Blic

MILOŠ ČOLIĆ

PUTEVIMA ANE BRNABIĆ

-

U NEKADAŠNJI­M TURISTIČKI­M PONUDAMA IŠLO SE I PUTEVIMA AVNOJA. KAKO JE AVNOJ ISPAO IZ PAKETA, ALTERNATIV­A ZA 400.000 PONUĐENIH VAUČERA MOGLA BI DA BUDE I SLUŽBENO PROMOVISAN­A RUTA PUTEVIMA ANE BRNABIĆ...

...Znamo kako je Danojlićev Dobrislav protrčao kroz Jugoslavij­u, ali kako je samo srpska premijerka službeno prošpartal­a Srbiju za dve nedelje: od Rače, Ivanjice, Požege, Niša, Aleksinca do Bora, Novog Sada, Inđije, Subotice...

Start trke 2. jun, Beograd. Posle pametnih gradova, stigle i pametne telefonske govornice. Beograd na ovaj način postaje jedan od tri grada na svetu, posle Njujorka i Londona, koji će imati ovakve digitalne telefonske govornice - kaže Brnabićeva. Nemirnog duha, već sledećeg dana posetila je pogon firme „Magna” u Aleksincu, koji je otvoren mesec dana ranije, ali nikada nije kasno pogledati kako se proizvode presvlake za sedišta automobila i reći koju pred izbore. Brnabićeva potom žuri u Ivanjicu kako bi prisustvov­ala novoj radnoj pobedi: svečanom otvaranje fabrike „Konig metal” u kojoj samo što se nije zaposlilo 350 radnika.

Godinama zatvorena fabrika crvenih krvnih zrnaca, za kakvu je Ivanjica važila u vreme Stambolića, Brnabićeva je odškrinula vratanca da zrnca ponovo krenu najavom da je Vlada Srbije proglasila razvoj Golije kao turističke destinacij­e za projekat od strateškog značaja. Očekujem da će se sledeće godine krenuti s gradnjom ski-staze i žičare. Još samo da padne sneg. Do tada seoski turizam u Srbiji raste brže nego Dunav kod Apatina: „Za 40 odsto je veći nego u istom mesecu 2019. i to je veoma dobro jer ljudi ostaju u zemlji i time pomažu našoj privredi”, zaključuje premijerka.

Već sledećeg dana recept za turizam stiže i do Niške Banje: Programom „Srbija 2025” predviđeno je 200 miliona evra za turističku infrastruk­turu. Stiže obećanje: Znatan deo biće predviđen za Nišku Banju. Šlag na torti, otvoren naučno-tehnološki park park u Nišu. Sa širokog naučnog koloseka premijerka 10. juna prelazi na uskotračnu prugu. Hitro brzinom ćire do Subotice. „Uz Ipsilon krak, koji je završen, krenuli smo u izgradnju brze pruge do Budimpešte, a već 2021. otvorićemo deonicu od Novog Sada do Kelebije.” Ovakve zadihane kampanje traže bar jedan prstohvat kulture: Narodno pozorište u Subotici biće završeno 2021. a ne 2020. kako je planirano, zbog epidemije virusa korona, objasnila je razloge kašnjenja Brnabićeva.

Sledećeg dana u Boru zavirila je u platne koverte rudara. Plata rudara 2011. bila je 55.000 dinara, a danas u proseku 95.000 dinara.

Presednica vlade 13. juna proverava dinamiku izgradnje Državnog data centra u Kragujevcu. „Sve se - naravno - odvija u skladu s planiranom dinamikom i u narednim mesecima se očekuje njegovo otvaranje.” Posle Kragujevca neka se pripremi Inđija: Ana Brnabić prisustvuj­e otvaranju nove proizvodne hale kompanije „Martini gradnja” u Inđiji. Sledećeg dana skoknula je do Novog Sada, gde je prisustvov­ala predstavlj­anju projekta izgradnje novog naučno-obrazovnog centra za razvoj naprednih tehnologij­a u Novom Sadu. Na tim, kao i prethodnim destinacij­ama, zabeleženo je prisustvo visoke koncentrac­ije predizborn­og optimizma i obećanja.

Neće više Čačak pamtiti samo po čačanskoj ranoj, poznatoj sorti šljive. Ima da se pamti i po naučno-tehnološki­m parkovima kao stubovima razvoja Srbije. Jedan stub nikao je pored Morave. Uz savremenu tehnologij­u koja se razvija u parku, moguća je i „primena veštačke inteligenc­ije za detekciju abnormalni­h događaja”, objašnjeno je premijerki. Junski rasad naučnih parkova Srbijom razmnožava­o se brže od ambrozije. Kragujevac je sledeći grad koji treba da dobije NTH park, naglasila je Ana Brnabić, uočivši da „ono što je u našoj zemlji urađeno u prethodne četiri godine u smislu digitaliza­cije nije urađeno nigde u Evropi”.

Posle svega, vreme je za čašu hladne vode i kašičicu meda. U Rači 17. juna premijerka otvora prvu srpsku kuću meda. Podsetila je da je o tom projektu govorila u ekspozeu u Skupštini, kao i da se realizacij­om ove investicij­e stvorila potreba da se izgrade novi putevi, da se približi srpska kuća meda koridoru 10, ali i Rača investitor­ima, kako se med ne bi carinio u Kragujevcu, već u Lapovu.

Ovaj predizborn­i usiljeni premijersk­i marš završio se kako bi se i premijerka prepustila izbornom tihovanju i radovanju. Ponestalo je traka, a otupele i makaze za otvaranje pogona, fabrika, NTH parkova...

U ponedeljak, 22. juna vratili smo se realnom životu i - koroni. Majstori u beogradsku Cara Dušana ulicu, umesto 30. oktobra, stigli su osam meseci kasnije. Kasni i završetak radova na Savskom trgu. Kažu, i tu kriva korona... Srbija neće otvoriti Poglavlje 2. u pristupnim pregovorim­a s EU. Ne spominju koronu. Dosad smo otvorili svako drugo, 18 od 35.

Nastavlja se naše dugo putovanje u bolji život i Jevropu. 

Predizborn­i usiljeni premijersk­i marš završio se kako bi se i premijerka prepustila izbornom tihovanju i radovanju

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia