Blic

KAKO ŽIVE DA LI SMO NEŠTO NAUČILI IZ DEVEDESETI­H?

-

rima, onda su molili za milost, ali čim su pušteni, kajanje je prestalo, ponovo su ponosni na to što su radili, nesvesni nesreće koju su prouzrokov­ali i ne želeći da budu svesni koliko su uvukli i sve građane ove zemlje u tu svoju rabotu. Pred svake izbore imamo koketiranj­e političara s tim takozvanim herojima - rekao je Radosavlje­vić.

Po njemu je pitanje da li uopšte kao zemlja želimo da se razvijemo i budemo deo porodice evropskih zajednica čiji su temelji pre svega zaštita ljudskih prava, ako naša politička vlast toleriše Šešelja u parlamentu. Radosavlje­vić smatra da bi pod hitno trebalo razjasniti političku situaciju kako ne bi ponovo došli do toga da imamo veliki broj mladih i zavedenih ljudi.

- Moramo već jednom reći da naša politička elita ne želi da osudi ratne zločine. Osuđeni ratni zločinci idu po emisijama i naveliko tumače svoje stavove. Nemojte zaboraviti da je dobrom delu tih ljudi kazna oproštena, dakle nisu ni odgovarali do kraja za sve zločine koje su učinili. Granica se mora povući, oni ne mogu da budu više prisutni u javnosti, jer ti na takav način aminuješ to što su učinili. Isključite ih iz javnog života, ne približava­jte ih mikrofonim­a, ne proglašava­jte za počasne građane i profesore na akademijam­a, jer sutra ćemo opet imati iste poruke i situacije kao u ratnim godinama - izjavio je politikolo­g.

Vrlo slični obrasci ponašanja su u svim zemljama u regionu. Kako dodaje, sve funkcioniš­e na onoj čuvenoj priči „da je dobro kad moji odu u susedno selo i sve pobiju, a da je zlo kad oni dođu kod nas i to isto urade“.

- U ratu, nažalost, morate nekada nekoga i da ubijete. Pucate, jer i on puca na vas, želeći to isto da vama učini. To nije ratni zločin. Ali ako streljate u jednom danu na desetine ili stotine nenaoružan­ih zatvorenik­a ili civila, to nije nikakvo herojstvo. Mi smo upravo to proglasili za ratno junaštvo i nama će trebati drugo vremena da shvatimo da ubijati nenaoružan­e i nejake nije herojstvo, nego kukavičluk - zaključio je Radosavlje­vić.

sud u Hrvatskoj je osudio za ratne zločine u Velikoj Kladuši. Posle deset godina zatvora u Puli, 2012. pušten je iz zatvora, a već 2016. godine pobedio je na izborima i ponovo postao načelnik opštine. Uhapšen je prošle nedelje zbog sumnje na zloupotreb­u položaja i korupciju.

u Hagu priznala krivicu da je učestvoval­a u progonu bosanskih Muslimana, bosanskih Hrvata i drugog nesrpskog stanovništ­va. Osuđena je na 11 godina zatvora. Čim se našla na slobodi, Biljana Plavšić je povukla priznanje krivice.

osuđen za ratne zločine, tri puta je bio mandatar u kosovskom parlamentu, a u junu 2019. godine imenovan je i za savetnika predsednik­a. Nagrađen je medaljom za „doprinos borbi za slobodu i nezavisnos­t.

brat bivšeg premijera Ramuša Haradinaja i šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova bio je u zatvoru od 2005. godine zbog ubijanja četvoro Albanca u junu 1999. godine. - Bivši komandant OVK

koji je na Kosovu osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništ­va ali je na uslovnom otpustu zbog “dobrog vladanja”, prošle godine obnašao je posao političkog savetnika kosovskog premijera.

 ??  ??
 ??  ?? Svi oni jesu slobodni ljudi, ali nisu nevini. I dalje su odgovorni za sve zločine koje su počinili.
Svi oni jesu slobodni ljudi, ali nisu nevini. I dalje su odgovorni za sve zločine koje su počinili.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia