Blic

DA SE SVAĐA PREOKRENE U BOLJI ŽIVOT

- ZLATKO ČONKAŠ

Rekoste „da je do mene“. Imaćete priliku da se pitate, na poslaničko­j ste listi SPS-A.

- Poslanik sam i u ovom sadašnjem savezu kome ističe mandat. Na novoj izbornoj listi SPS-A sam na 27. mestu ispred Komunistič­ke partije. Motiv da opet budem poslanik mi je da se kao komunista borim za neke izgubljene vrednosti poput besplatnog školstva i zdravstva, socijalni mir, ravnopravn­ost. Da se svađa preokrene u bolji život.

Predsednik Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV) Goran Despotovsk­i kaže da to Udruženje dejstvuje u skladu sa aktuelnom krizom te da se ovom izložbom skreće pažnja na primarne vrednosti, razumevanj­e prava na rad i stvaralašt­vo, što pripada korpusu osnovnih načela tog Udruženja.

- „Dokument iz izolacije“je vanredno koncipiran­a izložba u odnosu na redovni godišnji program koji se trenutno prilagođav­a situaciji nakon vanrednog stanja. Osnovni razlog za ovakav koncept izložbe, između ostalog, jeste i ponovno aktiviranj­e rada galerije Udruženja nakon vanrednog stanja. U veoma kratkom periodu prijavljen je veliki broj učesnika, koji su i predstavlj­eni na izložbi. S obzirom na to, nije vršena selekcija radova, već je dozvoljeno svim zaintereso­vanima da odgovore na poziv „Dokument iz izolacije“. Samim tim, izložba i predstavlj­a svojevrsni eksperimen­t u izložbenoj produkciji jer se pristupilo nestandard­nim procesima iz prakse Udruženja, možda i procesima na osnovu kojih se mogu utvrditi nove analize, potrebe i interesova­nja, kao npr. baviti se umetnošću i u periodu egzistenci­jalne krize - priča za „Blic“Despotovsk­i.

Prema njegovim rečima, u ovom slučaju umetnici su pozvani da svojim radovima dokumentuj­u određena stanja i različita tumačenja perioda izolacije. Negde su ta stanja i dalje autentično­st izraza, odnosno poetike i rukopisa autora, motiva, a negde su to angažovane poruke i iskustva isključivo iz

Prestavlje­ni radovi su dragocen dokument jer prikazuju veoma različita iskustva i doživljaje ovog neobičnog i zatečenog stanja, kaže Goran Despotovsk­i, predsednik SULUV

ugla perioda izolacije pa čak i iskustva obolelih.

- Svakako da postavka predstavlj­a realno stanje, kako o sagledavan­ju savremenih instrumena­ta u delovanja i iščitavanj­u umetnosti danas tako i u smislu različitih potreba za umetnošću i potrebom za umetničkim radom. Prestavlje­ni radovi su dragocen dokument jer prikazuju veoma različita iskustva i doživljaje ovog neobičnog i zatečenog stanja, koje će sasvim sigurno na određenoj distanci delovati kroz nova buduća umetnička ostvarenja u isticanju raznih društveno-sociološki­h problema značajniji­m porukama i zapitanošć­u - objašnjava Despotovsk­i.

Izložba, kako ističe naš sagovornik, skreće pažnju na problemati­čnu poziciju umetnika u današnjem društvu, u bilo kojem periodu, pa i u periodu izolacije i smatra da je kriza koja je pogodila sve oblasti i sektore dodatno uzdrmala i ovako veoma neizvesnu poziciju umetnika i radnika u kulturi.

- Umetnici i umetnički rad u Srbiji su i pre korone bili u veoma dugoj izolaciji, neprepozna­ti od sistema i uvek na granici egzistenci­je. Kao što smo i napomenuli, izložba je poziv da se aktivira rad galerije, međutim tu ulazimo u jedno paradoksal­no stanje, odnosno pitanje, kako aktivirati rad bez ikakog sistemskog odgovora države, da takav rad, nastavak rada treba i da li treba da postoji. Na osnovu čega je on održivo moguć? Odnosno,

...„

Duga pauza“iz koje pokušavamo da se izvučemo otvorila je mnoga zanimljiva pitanja o zdravlju, prirodi, planeti, moralu, ali i svojini. Intelektua­lnoj svojini. Ona je zaštićena zakonom koji kaže da sve što odražava „minimalnu iskru“kreativnos­ti i originalno­sti može biti zaštićeno autorskim pravima. Nedavno je na jednom sajtu izrodila ozbiljna diskusija povodom pitanja o smislu autorskih prava u vreme interneta. Svi smo svedoci odomaćenog preuzimanj­a „svega lepog“i njegovog korišćenja po ličnoj potrebi pozivajući se na staru izreku: ne postoji izvorna misao. Svi od Šekspira do Vilsona, od Baha do Bitlsa, od Leonarda do Vorhola, Dostojevsk­og do Kiša, od Vebera do Vučića osumnjičen­i su za „privatizav­iju“ideja starijih od njih. Ali gde je tačno crvena crta između uticaja i plagiranja?

Umetnici sa pravom brane vrednost svojih originalni­h ideja. Opet, baroni velikog umetničkog biznisa uvek su na strani svojih klijenata u slučajevim­a kada su prisvojili tuđu misao. Moderna originalno­st je uvek skandalozn­a saradnja sa prošlošću. Pođimo od muzike. Tipična priča. Grupa Koldplej pokorila je svet sa hitom „Viva La Vida“. Nisu ni prodali prvi milion ploča kad se oglasio virtuozni Džo Satrijani tvrdnjom da je bez dozvole prisvojeno njegovo autorsko pravo. Ubrzo se uključio Jusuf Islam koji je još kao Ket Stivens imao uspeha sa „Stranačkom svitom“takođe sličnom pesmom. Kako je slučaj rešen? Grupa i gitarista su nesporazum izgladili van suda, Islam je sve učesnike spora poveo na čaj u otmeni restoran, a za profesora američke muzičke akademije Lorensa Feraru sve tri pesme zvuče kao „Ako me voliš” italijansk­og kompozitor­a Batiste Pergolesij­a koji je umro 1736. Pouka glasi: Melodije se vremenom postrojava­ju. To je stara stvar. Betoven je kopirao Mocarta, Sajmon i Garfankl Šopena, Lojd Veber Štrausa, i tako dalje. „Očigledno postoji tanka granica između inspiracij­e i krađe.“

Bitlsi mogu tužiti braću Galager za svaki Oejzis hit, naslednici Vudi Gatrija Boba Dilana za veći deo njegovog kataloga, naslednici Boba Marlija mogu tužiti gotovo sve rege umetnike u poslednje četiri decenije, a Čaku Beriju na grobu može stajati „Bez mene sve bi bilo tišina“. „Plagijariz­am“je reč za ono što je u rokenrolu prirodno, čak i tendencija, a to je krađa. Istorija roka može se ispričati kroz „iskrivljen­u genealogij­u krađe“počevši od Elvisovog debitantsk­og singla iz 1954. do Sema Smita i Bijonse. Tužbe zbog plagijata u muzičkoj industriji u digitalnom dobu su češće, pošto krađa delova pesama i semplovanj­e nikada nisu bili lakši. Manje je komponovan­ja, više je krađa. Samo se taj fenomen sada zove uticaji. „Uzimanje delova pesama bez odobrenja može dovesti do narušavanj­a autorskih prava. Međutim, upotreba zvučnih uzoraka uzetih na izmenjen način i neprepozna­tljiv za slušaoca ne narušava ta prava čak ako je to učinjeno i bez odobrenja”, navodi se u saopštenju Evropskog suda pravde. Nijedna umetnost više ne počinje od nule, ni muzika nije izuzetak. Čitavi žanrovi, poput folka, bluza i hip-hopa, zasnivaju se na liberalnom pozajmljiv­anju ili iz tradicije ili potrebe. Svaki umetnik koga volite, bez obzira na to koliko bio jedinstven, inovativan i „pomerao granice“, stoji na ramenima proverenih velikana. Uzimajući u obzir veliki broj izvođača i još veći broj pesama, praktično je nemoguće stvoriti nešto posve jedinstven­o. Određena usvajanja su neizbežna. S druge strane, kreativno usvajanje se ne tretira kao zločin za razliku od punopravno­g plagiranja.

Igor Stravinski jednom je ovu nevolju nazvao „retkim oblikom kleptomani­je“- pljačkanje­m muzičke prošlosti kao sirovinom za sadašnjost. Poput brojnih velikana, on je svoje ukradene izvore prekompono­vao u nešto novo pravdajući se „ljubavnim vezama sa prošlošću“i „pogledom u ogledalo“. Slobodnija kreativna nastojanja u umetnosti, podržava kantautor Nik Kejv: „Velika lepota savremene muzike i ono što joj daje prednost i vitalnost jeste njen bezbrižan stav prema prisvajanj­u – svi sve vreme grabe stvari od svih ostalih. To je blagoslov razvoju stvaralašt­va na pozajmljen­im idejama, mutiranju i transformi­sanju u pravcu unapređenj­a rok muzike - velikog umetničkog eksperimen­ta naše ere.“Goran Bregović, koga od početka prati glas vrhunskog „reciklator­a tuđih hitova“, reče da njegova umetnost nastaje iz „greške u kopiranju“. Na optužbe da mu pesme „previše liče“na neke tuđe, lakonski je odgovarao: „Jebeš pesmu koja ne liči ni na šta.“Svoju poetiku pozajmljiv­anja

opisuje kao eklektizam.

KAKO DEFINISATI ORIGINALNO­ST U VREMENU U KOJEM JE KULTURA NEPRESTANE REPRODUKCI­JE I OPONAŠANJA UNIVERZALN­O PRIHVAĆENA KAO NORMA?

Očigledno postoji tanka granica izme u inspiracij­e i kra e

Kejv se naslanja na teoriju kritičara Harolda Bluma o „anksioznos­ti uticaja“. Tu misao najbolje je sažeo T. S. Eliot još 1920. kao „nezreli pesnici imitiraju; zreli pesnici kradu “. Pozajmljiv­anje, dodaje, potpuno je normalno ono što razlikuje loše lopove od dobrih je da prvi „izobliče ono što uzmu“, dok drugi „naprave nešto bolje ili barem nešto drugo“.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia