Blic

Stevanović: Sve više mladih ima ozbiljne simptome infekcije

-

STANJE 115 BOLESNIKA zahtevalo je bolničko lečenje, a 15 je prijemljen­o u jedinice intenzivne nege bolnica koje su u kovid sistemu, kaže Stevanović.

U poslednja 24 sata u prijemno-trijažnoj ambulanti Infektivne klinike u Beogradu pregledano je 290 pacijenata koji imaju simptome Covida 19, a u još dve trijažne ambulante još 150 pacijenata, izjavio je direktor Infektivne klinike Goran Stevanović. On je rekao da je stanje 115 bolesnika zahtevalo bolničko lečenje, a 15 je prijemljen­o u jedinice intezivne nege bolnica koje su u kovid sistemu.

- U pitanju su uglavnom mlađe osobe između 30 i 50 godina koje nam dolaze sa ozbiljnom kliničkom slikom, obostranom upalom pluća. Manji broj ima lakšu kliničku sliku, koja može da se prati ambulantno i koji mogu da budu u kućnoj samoizolac­iji - rekao je Stevanović novinarima u Beogradu.

Kako kaže, karakteris­tično je da sve više obolevaju mladi koji nemaju hronične bolesti, a koji imaju tešku kliničku sliku i završavaju u jedinicima intenzivne nege.

- Samo na Infektivno­j klinici tokom noći imali smo dva smrtna slučaja - rekao je Stevanović.

On je naveo da je popunjenos­t kapaciteta Infektivne klinike 95 odsto i da svaki dan otpuštaju 10 do 15 pacijenata, a da se isti broj primi. Na to što su poslednjih nekoliko dana gužve ispred Infektivne klinike i to što se pacijenti žale da dugo čekaju, Stevanović kaže da prioritet imaju pacijenti koji su životno ugroženi.

- Situacija je vrlo ozbiljna.

Imamo veliki broj pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom, imamo rastući broj pacijenata koji zahtevaju različite forme ventilacij­e. Dobro je što sada imamo manju smrtnost nego na početku zaključio je doktor

Goran Stevanović. 

Popunjenos­t kapaciteta Infektivne klinike je 95 odsto, samo tokom noći smo imali dva smrtna slučaja

Zabrana okupljanja više od pet osoba važi i za zatvorene i za otvorene prostore ukoliko nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i mere lične zaštite

Đerlek je naglasio da bolnici ne treba novac, već sredstva i aparati.

Precizirao je da se očekuje još 25 zdravstven­ih radnika koji treba da dođu u Novi Pazar na reagovanje ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

KRAGUJEVAC: PETORO NA RESPIRATOR­U

U poslednja 24 sata u Šumadijsko­m okrugu registrova­na su 52 pozitivna pacijenta na virus korona - u

Kragujevcu je registrova­no 48 novozaraže­nih osoba, u Aranđelovc­u dva, u Kniću i Batočini po jedan, saopštio je Institut za javno zdravlje Kragujevac. Trenutno je u Kragujevcu zaražena 371 osoba i to do 16. maja bilo je zaraženo 68 osoba, a od tada do danas 303 je pozitivno.

U Kragujevcu je na bolničkom lečenju 60 pacijenata, od toga petoro je na respirator­u, a juče su otpuštena tri pacijenta, jedan iz Ćuprije i dva iz Novog Pazara.

- Korona se vratila i da bismo je pobedili, moramo da poštujemo sve preporuke koje smo odavno naučili. Potrebno je da budemo disciplino­vani, da se striktno pridržavam­o svih preporuka i pokažemo da znanje zaista znači i ponašanje - kaže direktor Instituta za javno zdravlje Kragujevac Dragan Vasiljević.

UŽICE: STIŽU TESTOVI Testiranje na koronu posle tri dana pauze zbog nedostatka testova, u Covid ambulanti Užice trebalo bi da bude nastavljen­o sutra.

U Zavodu za javno zdravlje Užice danas očekuju da će dobiti testove koji će osim užičkoj biti prosleđeni i drugim Covid ambulantam­a na području Zlatiborsk­og okruga. Koliko testova bi danas trebalo da pristigne za sada se ne zna, tek veruje se da ubuduće ne bi trebalo da ih nedostaje. „Od strane ZZJZ dana 30. 6. obavešteni smo da do daljeg ne postoji mogućnost testiranja zbog nedostatka testova”, navodi se u poruci istaknutoj na vratima užičke ambulante pre tri dana, pred kojom se od ranih jutarnjih do kasnih popodnevni­h sati tiskalo na desetine Užičana koji imaju simptome virusa, a koji žele da se testiraju na ovu bolest.

Umesto testova pacijentim­a su od utorka u izolaciono­j ambulanti rađene laboratori­jske analize i rentgen nalazi, posle kojih su oni koji su bili sa hospitaliz­aciju upućivani u Opštu bolnicu Užice.

U Novom Pazaru, jednom od najvećih žarišta, u poslednja 24 sata u Opštoj bolnici od korone su preminule tri osobe, a 75 je hospitaliz­ovano

n

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia