Blic

EU i Zapadni Balkan zajedno mogu da pobede sve krize

-

DAJE SVAKOJ ZEMLJI ČLANICI PRAVO DA ZA VREME SVOG ŠESTOMESEČ­NOG PREDSEDAVA­NJA, U BLISKOJ SARADNJI SA EVROPSKOM KOMISIJOM, PREUZME VAŽNU ULOGU MOTORA I POSREDNIKA U PROCESU DONOŠENJA ODLUKA.

to sa sobom nosi veliku odgovornos­t posredovan­ja u debatama koje vode 27 članica, nastojeći da se postigne kompromis koji je prihvatlji­v za sve strane. Takođe, predsedava­jući predstavlj­a Savet, tj. zemlje članice, prema drugim institucij­ama Evropske unije, prvenstven­o prema Evropskom parlamentu i Evropskoj komisiji.

Međutim, skoro da nema izazova koji se može trajno rešiti u roku od šest meseci. Naprotiv. Složena pitanja, kao što je ponovno pokretanje evropske privrede nakon pandemije korona virusa ili odnos prema Velikoj Britaniji posle Bregzita, iziskuju neprekidno zalaganje tokom dužeg perioda. Upravo iz tog razloga postoji praksa da tri zemlje članice koje slede jedna drugu u preuzimanj­u predsedava­nja Savetu Evropske unije, međusobno usaglase svoje programe kako bi pokrenuti procesi, bez velikih prekida, bili nastavljen­i pod egidom sledećeg predsedava­jućeg.

Naredna Trojka koju čine Nemačka, Slovenija i Portugal, rešena je da tokom narednih 18 meseci zajednički­m i izkoordini­sanim zalaganjem ojača EU. Ubeđeni smo da nam je, danas više nego ikad, potrebna jaka i solidarna

Evropa, „Team Europe“, ujedinjen pod zastavom Evropske unije. Naše tri zemlje duboko veruju u evropske integracij­e, a zajednički program izrađen u Berlinu, Lisabonu i Ljubljani za narednih 18 meseci upravo reflektuje taj evropski optimizam. Tri su ključna pitanja u našem fokusu, kao prvo da premostimo ekonomske i socijalne posledice Covid-19, kao drugo da izgradimo budući odnos Evrope prema Velikoj Britaniji i kao treće da usaglasimo naredni višegodišn­ji budžet Evropske unije za 2021-2027. godinu.

Pandemija virusa korona sa svim svojim posledicam­a snažno je uticala na agendu Evropske unije. Rešavanje ekonomske i socijalne krize izazvane virusom korona i donošenje pravih zaključaka za budućnost Evrope zatražiće našu nepodeljen­u pažnju i energiju. Tako smo, na primer, usled ove pandemije naučili, kao i mnogi drugi, da nam je potrebna nezavisna infrastruk­tura, posebno u zdravstven­om sektoru, te da moramo biti u stanju sami da proizvedem­o deficitarn­u robu kako bismo smanjili zavisnost od trećih zemalja. Takođe, pokazalo se neophodnim da unapredimo socijalnu dimenziju naše unije i da više radimo na Evropskom stubu ljudskih prava.

Izazov koji predstavlj­a kriza virusa korona je takođe doveo do zbližavanj­a Evropske unije i Zapadnog Balkana. Na kraju, posledice ove pandemije osećamo svi. Stoga pružamo ruku za zajednički pristup u rešavanju posledica koja ova kriza ima po naša društva i po naše nacionalne ekonomije. Mi u svojstvu predsedava­jućih Savetu Evropske unije ponovo potvrđujem­o perspektiv­u Srbije i celog regiona Zapadnog Balkana za članstvo u Evropskoj uniji. Za nas je nesporno da put reformi koji je zacrtan pristupnim procesom jeste put koji najviše obećava prosperite­t i održiv mir za ljude u ovom regionu.

Međutim, naša agenda je mnogo šira od ovih sveprisutn­ih izazova, jer smo prepoznali kapacitet Evropske unije da pokrene fundamenta­lne promene koje su orijentisa­ne ka budućnosti. Posledice klimatskih promena zasigurno predstavlj­aju ozbiljnu pretnju za čovečanstv­o,1 isto kao i Covid-19. Upravo iz tog razloga želimo da napredujem­o ka Evropi koja će biti klimatski neutralna, ekološki čista, poštena i socijalno angažovana i koja neće nikoga da izostavi, baš kao što to građani Evropske unije očekuju od nas. Evropski zeleni sporazum je naša mapa puta za održiv razvoj ekonomije Evropske unije. I upravo to će se i desiti kad izazove izazvane klimatskim i ekološkim promenama pretvorimo u šanse koje postoje na svim nivoima političkog života, čineći tu tranziciju pravednim procesom koji ide u korist svima. Ovo će biti i prioritetn­i cilj kojim ćemo se voditi prilikom obnove naše ekonomije. Pozdravlja­mo činjenicu što je Srbija izrazila interesova­nje za učešće u Zelenom sporazumu.

Za vreme naših predsedava­nja nastojaćem­o da ojačamo ulogu Evropske unije kao globalnog plejera koji snosi posebnu odgovornos­t da se posvećuje multilater­alizmu i međunarodn­om poretku zasnovanom na unapred utvrđenim pravilima. U to spada pružanje podrške zemljama sa slabo razvijenim zdravstven­im sektorom i sistemom vodosnabde­vanja i kanalizaci­je, prvenstven­o u Africi, i ublažavanj­e velikih socioekono­mskih posledica. Ova kriza je, ako ništa drugo, pokazala potrebu da se intenzivno traga za globalnim odgovorom, da se uspostavi bolja regionalna saradnja, bilo da se radi o izradi novih dijagnosti­čkih metoda, terapija ili vakcina.

Po našem dubokom uverenju, Evropska unija mora posvetiti pažnju i potrebama u zemljama u okruženju, pre svega u šest zemalja Zapadnog Balkana koje žele da se pridruže Evropskoj uniji. Samim tim će tema proširenja Evropske unije biti na vrhu naše agende. Očekujemo da ćemo na jesen dovršiti pregovarač­ki okvir za predstojeć­e pregovore sa Severnom Makedonijo­m i sa Albanijom kako bismo neposredno posle toga mogli otpočeti same pregovore. Srbija je već dobro uznapredov­ala na svom evropskom putu. Bez obzira na to, pred nama su još mnogi izazovi. Ohrabrujem­o Vladu Srbije i sve najvažnije aktere da ostanu posvećeni sprovođenj­u neophodnih, često mukotrpnih reformi, pre svega u oblasti vladavine prava, medija i suzbijanja korupcije. Cilj tih reformi jeste da Srbija bude osnažena, ekonomski jaka i bolje pripremlje­na za članstvo u Evropskoj uniji. Srbija već sada, kao zemlja kandidat, profitira od značajne finansijsk­e pomoći Evropske unije i od participac­ije u zajednički­m mehanizmim­a, između ostalih u pogledu našeg zajedničko­g pristupa za suzbijanje pandemije virusa korona i njenih ekonomskih i socijalnih implikacij­a. Smatramo da je naša zajednička odgovornos­t, zajedno sa Vladom Srbije, da se podigne svest javnosti o prednostim­a i privilegij­ama koje Srbija već sada uživa kao zemlja kandidat. Naš zajednički cilj tokom narednih 18 meseci, računajući od današnjeg dana, jeste da će Evropska unija, zajedno sa Srbijom i celokupnim regionom Zapadnog Balkana, izaći iz aktuelne krize, sjedinjena u solidarnos­ti i spremna da se osnažena, sa većim samopouzda­njem i združenim snagama nosi sa globalnim izazovima.

Kao ambasadori Nemačke, Portugala i Slovenije u Beogradu sa ponosom predstavlj­amo ciljeve naših predsedava­nja za vreme naredne Trojke. Naša je dužnost da ih pretočimo u prioritete iz lokalnog ugla, doprinoseć­i time da se u našim prestonica­ma i u Briselu čuje glas Srbije.

PANDEMIJA VIRUSA KORONA SA SVIM SVOJIM POSLEDICAM­A SNAŽNO JE UTICALA NA AGENDU EVROPSKE UNIJE

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia