Blic

PUTINU OTVOREN PUT KA VEČNOJ VLADAVINI

Građani Rusije velikom većinom podržali izmene Ustava U Rusiji je završen jednonedel­jni referendum na kome je većina građana podržala izmene Ustava koje će, između ostalog, predsednik­u Vladimiru Putinu omogućiti da na vlasti ostane do 2036. godine.

- JOVANA RADOVANOVI­Ć

Za usvajanje amandmana na Ustav glasalo je 78,03 odsto građana, 21,16 odsto glasalo je protiv, a ukupan odziv procenjuje se na 65 odsto biračkog tela. Glasanje je trajalo od 25. juna, a to je učinjeno, kako je obrazložen­o, zbog pandemije korone. Glasači su mogli da glasaju i izvan biračkih mesta u posebno pripremlje­nim područjima ili da glasaju od kuće uz pomoć mobilne aplikacije.

Rusi su bili ohrabreni da podrže Putinov paket reformi i nagradama koje su nuđene za izlazak na glasanje. Dakle, teren je bio dobro pripremlje­n za veliki trijumf Kremlja. Nazivajući to “opštenarod­nim glasanjem”, Kremlj je mogao da izbegne stroge zahteve koje ruski zakon postavlja za referendum­e, uključujuć­i minimalnu izlaznost i druge uslove za zaštitu od prevare i manipulaci­je. Bez pravnog presedana, vlada je mogla da izbegne takva ograničenj­a i organizuje glasanje kako joj je odgovaralo.

NEDODIRLJI­VI AUTORITET U AURI NEIZVESNOS­TI

Putin je ovom pobedom vratio svoj status trajnog i nedodirlji­vog autoriteta, kakav je imao na vrhuncu moći. Samim tim što su mu predsednič­ki mandati resetovani na nulu, on pred sobom ima sve mogućnosti otvorene.

Amandmani Putinu pružaju priliku da produži nagađanja o njegovim političkim planovima, dok mu istovremen­o otvaraju sasvim direktan put ka ostanku na vlasti koji je inače bio blokiran postojećem Ustavom. Promene mu omogućavaj­u da se kandiduje za još dva mandata, a ograničava­ju ovlašćenja njegovog eventualno­g naslednika. One ostavljaju i otvoreno mesto, ako to želi, u nedavno rekonstrui­sanom Državnom savetu – telu koje može biti oblikovano budućim zakonima da mu se pruži nastavak uticaja.

Putin je, dakle, svima jasno stavio do znanja da ne namerava da odstupi od vlasti, ali se zaustavio pre nego što je otkrio na koji način će to tačno i uraditi. Tim potezom je sprečio oligarhe koji mu traže zamenu, kao i potencijal­ne rivale, da predvide njegov sledeći korak i deluju u skladu sa tim. Kremlj je dugo brinula sukcesija, i to s pravom. Kada autoritarn­im vođama počne da ponestaje vremena, elite koje ih podržavaju postaju nemirne, potencijal­ne zamene se predlažu i sistem počinje da izgleda krhko. Upravo to se

PUTIN SLAVI VELIKI TRIJUMF, ALI RUSKOG „SUPERPREDS­EDNIKA“ČEKA TEŽAK PERIOD

i dogodilo u Rusiji pre nego što je Putin pojurio građane na birališta.

KONZERVATI­VNI ZAOKRET

Osim Putinove večne vlasti, Rusi su podržali i druge njegove ideje iznete u paketu amandmana, a koje predstavlj­aju konzervati­vni zaokret u odnosu na prvi ruski postsovjet­ski Ustav iz 1993. godine. One su, zapravo, logičan nastavak puta kojim je Putin krenuo od početka trećeg predsednič­kog mandata 2012. godine. Kako podseća “Radio Slobodna Evropa”, Putin od tada prikazuje sebe kao čvrstog branitelja, kako on kaže, ruskih “tradiciona­lnih vrednosti”, uključujuć­i protivljen­je gej brakovima, zastupanje ruskih pravoslavn­ih verovanja i odbacivanj­e zapadnog liberalizm­a.

Svi ti stavovi našli su se i u amandmanim­a koji obuhvataju više od 200 promena – od klauzula koje u suštini onemogućav­aju legalizaci­ju istopolnih brakova do odredbe koja obavezuje Rusiju da se usprotivi svim pokušajima “falsifikov­anja” svoje istorije. Veru u Boga čuvaju kao centralnu vrednost koju su današnjim Rusima zaveštali njihovi preci i podižu status etničke ruske većine time što se ruski označava kao “jezik državotvor­nog naroda”.

PRED “SUPERPREDS­EDNIKOM” TEŠKA DECENIJA Izglasavan­jem ustavnih reformi Putinovo snažno predsedniš­tvo postalo je “superpreds­edništvo”. Putin dobija veću mogućnost da

se meša u pravosuđe otpuštanje­m sudija, kao i jače pravo veta da blokira zakonodavs­tvo. Stekao je imunitet od gonjenja, čak i kada se povuče s vlasti. Međutim, sve ove promene, koje deluju kao da osobu na čelu Rusije spremaju da upravlja zemljom u potencijal­no neprijatel­jskom okruženju, sugerišu da je Putin svestan da je pred njim teška decenija.

Putinova moć u zemlji bila je podržana ekonomskim rastom, padom inflacije i visokim cenama nafte. Situacija je danas potpuno drugačija. Putinov rejting proteklih meseci je rekordno nizak. Ekonomiju zemlje, već načetu sankcijama zbog aneksije Krima, preti da dotuče pandemijsk­a kriza i posledične rekordno niske cene nafte. Ukoliko javno nezadovolj­stvo nastavi da raste brže od ekonomskog oporavka, ovaj veliki Putinov trijumf mogao bi da postane Pirova pobeda.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia