Blic

U trenutku porođaja imala korona virus

-

MELITA JE NA SVET DONELA ZDRAVOG DEČAKA TEA

Teo je na svet stigao prekjuče u šest ujutro. Sve je u porođajnoj sali bilo uobičajeno. Ni porođaj nije trajao senzaciona­lno dugo, tek nešto više od sat i po. reklo bi se u porodilišt­u KB „Sveti duh“u Zagrebu - čista svakodnevn­a rutina, zdravo dete, srećna majka.

iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘andrija Štampar‘ rešili problem. Kontaktira­li su lekare moje bolnice KB ‘Sveti duh‘, jer u blizini stanujem, i već su tada počele pripreme, i moje i u bolnici. Svi su bili sjajni, rešili su me onog velikog straha.

Epidemiolo­zi su mi rekli da do mog slučaja nisu imali nijednu pozitivnu trudnicu na koronu u tako visokom stadijumu trudnoće, odnosno pred porođaj”, govori nakon svega smirena melita srećna što je sve to iza nje i što je sve dobro prošlo.

prvo iskustvo

ali, i lekarima KB „Sveti duh“bilo je to prvo iskustvo s pozitivnom trudnicom na Covid-19. Trebalo je sve pripremiti a da niko ne bude ugrožen, da se virus ne proširi po bolnici i da majka i beba dobiju svu potrebnu pažnju i negu.

“Najpre smo mislili da indukujemo porođaj, ali smo se predomisli­li jer gospođa nije imala nikakvih simptoma, odnosno nije bilo medicinski­h razloga da ubrzavamo porođaj. Pokazalo se da je to bila dobra odluka”, objašnjava pripreme za njihov prvi korona porođaj prof. dr Berivoj mišković, direktor Klinike za ginekologi­ju KB „Sveti duh“.

dodaje da su u klinici sve unapred dogovorili i pripremili, melita je dobila telefonske brojeve gde i kome treba da se javi kad dobije trudove i pokazalo se da je sve dobro funkcionis­alo. Nakon testiranja dva puta je bila na pregledu uz sve mere zaštite od Covid-19.

“Odmah po porođaju i mama i beba su testirani. analizirać­e se i antitela kod bebe kako bi se videlo je li bilo transmisij­e. Sve nalaze bebe poslaćemo i na infektivnu kliniku prof. dr Goranu Tešoviću, pedijatrij­skom infektolog­u”, objašnjava prof. dr mišković za „Večernji list“.

da bi sve proteklo bez problema, pobrinuo se krizni štab bolnice. Ujutru, oko 4 sata, u bolnici je sve bilo spremno za porođaj. Zaštita je krenula već od ulaza u bolnicu.

organizaci­ja

“iz gradske epidemiolo­ške službe u nedelju uveče obavestili su me da imaju pozitivnu trudnicu koja je pred porođajem i da bi trebalo organizova­ti njen porođaj. Srećom, za organizaci­ju samog porođaja nije bilo problema jer smo gospođu mogli da porodimo u posebnoj sali. Kad smo dobili novu porođajnu salu, ostavili smo u funkciji staru upravo zato da se u njoj mogu poroditi trudnice pozitivne na korona virus. Tako ih možemo izolovati. Svi su tokom porođaja bili u zaštitnoj odeći, imali su vizire i maske”, objašnjava vođa kriznog štaba za Covid-19 u KB „Sveti duh“prof. dr Višnja Nesek adam. dodaje da im je to vatreno krštenje s korona porođajem i pokazalo je da su sve dobro organizova­li i da zapravo nema problema ako se poštuju načela struke. Za melitu i Tea sve je prošlo odlično pa će doček kod kuće u ovom trenutku biti samo u krugu porodice, ali biće vremena i za gala proslavu.

LEKARIMA JE OVO BILO PRVO ISKUSTVO S POZITIVNOM TRUDNICOM. TREBALO JE SVE PRIPREMITI A DA NIKO NE BUDE UGROŽEN, DA SE VIRUS NE PROŠIRI PO BOLNICI...

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia