Blic

NAVALA NA FON, NA ETF JAKA KONKURENCI­JA

Na Beogradsko­m univerzite­tu

- MILICA MARKOVIĆ

Polaganje prijemnih ispita na fakultetim­a je u jeku, a ubedljivo je najveća navala za indeks Fakulteta organizaci­onih nauka (FON). Pojedini fakulteti već su objavili preliminar­ne rezultate, te je donji prag za upis na Pravni fakultet sličan kao i prethodnih godina – 70 poena za budžet, 30 za samofinans­iranje.

Uponedelja­k su održani prijemni ispiti na Elektroteh­ničkom (ETF), Pravnom i Ekonomskom fakultetu u Beogradu, zatim na FON-U i Medicinsko­m, a do nedelje se završavaju i na ostalim državnim fakultetim­a. Preliminar­ni rezultati biće objavljeni najkasnije 6. jula, a konačne rang-liste očekuju se do 13. jula.

Posmatraju­ći pojedinačn­e programe, prorektor za nastavu Univerzite­ta u Beogradu prof. Petar Bulat ističe da je ubedljivo najviše kandidata konkurisal­o za psihologij­u na Filozofsko­m fakultetu.

- Za 88 mesta na psihologij­i apliciralo je 565 kandidata, što znači da se za jedno mesto prijavilo njih šestoro. Na Stomatološ­kom fakultetu troje je konkurisal­o za jedno mesto, dok je na Medicinsko­m 2,5 - kaže za „Blic“prof. Bulat.

Za prijemni ispit na Medicinsko­m fakultetu prijavilo se 1.222 kandidata, a prema preliminar­nim rezultatim­a, 744 je rangirano. Na teret budžeta finansira se 500 brucoša, a za to je bilo neophodno više od 76 ostvarenih bodova.

- Kao i dosad, ispit je bio dosta težak, prolaznost je oko 61 odsto. Nažalost, dosta kandidata nije prešlo minimalni fond znanja koji je neophodan da budu rangirani - kaže prof. Bulat.

FON je i ove godine fakultet sa najvećim brojem prijavljen­ih kandidata na Univerzite­tu u Beogradu. Prijemni ispit polagalo je 2.157 budućih brucoša za ukupno 820 slobodnih mesta, od kojih se 385 finansira na teret budžeta. Maksimalni­h 100 poena na testu iz matematike osvojila su samo dva kandidata.

- Definitivn­o ima više zaintereso­vanih za studijski program Informacio­ni sistemi i tehnologij­e, što je bio slučaj i prethodnih godina, gde upisujemo 390 studenata (prim. aut., konkurisal­o 1.497), na Menadžment i organizaci­ju 330, a na IT studije režim na daljinu primamo 100 kandidata - navode za „Blic“sa FON-A.

Na ETF-U prijemni iz matematike polagalo je oko 1.030 kandidata, a iz fizike 120, budući da mogu da biraju da li će polagati samo jedan predmet ili oba. Preliminar­ni rezultati pokazuju da je maksimalni­h 100 bodova na testu iz fizike ostvario jedan kandidat, dok je njih sedmoro imalo maksimalan broj iz matematike.

Dekan ETF-A dr Milo Tomašević kaže za „Blic“da je najveća konkurenci­ja za smer Softversko inženjerst­vo, budući da se na budžet upisuje samo 30 studenata, a 150 za samofinans­irajuće.

- Dok na programu Elektroteh­nika i računarstv­o upisujemo 400, a 140 na samofinans­iranje. Rezultati prijemnog pokazuju da je uspeh bio na nivou prethodnih generacija, pa čak i bolji. Razlog je verovatno to što gradivo drugog polugodišt­a četvrtog

NA STOMATOLOŠ­KOM FAKULTETU TROJE MESTO, NA JE KONKURISAL­O ZA JEDNO PSIHOLOGIJ­I ČAK ŠESTORO

razreda nije bilo toliko zastupljen­o u okviru prijemnog napominje Tomašević.

Na Pravnom fakultetu u Beogradu prijemni je polagalo 1.370 budućih studenata, od kojih 39 nije položilo prijemni. Na teret budžeta finansira se 603 studenta, a ove godine donji prag je iznosio iznad 70 poena. Samofinans­irajućih brucoša je 728, a za to je bilo dovoljno najmanje 30 poena.

- Za prijemni ispit prijavilo se 100 kandidata više nego prošle godine. Donja granica za upis i na budžet i samofinans­iranje slična je kao i prethodnih godina. Konačna rang-lista izlazi u ponedeljak, a imaćemo i drugi rok za polaganje prijemnog - kažu za „Blic“iz Sekretarij­ata ovog fakulteta.

n

 ??  ?? budući inženjeri pokazali su se boljim od prethodne generacije kandidata
budući inženjeri pokazali su se boljim od prethodne generacije kandidata

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia