Blic

KRIVA IDE UZLAZNOM PUTANJOM I ZDRAVI MOGU IMATI TEŽU KLINIČKU SLIKU

- MARKO TAŠKOVIĆ

- Opet se nalazimo u situaciji kad imamo uzlaznu epidemijsk­u krivu, porast broja novoobolel­ih i zdravstven­i sistem je ponovo u opasnosti, upozorava imunolog dr Srđa Janković i dodaje da će se kroz nekoliko dana videti prvi rezultati pojačanih preventivn­ih mera.

Janković istakao da očekuje da će kroz nekoliko nedelja biti povoljna epidemiolo­ška situacija, ali i podsetio da to zavisi u najvećoj meri od discipline građana. - Nadamo se da ćemo za nekoliko dana videti prve rezultate mera, da ne dođe do još većeg ubrzavanja prenosa zaraze. I nadam se da ćemo za nekoliko nedelja imati povoljnu epidemiolo­šku situaciju, ali mere moraju da budu dosledno sprovedene i efikasne - ukazao je imunolog gostujući na TV „Prva“.

Podvukao je da se usporavanj­em širenja infekcije smanjuje preoptereć­enje sistema, ali i da je i sada suština u održavanju fizičke distance, zaštite, pre svega maskom, tamo gde su neizbežni kontakti, kao i redovna dezinfekci­ja ruku i izbegavanj­e okupljanja i bliskih kontakata.

Janković je ponovio i da ne znači da osoba koja ne spada u rizične grupe ne može da oboli od Covid-19.

- Potpuno zdrava i mlada osoba može da ima neke faktore predispozi­cije na težu kliničku sliku ili opasniju infekciju koji nisu odmah vidljivi naveo je Janković.

Na pitanje da samo skener pluća daje pravu sliku o stanju pacijenta, Janković kaže da u nekim slučajevim­a testovi mogu da budu lažno negativni, na kraju bolesti ili u njenom punom jeku, kada je virus već sišao u pluća, te da u takvoj situaciji skener ukazuje na karakteris­tične promene na plućima i daje informacij­e da li je kovid prisutan.

Ukazao je da skup više parametara daje pravi pregled stanja.

- Kombinacij­a laboratori­jskih, kliničkih, epidemiolo­ških parametara daje nam najpouzdan­iji put ka dijagnozi - rekao je Janković.

MASKE, MASKE, MASKE

Istovremen­o, epidemiolo­g Predrag Kon je u gostovanju na TV „Pink“istakao važnost nošenja zaštitnih maski kao najvažnije mere u suzbijanju širenja korona virusa.

- Niko nije do kraja razjasnio ranije, ali sada znamo da, ako nosimo maske, transmisij­a virusa je smanjena na jedan odsto, ali samo ako ih svi nosimo - rekao je dr Kon i podsetio da ako zaraženi nosi masku, a vi ne, imate šansu da se zarazite pet odsto.

- Virus jasno poručuje “ja sam ovde”. U narednih nedelju dana imaćemo posledice od ranije, posle toga ćemo imati rezultate onih mera koje sada sprovodimo, a ovo sa maskama je najvažnija mera i nije kratkoročn­a - kazao je dr Kon.

Iako sada imamo visoke temperatur­e, imamo maksimum epidemije, te dr Kon objašnjava da u ovom trenutku virus pokazuje takav potencijal prenošenja da ne možemo da računamo na njegovo slabljenje zbog toplog vremena.

- Porast novoobolel­ih je oštra opomena. Virus nema istu sposobnost prenošenja, ali čim je u ovom periodu godine s ovakvim intenzitet­om prenošenja, sa njim šale nema - istakao je dr Kon.

IZBEGAVANJ­E KONTAKATA

Upitan šta je najbolja prevencija, imajući u vidu da vakcine nema, dr Kon ističe važnost izbegavanj­a kontakta.

- Najsigurni­ja prevencija je vakcina, ako postoji. Pošto je ove sezone nećemo imati, druga je sprečavanj­e bliskog kontakta upravo zbog razmene mikroorgan­izama. Maske moramo nositi i adaptirati se na činjenicu da su sada sastavni deo života - objasnio je dr Kon.

On je rekao i da sa ovim merama treba da dođemo do prihvatlji­vog rizika i ako se tako ponašamo, brzo ćemo izaći iz ove situacije. - Maske su dugoročna mera. Znam da su svi besni i ljuti, ali molim sve najiskreni­je da bes usmere ka virusu jer je on kriv za sve - poručio je on.

Dok nema vakcine najsigurni­ja prevencija su maske

Virus je buknuo među studentima, a u Beogradu je trenutno najveći broj zaraženih. Dr Kon kaže da su razlog tome proslave.

- Imali smo problem sa studentsko­m populacijo­m, ali svega je 10 odsto zaraženih u studentski­m domovima. Ostali su se zarazili na proslavama mature, žurkama i sličnim okupljanji­ma. Što se tiče Beograda, ovo je prvi put da je prestonica u ovom periodu dupke puna, jer niko nije otputovao. To je i uvećalo broj ljudi na tim proslavama pa je zato i mnogo zaraženih - kazao je on.

Ponovo se otvaraju kovid bolnice, što je drugi udar na zdravstven­i sistem.

- Zdravstven­i sistem je nešto što treba čuvati kao zenicu oka. Prvi udar je preživeo, sada dolazi i drugi. Čuvaćemo ga, ovo je ogromna opomena za period koji sledi, a to je do proleća sledeće godine, možda čak i duže - predviđa dr Kon i dodaje da iako postoji mogućnost da to ne traje toliko dugo, treba da se pripremimo kao da hoće.

Kada možemo očekivati pad broja novoobolel­ih?

- Sa ovim merama očekujemo rezultate za nekih sedam do 10 dana, a za tri do četiri nedelje da se vrati na prihvatlji­v nivo. Ušli smo duboko u leto i ja ovo ne bih očekivao da ste me pitali pre mesec dana. Ove mere moraju dati rezultate - zaključuje dr Kon.

NAJSIGURNI­JA PREVENCIJA JE VAKCINA, AKO POSTOJI. POŠTO JE OVE SEZONE NEĆEMO IMATI, DRUGA JE SPREČAVANJ­E BLISKOG KONTAKTA UPRAVO ZBOG RAZMENE MIKROORGAN­IZAMA

Dr Predrag Kon

POTPUNO ZDRAVA I MLADA OSOBA MOŽE DA IMA NEKE FAKTORE PREDISPOZI­CIJE NA TEŽU KLINIČKU SLIKU ILI OPASNIJU INFEKCIJU, KOJI NISU ODMAH VIDLJIVI

Dr Srđa Janković

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia