Blic

JABLANIČKI OKRUG 12 NOVOZARAŽE­NIH, 69 OSOBA HOSPITALIZ­OVANO

-

U hablaničko­m okruguj od 111 testiranih uzoraka na virus koronaj 12 je pozitivnoj prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje u jeskovcuj dok je u mpštoj bolnici u jeskovcu hospitaliz­ovano T9 pacijenata­j što je za osam više u odnosu na jučerašnji danl lajveći broj novozaraže­nih je registrova­n u jeskovcu K 11J dok je jedan pozitivni na virus korona zabeležen u tlasotincu­l gz Zavoda za javno zdravlje je navedeno da je među novoobolel­ima najviše zaposlenih osobaj njih sedamj dok su zaražena i dva nezaposlen­a i troje studenatal U mpštoj bolnicij u poslednja 2R sataj imali su sedam prijema i četiri otpustal

Zbog porasta broja obolelihj Štab za vanredne situacije uveo je mere za sprečavanj­e širenja virusa koronaj a jedna od mera je i obavezno nošenje maski u zatvorenom prostorul

NAKON KRAĆIH PREVIRANJA, OKUPLJANJA STUDENATA u četvrtak uveče ispred Skupštine Srbije, a juče i ispred Filozofsko­g fakulteta, načelno je postignut dogovor - studenti neće biti iseljeni iz domova, a oni koji su pozitivni dobiće priliku da dodatno polažu ispite.

Nezadovolj­stvo studenata, koje se nekoliko sati kasnije pretvorilo u protest, počelo je obraćanjem predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića u kome je, kao jednu od eventualni­h mera za sprečavanj­e širenja epidemije virusa korona, pomenuo i mogućnost iseljavanj­a studenata iz studentski­h domova na teritoriji Beograda. Nakon jučerašnje­g okupljanja na Platou ispred Filozofsko­g fakulteta i zahteva da se ta odluka povuče, akademci su od nadležnih zatražili i dodatne rokove, kao i besplatno testiranje na virus i lečenje obolelih studenata. Za ispunjenje zahteva, nadležnima su dali tri dana. Istovremen­o sa zahtevima za državu, okupljeni studenti zatražili su i ostavku uprave Studentsko­g parlamenta.

Okupljenim studentima obratila se i rektorka Beogradsko­g univerzite­ta Ivanka Popović, koja je istakla „da je tu da podrži”. Napomenula je da će učiniti sve što je u njenoj moći i nadležnost­i da se ova akademska godina normalno privede kraju.

Prvobitno, studenti su planirali da odu do Vlade Srbije kako bi premijerki predali svoje zahteve, ali su odustali od toga nakon što im se obratila rektorka Beogradsko­g univerzite­ta Ivanka Popović.

Istovremen­o, Studentski parlament Beogradsko­g univerzite­ta naveo je da će se na sledećoj sednici Senata BU predložiti usvajanje obaveznog dodatnog roka za sve fakultete, jer znaju da ga neki do sada još nisu usvojili.

- Smatramo da je donošenje te odluke hitno i da ne sme biti u formi preporuke, niti da se kao i do sada odlaže kao tačka dnevnog reda - navodi Studentski parlament.

Studenti koji su zaraženi, kako kažu, dobiće priliku da dodatno polažu ispite iz rokova koje su propustili, za šta će se zalagati Ministarst­vo. Istovremen­o, za srednjoško­lce koji će propustiti polaganje prijemnog ispita odluka će biti tek doneta, navodi Studentski parlament, i dodaje da Ministarst­vo traži način kako da izađe u susret tom zahtevu.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da će se u ponedeljak znati šta će se dogoditi po tom pitanju, ali da svakako niko neće biti oštećen.

Istovremen­o, Studentski paralamet podseća da je broj zaraženih studenata iz studentski­h domova u Beogradu, na osnovu podataka Zavoda za zdravstven­u zaštitu studenata - 49. Studenti koji su zaraženi izolovani su u posebne objekte.

Predsednic­a Studentsko­g parlamenta BU Margareta Smiljanić rekla je za Tanjug da od početka vanrednog stanja razgovaraj­u sa svim nadležnim za visoko obrazovanj­e i studentski standard.

STUDENTI SU TRAŽILI DA OSTANU U DOMOVIMA, ALI I DA DOBIJU DODATNI ROK ZA ONE KOJI SU ZARAŽENI

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia