Blic

NIJE PRVA NESREĆA

Unuk doživotnog predsednik­a SFRJ

-

pre nego što je epidemija virusa korona blokirala Srbiju i Crnu Goru.

- On i drug su bili u januaru, pa su se vratili i ponovo otišli za Crnu Goru 22. februara. Od tada ga nismo videli. Trebalo je da se vrati uskoro. Njih dvojica su tamo radili zajedno na postavljan­ju elektroins­talacija. Nisu se žalili na uslove rada, regulisali su boravak, imali su radnu dozvolu. Hteo je da se dođe da vidi najmilije, a sada se vraća u kovčegu - nastavlja priču rođaka i dodaje da zbog celokupne situacije zbog epidemije ne znaju ni ko će ići po telo ni kako će ga uopšte dopremiti.

Nesreća nadomak Tivta nije prva u Crnoj Gori u kojoj su stradali mladi državljani Srbije koji su tamo otišli trbuhom za kruhom. U julu 2018. godine u Bečićima, na magistrali, poginuo je 24-godišnji Miloš Vukomanovi­ć, dok je njegova devojka Snežana Rudinac (24) teško povređena kada je na njih, dok su se vraćali sa posla, u punoj brzini naleteo automobil kojim je upravljala Emina Adrović. Teško povređena devojka je u komi, prebačena je na lečenje na VMA, dok je Emina Adrović uhapšena, ali je posle plaćene kaucije puštena da se brani sa slobode.

U susednoj Jelašnici tokom jučerašnje­g dana vladala je neverica zbog tragične sudbine mladog Krstića.

- On nema nikog. Majka je otišla davno, otac je umro. Živeo je sa dedom koji je takođe umro. Snalazio se, radio pomalo i otišao je u Crnu Goru da bi zaradio neki dinar. Ne znamo sada ni ko će da dopremi njegovo telo, ko će da ga sahrani - kažu Krstićevi poznanici iz Jelašnice.

n

da nije ove situacije oko virusa korona. Komunisti iz BIH, Hrvatske, Slovenije, Makedonije su i pored svega hteli da dođu, ali nisu bili sigurni da li je Muzej Jugoslavij­e otvoren. Kad me pitaju ko je bio Tito, kažem „državnik čija sahrana je ušla u Ginisovu knjigu rekorda po broju prisutnih stranih delegacija“. Njemu je i danas u svetu posvećeno preko 80 ulica i spomenika, ali u Beogradu on nema spomenik. Onaj u Užicu što stoji iza zgrade muzeja smo pokušavali da vratimo na trg na kojem je stajao 30 godina, ali su nas lukavo odbili.

Spomenuste koronu i sve nedaće koja nam je zadala. Šta su nam pokazala ta dva meseca?

- Pokazala je da mnogo toga što smo nekada imali sada nemamo, a lako ga je imati. Politikom „to će stranci da proizvode, a mi ćemo da kupimo“dozvolili smo da nemamo maske, rukavice, alkohol, kvasac. Jeste, to je brzo rešeno, ali zašto smo došli u takvu situaciju kad smo nekada proizvodil­i sve, od igle do lokomotive. Sada smo samo bleda slika. Iz svih republika SFRJ mladi odlaze i normalno je da odlaze. Ko je lud da radi za 200-300 evra kada može za 1.300 ili 2.000 evra. U vreme Josipa Broza Tita imali smo platu hiljadu, dve, tri maraka i osmočasovn­o radno vreme, bilo je dovoljno da jedno iz kuće radi da bi izdržavalo porodicu. Zato niko nije odlazio. A danas troje rade za pristojan život jednog. Onda je na četiri zaposlena dolazio jedan penzioner, a sada je taj odnos jedan prema jedan.

Potencira se često da pojedini narodi sa prostora Jugoslavij­e duguju veliku zahvalnost komunistim­a i Titu, odnosno da su izvukli ogromne benefite. Ko konkretno?

- Niko ne može da bude zahvalan i zadovoljan tamo gde se umeša međunarodn­a ruka.

- POGREŠNO JE RAZMIŠLJAN­JE DA SE NARODI BIVŠE JUGOSLAVIJ­E GLEDAJU PREKO NIŠANA. NAROD SE NIGDE NIŠTA NE PITA, NITI SE PITAO KADA SE RASPADALA JUGOSLAVIJ­A

 ??  ?? ZAJEDNO ODRASLI, RADILI, ZAJEDNO OTIŠLI U SMRT
ZAJEDNO ODRASLI, RADILI, ZAJEDNO OTIŠLI U SMRT
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia