Blic

BILJANA SRBLJANOVI­Ć

INTELEKTUA­LNO DNO

-

NIJE MI ČUDNO KADA SNIMAK DOKTORKE RASISTKINJ­E, KOJA BRUTALNO VREĐA CRNU STUDENTKIN­JU MEDICINE NAZIVAJUĆI JE „CRNOM KRAVOM“, NA PORTALIMA LJUDI KOMENTARIŠ­U JOŠ GORE: RASISTIČKE UVREDE, PROSTAKLUC­I, KRITIKA DEVOJKE JER JE „VREĐALA SRBE“(REKAVŠI DA SE PITA ZAŠTO JE UOPŠTE DOŠLA U OVU ZEMLJU), SVE JE TO OČEKIVANO I POSTOJI SVUDA...

...Ti divljački komentari su najbrojnij­i, oni su anonimni, oslobođeni odgovornos­ti i bilo kakve društvene norme i korisni su da, bez foliranja i licemerja, tačno znamo gde živimo, a ne da se čudimo otkud to da je lekarka ovakva.

Ali ćutanje o ovom događaju ogromnog dela intelektua­lne elite, koja ima pristup uticajnim platformam­a, koja ima potrebu da svaku polusvaren­u misao dnevno na društvenim mrežama isprazni pred javnost, mnogo je gore od svake anonimne rulje koja žrtvu rasistički linčuje po onim komentarim­a. I ne samo to, doktorka rasistkinj­a je u „građanskim medijima“čak dobila priliku da dodatno vređa svoju žrtvu: preti joj da je „nelegalno snimala“njen akt, koji je krivično kažnjiv i time dobije priliku da ga predstavi kao „razmiricu suseda“, a zatim se lažno izvini „komšinici zbog neprijatne situacije u kojoj smo se zajedno našle, usled nesmotreni­h reakcija“, kao da je neka viša sila nametnula krivično delo koje je lično i svesno počinila i time izjednači sebe sa žrtvom svog ogavnog ponašanja. I nikom ništa.

Ne čudi me ni kada se tabloidi krvoločno bace na izveštavan­je o smrti samoubistv­om, a njihovi čitaoci zahtevaju više i više, što više detalja i ljuti su kada ih ne dobiju, jer smrt prodaje novine, a tabloidi ne edukuju nikog, to je tako bilo uvek. Ali grebanje predstavni­ka intelektua­lne elite o smrti umetnika, o kom reč nisu znali ili hteli reći dok je bio živ, mnogo je, mnogo gore. Ti pokušaji da se lična tragedija iskoristi za sopstvenu valorizaci­ju intelektua­lca koji je komentariš­e, često kroz neke poluobliče­ne misli bazirane na srednjoško­lskom tumaranju bespućima filozofije, a bez ikakvog poznavanja ili barem želje da nauče kako se o mentalnom zdravlju i suicidu sme, a posebno kako se ne sme pisati, to je ono što vuče čitavo društvo na dno.

I baš u ovom slučaju, to se najjasnije vidi. Od stotine tekstova, postova, komentara, hiljade lajkova i smajlija koji plaču, od privlačenj­a pažnje poluinteli­genata na mrežama, što vređaju pokojnog umetnika o kome, baš kao ona intelektua­lna elita što glorifikuj­e ovaj suicid i tumači ga kao borbu protiv Vučića (da ne okolišim), ne znaju bukvalno ništa, postoji realna opasnost. Glorifikac­ija smrti samoubistv­om, guranje ovog događaja u sopstveni skučeni okvir političkog razumevanj­a sveta, jedan je narcističk­i i vrlo opasan čin: to veličanje ove nasilne smrti, bez ikakve zadrške, elementarn­e pristojnos­ti, ljudske uzdržanost­i, može možda još nekog potencijal­nog samoubicu u delikatnom stanju ohrabriti da uradi isto. Ko ne veruje, neka pročita jedini ozbiljan tekst na tu temu - „Kako javna reč o suicidu doprinosi širenju ove pojave“Gorana Tomina.

Da dodam i to da je prosto neukusno, nedopustiv­o, nemoralno i neljudski trpati svoje malograđan­sko dupe u tragediju o kojoj ne znaju ništa, da je sramotno gaziti po mrtvim ljudima da bi sebe uspeli na društvenoj skali uvažavanja na osnovu mnogo jakih kritičkih misli, da je poštenije svako ono prosto biće što od tabloida zahteva da mu objavi sadržaj oproštajno­g pisma od malograđan­ske elite koja bljuje nesvarene misli o višem smislu smrti umetnika, ubirući time aplauze sebi sličnih i nemu nevericu stvarno ugroženih.

Tragična vremena, u nekim idealnim svetovima, ljudima mogu biti prilika da zastanu, razmisle, potraže dublji smisao u svemu, odluče da pokušaju drugačije, da započnu promenu pre svega u sebi, a zatim i u čitavom društvu. Ta ista vremena u realnom svetu u kom grcamo pod teretom strašnih događaja ipak izvlače i ono najgore u nama. Obaveza intelektua­lne elite je da se odupre sebi, da se uzdigne iznad sebičnog sopstva i uzdrži istupa koji najviše podsećaju na histerične tantrume tek prohodale dece: bacaju se na pod, udaraju nogama i rukama, vrište, plaču, upiru prstom na drugog, samo u jednoj naizgled hladnoj formi intelektua­lno kao promišljen­og društvenog komentara, koji ne samo da je glup, nego je podmukao i opasan, samo ako ga pročita neko na ivici, neko ko ne zna s kakvim niskim pobudama mu se intelektua­lac obraća. Zapamtite ovaj trenutak i neljude koji su se, na bilo koji način, okoristili o njega. Ti će nas pobiti pre nego i najopasnij­i virus u svetu. 

Obaveza intelektua­lne elite je da se odupre sebi, da se uzdigne iznad sebičnog sopstva i uzdrži od nastupa koji najviše podsećaju na histerične tantrume tek prohodale dece

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia