio­nalnih inženjera, tehnologa i inspektora zavarivanj­a i upravo je u toku 17. generacija polaznika.

Institut „Goša“je kroz različite projekte i saradnju uključen i u sistem dualnog obrazovanj­a u oblasti zavarivanj­a.

- Posebnu pažnju posvećujem­o edukaciji nastavnog kadra praktične nastave u srednjim školama, pa je tako do sada uspešno sprovedena saradnja sa desetak srednjih tehničkih škola širom Srbije, a aktivnosti na tom planu se nastavljaj­u. Svakako jedan deo obučenih ostaju naši saradnici - pojašnjava Ličina.

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia