Blic

VEŽITE SE, FORMULA 1 PONOVO VOZI!

-

Umesto da smo na polovini sezone, vozači Formule 1 su spremni da u nedelju voze prvu trku u šampionata. Pandemija korona virusa se na ružan način poigrala najbržim cirkusom na svetu, toliko da je dosta timova na ivici bankrota.

Nepoznanic­a u F1 je milion tako da Luis Hamilton i Mercedes ne mogu da računaju na novu laganu vožnju sezonom i novu titulu. Pored izgubljeno­g dragocenog vremena, važan podatak je i da se prvi gran pri vozi na stazi Red Bul ring u Austriji. Ime nam sve govori - pista u Špilbergu je dom ekipe Red Bul. Zato i ne čudi da se Maksu Verštapenu daje identična kvota za pobedu u Austriji kao i Hamiltonu. Mladi Holanđanin je trijumfova­o 2018. i 2019. godine, nakon četiri uzastopna uspeha Mercedesa (dve pobede Rozberga, po jedna Botasa i Hamiltona).

Verštapen poznaje Red Bul ring kao svoj džep i želi da se već na startu predstavi kao budući šampion. Problem za Maksa jeste to što se trka vozi bez navijača, tačnije bez desetine i desetine hiljada njegovih holandskih fanova. Pitanje je kako će on da reaguje na avetinjski prazna tribine kada je poznato da on snagu crpi upravo iz “narandžast­e armije”.

Zato stručnjaci smatraju da je Hamilton u prednosti. Britanac više nema kome da se dokazuje i konačno može da vozi za svoju dušu. Šampion je, ima odličan automobil, pun je samopouzda­nja... šta je više potrebno? Kladionice na treće mesto, daleko od Luisa i

Maksa, postavljaj­u Šarla Leklera koji će biti prvi vozač Ferarija nakon što je odlučeno da Sebastijan Fetel na kraju sezone napušta italijansk­u ekipu. Šarl je brz, koliko i Maks, ali je i podjednako nestrpljiv. Pritisak se pojačava i lako može da se dogodi da “pukne”

Ako ste avanturist­ičkog duha, sezonu klađenja u Formuli 1 mogli biste da otvorite stavljanje­m novca na vetrerane, Fetela i Botasa. Ko zna, možda se i isplati jer ulazimo u situaciju u kojoj su svi debitanti. Čak i mi.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia