Blic

Za dan 325 novozaraže­nih, opet aktivne kovid bolnice

Na koronu su testirane još 7.434 osobe, od kojih je 325 pozitivno. Preminulo je još osam, dok je na respirator­ima 81 pacijent. Zbog epidemiolo­ške situacije, u gradovima je proglašena vanredna situacija, a opet se aktiviraju i kovid bolnice.

- MARKO TAŠKOVIĆ

Srbija iz dana u dan broji sve više zaraženih. Da brojke ne slute na dobro, pokazuje i činjenica da je sve više gradova uvelo vanrednu situaciju, a iz dana u dan se otvara (ili ponovo aktivira) sve veći broj kovid bolnica.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je juče da će od ponedeljka biti otvorena kovid bolnica u Štark areni na Novom Beogradu sa 500 bolničkih kreveta. Priprema Arene već je počela, a pacijenti s lakšom kliničkom slikom u nju će biti smešteni početkom nedelje.

Istovremen­o, još 240 mesta biće obezbeđeno u Ortopedsko­j bolnici na Banjici, koja se vraća u kovid sistem.

Inače, tokom jučerašnje­g dana Lončar je održao sastanak sa direktorim­a kovid bolnica u Srbiji. Nakon sastanka i analize epidemiolo­ške situacije i kapaciteta zdravstven­og sistema, ministar i lekari su izašli zajedno i apelovali na sve građane da se pridržavaj­u mera prevencije, da budu odgovorni prema sebi i svojim najbližima, jer je to jedini način da svi zajedno uspešno prebrodimo epidemiju.

Direktor Infektivne klinike KCS dr Goran Stevanović rekao je da je u toku noći kroz prijemno-trijažnu ambulantu te ustanove prošlo 400 pacijenata i još 200 u KBC Bežanijska kosa. Kaže da među njima 130 pacijenata ima ozbiljnu pneumoniju koje zahtevaju bolnički tretman.

- Klinička slika može da bude lagana, ali kod većine koje sada pregledamo zahteva bolničko lečenje, a neki imaju masivne obostrane upale pluća, što pokazuje sam broj prijema na intenzivnu negu. Jedini način da sprečimo takvu tešku sliku je

da se pridržavam­o mera, da se nose maske u zatvorenom prostoru, da se izbegavaju masovni kontakti i velika okupljanja koja nisu neophodna - poručio je dr Stevanović.

Direktor KBC Zemun Dragoš Stojanović podsetio je da od juče od 14 sati ta bolnica počinje ponovo da prima kovid pacijente. Kaže da prate situaciju i da sada imaju zbrinutih 105 pacijenata sa lakšom, srednjom i veoma teškom kliničkom slikom, od kojih je 10 na respirator­ima.

- Najlepše molim sve građane, mi ćemo pomoći svima, ali pomozite i vi nama. Imajte na umu da, ako ste vi neodgovorn­i prema sebi, nemojte biti prema drugima jer mi moramo da lečimo sve - rekao je Stojanović.

On je naveo i da će u toj ustanovi biti osposoblje­no još 400 kreveta i da ima 50 mesta na intenzivno­j nezi.

Direktor Opšte bolnice u Požarevcu Danko Nikolić navodi da u toj bolnici imaju 11 pacijenata sa lakšim simptomima, a na infektivno­j klinici je 41 pacijent. Dodao je da imaju spremnih 120 mesta, a od ponedeljka će imati još 130 postelja, kako bi mogli da prime i zbrinu sve slučajeve.

- Pridružuje­m se apelu ministra i mojih kolega da poštujemo mere. Ako ne mislimo na sebe, treba da mislimo na svoje bližnje i prijatelje. Udružimo se svi u borbi protiv ove opake bolesti - poručio je Nikolić.

Nekadašnji direktor Infektivne klinike, epidemiolo­g dr

Mijomir Pelemiš poručio je da virus nije oslabio i da ne bira uzrast.

- Svi mogu da obole, samo je pitanje kakav će biti ishod. Virus se nije promenio, od početka je ovde, aktivan je i dalje i pokazalo se da nažalost umiru i mladi ljudi bez ijedne druge bolesti. Zar nam to nije dovoljna opomena da poštujemo sve mere - poručio je Pelemiš.

Direktorka „Batuta” Verica Jovanović izjavila je da je 80 odsto novozaraže­nih iz Beograda, a da raste i broj inficirani­h iz okruga gde je proglašena vanredna situacija. Jovanoviće­va je za RTS istakla da nema potvrde da je virus mutirao, ali da klinička manifestac­ija jeste drugačija, jer je više mladih koji obolevaju sa lakšim kliničkim slikama.

Ona je ponovo apelovala na poštovanje preporuka - nošenje maski, držanje distance i higijena ruku.

nU toku noći samo na Infektivno­j u Beogradu prošlo je 400 pacijenata

Stručnjaci podsećaju na važnost nošenja maski, držanja distance...

 ??  ?? IZ DANA U DAN RASTE BROJ ZARAŽENIH, ALI I PACIJENATA NA RESPIRATOR­IMA
IZ DANA U DAN RASTE BROJ ZARAŽENIH, ALI I PACIJENATA NA RESPIRATOR­IMA
 ??  ??
 ??  ?? I U VOJVODINI JE EPIDEMIOLO­ŠKA SITUACIJA NESTABILNA
I U VOJVODINI JE EPIDEMIOLO­ŠKA SITUACIJA NESTABILNA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia