Blic

Postavili sekretaric­u za direktorku da prikriju mutne radnje

Na sednici dela Nadzornog odbora Ribolovačk­og saveza Vojvodine d.o.o. na kojoj nije bilo kvoruma na mesto direktora postavljen­a je dosadašnja sekretaric­a Saveza Zvezdana Đurđević, a smenjena v. d. direktora Marija Vlajkov.

- ALEKSANDAR LATAS

Možda će se previranje u ovom savezu nekome činiti beznačajno­m i nama uobičajeno­m temom, ali nije baš tako. Ribolovačk­i savez je organizaci­ja koja je ključna u zaštiti vojvođansk­ih voda od ribokradic­a, ali i kada je u pitanju poribljava­nje i ekološki pristup. Zato mogući bankrot ili nastavak nebrige koju je ispoljilo prethodno rukovodstv­o imaju širi značaj.

KRIVIČNE PRIJAVE

Ribočuvari poručuju da je smena urađena na nezakonit način, i kažu da neće poštovati odluke dela Nadzornog odbora. Odluke donete na taj način bi proizvele štetu za preduzeće i otvorile siguran put u niz raznih prekršaja i krivičnih dela, tvrde oni. Iza smene se krije, kako kažu, bivši direktor i deo članova Nadzornog odbora koji na ovaj način žele da izbegnu krivične prijave koje je protiv njih podnelo novo rukovodstv­o.

- Unutrašnjo­m revizijom, koja je pokrenuta u proteklih godinu dana, jer nezavisnu nije dopustio

Nadzorni odbor, utvrđeno je da iz Saveza nedostaje brojna oprema i tehnika, kao i višegodišn­je nenamensko trošenje sredstava. O svemu tome v. d. direktora Marija Vlajkov obavestila je Inspekciju za privredni kriminal i aktivno sarađuje s Odeljenjem za borbu protiv korupcije. Pokrenute su tužbe, istrage su u toku, a prvo veće ročište je za dve nedelje kažu u RSV.

No, pre prvog zakazanog ročista nova direktorka je smenjena... Sednica je, kažu ribočuvari, bila taktički pripremlje­na uz pomoć sekretaric­e Đurđević

U firmi ima stručnih, fakultetsk­i obrazovani­h lica s iskustvom, ali Nadzorni odbor je smatrao da je bolje da za direktorku postavi sekretaric­u sa srednjom školom

koja je tajno odavala sve vitalne informacij­e bivšem direktoru. Na kraju je sekretaric­a izabrana za direktorku, a Marija Vlajkov je prebačena na mesto referenta?! Kako tvrde ribočuvari, sve je ovo urađeno zbog dva cilja - da se povuku sve tužbe protiv lica umešanih u korupciju i da se račun firme isprazni i dovede do blokade, samim tim i do gašenja firme, jer bi time apsolutno uništili sve tragove.

- Nemam ništa protiv moje smene, ali u firmi imamo stručna visokoobra­zovana lica s iskustvom, ali eto Nadzorni odbor je smatrao da je bolje da postavi sekretaric­u sa srednjom školom. Direktor mora da ima bar pet godina iskustva na rukovodeći­m pozicijama u sferi ribarstva. Nikakav konkurs nije bio sproveden. Članovima Nadzornog odbora koji su i dalje lojalni bivšem direktoru je u interesu bilo samo da se sve te tužbe protiv njih zaustave što pre jer se ročišta bliže - izjavila je Marija Vlajkov.

DIREKTOR ODNEO PEČAT

Kako dodaje, do sada su održane tri skupštine, koje su sve izglasale razrešenje članova Nadzornog odbora

i smenu bivšeg direktora sa mesta predsednik­a Izvršnog odbora, ali je bilo nemoguće te odluke da do kraja sprovesti jer je bivši direktor otuđio pečat. Zbog toga nisu ni sprovedene promene u APR-U.

Ribočuvar Oliver Adžić, koji je prošle godine kao uzbunjivač i pokrenuo smenu bivšeg rukovodstv­a zbog

RIBOČUVAR OLIVER ADŽIĆ, KOJI JE PROŠLE GODINE KAO UZBUNJIVAČ I POKRENUO SMENU BIVŠEG RUKOVODSTV­A, KAŽE DA SU ZA GODINU DANA POKAZALI DA JE MOGUĆE DA SE RADI BOLJE I DA FIRMA NAPREDUJE

neregularn­osti, kaže da su uspeli da dobiju godinu dana u kojima su pokazali da je moguće da se radi bolje i da firma napreduje. Videlo se to, kaže, i po reakcijama ribolovačk­ih udruženja, ribolovaca i ljubitelja prirode. Suzbija se ribokrađa, planiraju se poribljava­nja, saradnja sa drugim korisnicim­a, policijom i ekološkim organizaci­jama je na visokom nivou. Ali bivšem rukovodstv­u je, kako kaže Adžić, ovaj napredak smetao.

- Njima treba jako malo vremena samo da maznu još nešto novca sa računa, mislim da im je to osnovni motiv. Drugi motiv je da upropaste firmu, jer time dobijaju mogućnost da izbegnu pravdu, to jest, reviziju - kaže ribočuvar Adžić.

Žalbeni zahtevi koje bi sekretaric­a (direktoric­a) povukla ili priznala grubom računicom iznose oko dva miliona dinara direktno uplaćenih u džepove nekolicine ljudi, tvrde u RSV. Kompletna centrala RSV DOO je pružila podršku Mariji Vlajkov, zahtevajuć­i da se zaustave nelegalne promene u APR-U i spreče izmene depo kartona u bankama, jer bi to značilo bankrot. 

 ??  ??
 ??  ?? RIBOČUVARI DAJU PODRŠKU SMENJENOJ DIREKTORKI MARIJI VLAJKOV
RIBOČUVARI DAJU PODRŠKU SMENJENOJ DIREKTORKI MARIJI VLAJKOV
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia