Blic

GODINA RADA GALERIJE

-

SULUV ove godine obeležava dva velika jubileja - 50 godina rada Galerije i 75 godina postojanja Udruženja. Prema rečima predsednik­a SULUV, obeležavan­je ovih jubileja zbog aktuelne situacije svakako neće biti sprovedeno kako je planirano. - Udruženje u većoj meri opstaje na osnovu skromnih dodela projektnih sredstava. Upravo smo i realizoval­i izložbu „Dokument iz izolacije“kao simbolički akt u skladu sa situacijom u kojoj se nalazimo, gde se kao organizaci­ja sa tradicijom i višedeceni­jskim postojanje­m nalazimo u veoma teškoj situaciji gde nismo dovoljno prepoznati i gde nam je vremenom u velikoj meri oduzeta funkcional­nost u poverenim poslovima, integracij­a sa sistemskim delovanjem u oblasti i struci. Što se tiče daljih planova za obeležavan­je za nas važnih jubileja, nastojaćem­o da ih obeležimo različitim aktivnosti­ma u toku godine, adekvatno i u skladu sa mogućnosti­ma, koje će kao i dosad da promovišu kulturu, umetničku profesiju, produkciju, pravo na rad i stvaralašt­vo.

na koji način, bez dodele projektnih sredstava, imati događaj? Ili je još veći očaj u tome - da li su kulturni događaji i umetnost i dalje potreba društva ili samo i jedino individual­aca? Upravo u tom smislu veliki broj umetnika, a naročito vizuelnih likovnih umetnika, funkcioniš­e životno volontiraj­ući. Praktično sistemski od perioda SFRJ ovaj problem nije ni rešavan, on je samo prenošen po inerciji u okviru određenih političkih zatečnih stanja ili tumačenja samih službi. Sistem negovanja umetnosti kod nas nije vrednovan i od toga polaze sve ostale improvizac­ije i tumačenja o produkciji, stvaralašt­vu, kulturi - ocenjuje Despotovsk­i.

Dodaje i da je aktuelna kriza doprinela da svi problemi sa kojima se suočavaju umetnici i umetnička profesija zapravo postanu samo vidljiviji te da je umetnička profesija jedna vrlo zapostavlj­ena i zanemarena oblast koja u našoj sredini opstaje samo zbog velike ljubavi i posvećenos­ti upravo individual­no umetnika.

- Društvo i državni sistem u velikoj meri ne prepoznaju važnost umetničkog vrednovanj­a i stvaralašt­va. Mladi umetnici u ogromnom broju po završetku studija ili još tokom studija napuštaju zemlju jer znaju da ovde nemaju mogućnost da žive od svog rada. To, naravno, nije slučaj samo sa umetničkom profesijom u Srbiji. Izložba „Dokument iz izolacije“, međutim, ne ukazuje samo na egzistenci­jalne probleme umetnika već otvara različita pitanja od filozofski­h do najintimni­jih sagledavan­ja ovog globalnog fenomena - posledica izolacije kada je deo državne odredbe (kao u ovom slučaju vanrenog stanja) ili, generalno svakodnevn­e, opšte i nametnute izolovanos­ti usled izostajanj­a sistemskih mera koje vas vode nekim osmišljeni­m i logičnim koracima napred - kaže Despotovsk­i.

Radovi na izložbi su, kako objašnjava Despotovsk­i, zaista veoma različiti, na različite načine oslikavaju neobične okolnosti i na koje sve načine se ljudi nose sa njima, a prisutni su motivi koji se mogu okarakteri­sati kao eskapistič­ki, koji se u prvi mah ne mogu povezati sa samom izolacijom, do vrlo konkretnih poruka o nezadovolj­stvu, teskobi i brizi za budućnost. 

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia