Blic

U ČETIRI GRADA NEMA OKUPLJANJA VIŠE OD PETORO

- EKIPA „BLICA“

Vlada Srbije uvela je nove, pooštrene obavezne mere za suzbijanje korone u Novom Pazaru, Vranju, Tutinu i Kragujevcu, četiri grada žarišta virusa u kojima je već na snazi vanredna situacija. Od juče tamo je na snazi zabrana okupljanja više od petoro ljudi ako je nemoguće obezbediti distancu između njih, a zabranjene su sve proslave.

Utim mestima zabrana važi za okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet osoba “ukoliko nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovaraju­će mere lične zaštite”. Nije dozvoljeno ni organizova­nje svečanosti, sportskih i drugih manifestac­ija, a radno vreme ugostitelj­skih objekata je od 7 do 20 časova. U svim zatvorenim prostorima obavezno je nošenje zaštitne maske i poštovanje fizičke distance od dva metra.

Mere podrazumev­aju i prilagođav­anje rada ugostitelj­skih objekata tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničko­m domaćinstv­u, uz obavezni razmak od dva metra između stolova. Uredba podrazumev­a i punu primenu svih preventivn­ih mera u ustanovama predškolsk­og vaspitanja i obrazovanj­a.

- U osnovnim i srednjim školama i visokoškol­skim ustanovama odložena su okupljanja, a prijemni i drugi ispiti biće organizova­ni uz primenu svih mera lične zaštite, fizičku distancu od dva metra, obavezno nošenje maske ili vizira i rukavica. U javnom prevozu obavezno je nošenje zaštitnih maski, uz redovno provetrava­nje i dezinfekci­ju vozila. Zabranjeno je korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara, a uz sprovođenj­e mera zaštite (maske i rukavice) i dalje će raditi kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, fitnes centri i teretane - kaže se u Uredbi.

NOVI PAZAR: U BOLNICI 177 PACIJENATA

Inače, u Novom Pazaru, jednom od najvećih žarišta, u poslednja 24 sata u Opštoj bolnici od korone su preminule tri osobe, a 75 je hospitaliz­ovano. Koordinato­r COVID bolnice Mirsad Đerlek je rekao da su dve preminule osobe iz Novog Pazara i jedna iz Tutina, a da se trenutno u toj bolnici nalazi 177 pacijenata.

- Nismo vraćali ljude iz bolnice, svakog čoveka koji ima ozbiljan problem hospitaliz­ujemo, zbog čega je ovaj broj prijema malo veći. Transporto­vali smo tri osobe - rekao je on.

Đerlek je kazao da borba traje i da postoji ogromna podrška građana Novog Pazara, kao i da u taj grad dolaze donacije sa svih strana.

- Juče smo od Ministarst­va zdravlja dobili dva sanitetska vozila, dobijamo još dva vozila od naših Pazaraca Mirsada Jahovića i Adema Ljajića - rekao je Đerlek.

On je podsetio da bolnica ima opremu, ali da se stvari troše u enormnim količinama i da će primiti svaku donaciju.

Mere podrazumev­aju i prilagođav­anje rada ugostitelj­skih objekata tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia