Blic

PANČIĆEV SKAKAVAC, RETKA I UGROŽENA VRSTA NA TARI

-

Tara je jedino mesto u svetu gde se može sresti Pančićev skakavac, retka i ugrožena životinjsk­a vrsta.

- Pančić je pronašao tog skakavca, a kasnije se njime bavio Sergej Matvejev, jedan od ruskih

„belih“migranata koji je istraživao insekte. Matvejev je našao da je Pančićev skakavac vezan za

menolom, a uz put se nalazi vidikovac Zmajevac sa kojeg se pruža prelep pogled na samu Frušku goru.

- Ako se uputimo od Vidikovca pešačkim stazama, dolazimo do odmorišta i Ledinačkog jezera. U blizini je izvor potoka Zvečan - kaže Tot.

ŠUMSKE KOKE, DETLIĆI I SOVE

Prirodne bukove šume prašumskog karaktera se ističu karakteris­tičnom faunom i florom. Važnost njihovog očuvanja za očuvanje biodiverzi­teta, uključuje mnoge retke i ugrožene vrste, jeste ono zbog čega su te šume postale jedno od ključnih pitanja politike očuvanja prirode.

- Nastanjuju ih oko 20 odsto kopnene faune u centralnoj Evropi. Procenjeno je da je čak do 10.000 životinjsk­ih vrsta vezano za bukove šume. područje crnog bora i vresa. Pančićev skakavac je najspecifi­čnija vrsta na Tari, ima zakržljala krila i sposobnost mimikrije kaže za „Blic“Ranko Milanović, rukovodila­c Službe informisan­ja u Nacionalno­m parku „Tara“. Osim toga pronašli su i srpsku režuhu, retku biljku, endemsku vrstu nejestivih pečuraka – tartufa, ali i malu sovu.

Posebno su bogate vrstama detlića, šumskih sova i koka, drozdova i ptica grabljivic­a poput surog orla ili crne lunje. Zahvaljuju­ći velikim naporima za očuvanjem, vratili su se medved, vuk i ris - kažu zaštitari prirode.

PEŠČANE DINE U KELEBIJSKO­J ŠUMI

Ako se uputimo put Subotice i želimo proći puteve prirode, interesant­no je prošetati Kelebijsko­m šumom.

- Područje se nalazi na pesku i, ako se uputimo stazama kroz Kelebijsku šumu, videćemo peščane dine. Možemo reći da se Subotica nalazi u pustinji, u Subotičkoj peščari. Oko 1880. godine u okolini Subotice bilo je 2.000 hektara šuma, a u 20. vek smo ušli sa 9.000 hektara šumskih površina - kaže Boris Tot. 

Ekonomista Ljubomir Madžar tvrdi i da je veoma dobro što direktne strane investicij­e dolaze u velikoj količini, ali da treba sagledati i kolike su subvencije za nove investicij­e.

- Direktne strane investicij­e su dobro došle da popune nedostatak akumulacij­e u našoj zemlji, ali je daleko važnije forsirati i posmatrati domaću akumulacij­u - ocenjuje Madžar za „Blic“.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je juče da najnoviji podaci o rastu BDP-A govore o tome da je Srbija apsolutni lider u odnosu na zemlje regiona, ali i da ima veći rast i od nekih zemalja u Evropskoj uniji, ukazujući pritom posebno na susednu Hrvatsku.

- To je potvrda ispravne ekonomske politike predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića - istakao je Mali.

Kako se navodi u saopštenju Ministarst­va finansija, on je naveo da je, na primer, za razliku od članice EU Hrvatske, čiji je rast u prvom kvartalu ove godine iznosio svega 0,4 odsto, Srbija u istom periodu imala privredni rast od čak 5,1 odsto.

- Naša zemlja je zauzela apsolutno lidersku poziciju u regionu, ulogu koju više niko ne može da ospori - naglasio je Mali.

On je ukazao da se u novonastal­oj ekonomskoj situaciji, u kojoj se našao ceo svet, pokazalo da je Srbija mnogo otpornija nego neke druge zemlje, kao što je na primer Hrvatska.

- Njihovi ekonomski pokazatelj­i su već određeni period lošiji od naših, a ovi poslednji podaci govore o tome da je razlika između nas veća nego ikada, odnosno da smo daleko uspešniji - naveo je ministar Mali.

On je dodao da Srbija kontinuira­no ostvaruje bolje rezultate od Hrvatske pa je tako u 2019. godini Srbija imala rast od 4,2 odsto, dok je privredni rast Hrvatske bio tri odsto.

U poslednjem kvartalu iste godine Srbija je imala rast od čak 6,2 odsto, dok je privredni rast Hrvatske bio svega 2,5 odsto. 

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia