Blic

SVET PONOVO U PAKLU KORONE

Zemlje koje su ublažile ili ukinule prvobitne restrikcij­e zbog epidemije virusa korona suočavaju se sa drugim pikom prvog talasa ili drugim talasom virusa korona nakon skoka broja obolelih.

- MILIJANA MILIKŠIĆ

Usvetu je zaraženo više od 11 miliona ljudi, a još više njih je u karantinu, dok su mnogi zdravstven­i sistemi pod velikim pritiskom. U Evropi, Velika Britanija, Italija, Španija i Francuska, koje su imale veliki broj zaraženih virusom korona i preminulih u prvom talasu, čini se da su prošle vrhunac epidemije. Međutim, rizik od drugog talasa infekcije koji bi izazvao ponovno uvođenje karantina, prema evropskoj agenciji za infektivne bolesti, jeste na umerenom do visokom nivou. Kako mnoge zemlje ublažavaju restrikcij­e, javlja se bojazan da bi Evropa mogla da doživi drugi pik infekcije.

Broj obolelih od virusa korona u Španiji nastavlja da raste, dve nedelje pošto je ukinuto vanredno stanje, a 47 miliona stanovnika se slobodno kreće zemljom. U poslednja 24 sata potvrđeno je 174 zaraženih pa je broj novoobolel­ih za nedelju dana prešao 2.000. Širenju pogoduju masovna okupljanja i proslave na otvorenom u Španiji gde se temperatur­e kreću oko 38 stepeni.

U Austriji je u poslednja 24 sata registrova­no 115 novih slučaja zaraze virusa korona, što je drugi dan zaredom, i treći u ovoj nedelji da je broj novozaraže­nih trocifren. Samo u Koruškoj i Forarlberg­u nije bilo novoobolel­ih.

Rusija je juče prijavila 6.632 nova slučaja infekcije virusom korona, čime je ukupan broj zaraženih povećan na 674.515. Vlasti su saopštile da je 168 ljudi umrlo u poslednja 24 sata. Ovim je ukupan broj umrlih u Rusiji od posledica infekcije dostigao 10.027. Rusija razmatra otvaranje granica prema nekim zemljama koje su zbog pandemije virusa korona zatvorene, ali još nema konkretnih odluka o tom pitanju.

U Sloveniji je u petak od 1.456 testiranih uzoraka potvrđeno 30 pozitivnih na virus korona, što je najviše od sredine aprila. Većina novih slučajeva infekcije, njih pet, potvrđeno je u Ljubljani.

Broj novih slučajeva korone u Tokiju u toku jučerašnje­g dana je premašio stotinu drugi dan zaredom, što je izazivalo zabrinutos­t tamošnjeg zdravstva. Kako su javili lokalni mediji, broj novih slučajeva iznosi 124, što je najviši dnevni porast otkako je krajem maja ukinuto vanredno stanje koje je zbog pandemije uvedeno u celoj zemlji.

Strah od novog talasa porastao je i u Iranu, gde je ponovo u porastu broj preminulih. Od popuštanja restrikcij­a krajem maja u Izraelu je ponovo primetan porast novih slučajeva.

U sedam američkih saveznih država - Severnoj i Južnoj Karolini, Tenesiju, Misuriju, Ajdahu, Alabami i na Aljasci - u petak je zabeležen rekordan porast broja zaraženih virusom korona, a u Teksasu je dnevni broj hospitaliz­ovanih bio najviši od pojavljiva­nja Covid-19 u toj državi. U petak kasno uveče, ukupan dnevni broj zaraženih u SAD iznosio je 53.483, dok je prethodnog dana taj broj dostigao rekordnih 55.405. Najnoviji porast broja slučajeva najizražen­iji je u južnim i zapadnim državama SAD i izazvao je zabrinutos­t predstavni­ka zdravstven­ih

vlasti. Broj zaraženih u porastu je u 37 od 50 saveznih država.

U Meksiku su u poslednja 24 časa preminule 654 osobe obolele od korone, čime je ukupan broj umrlih dostigao 29.843, dok je broj novih slučajeva virusa juče, drugi dan zaredom, iznosio oko 6.740. Imajući u vidu porast broja slučajeva u SAD, više pogranični­h država najavilo je obavezno merenje telesne temperatur­e za posetioce iz te zemlje, odnosno obavezu pružanja dokaza o hotelskim rezervacij­ama ili neophodnim poslovima ili aktivnosti­ma u Meksiku.

U Brazilu je u poslednja 24 sata registrova­no 42.223 nova slučaja, a preminulo je još 1.290 osoba. U Boliviji je do sada potvrđeno 35.500 slučajeva Covid-19 i 1.200 smrtnih slučajeva, zbog čega su lokalne vlasti naredile su da se iskopaju masovne grobnice da bi se sahranile žrtve novog talasa, što je izazvalo uznemireno­st među građanima ove južnoameri­čke zemlje. 

 ??  ??
 ??  ?? VLASTI U BOLIVIJI NAREDILE SU DA SE ISKOPAJU MASOVNE GROBNICE KAKO BI SAHRANILI ŽRTVE NOVOG TALASA
VLASTI U BOLIVIJI NAREDILE SU DA SE ISKOPAJU MASOVNE GROBNICE KAKO BI SAHRANILI ŽRTVE NOVOG TALASA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia