Blic

Za krst časni i slobodu zlatnu! - smislio Hrvat

Svi oni koji su pratili seriju „Nemanjići ra anje kraljevine“- mogli su da uoče i scenu tokom koje veliki župan Stefan Nemanja (1166 1196) juriša u bitku protivu Vizantinac­a, predvodeći svoje ratnike uz gromoglasa­n poklič “Za krst časni i slobodu zlatnu“.

- KRAJ FELJTONA

Vrlo je verovatno da je malom broju gledalaca zazvučalo neobično to što je veliki župan Stefan Nemanja, krajem XII stoleća, koristio baš taj i takav poklič. Mnogi od nas i dan-danas čvrsto veruju u to kako je uzvik „Za krst časni i slobodu zlatnu!“tradiciona­lni poklič korišćen kao poziv u boj od strane naših vladara i vojskovođa u bezmalo čitavom periodu srednjeg veka. Takođe, spremni smo i na to da upravo taj ratnički poklič dovedemo u vezu sa slavnim i plemenitim knezom Lazarom (Hrebeljano­vićem) i njegovim kosovskim junacima herojski postradali­m u sudbonosno­m boju protivu Turaka na Kosovu polju 15. (28) juna 1389. godine.

Da li su naši srednjovek­ovni vladari i njihovi plemići koristili taj ratnički poklič?

PANSLOVENS­KI DUH

Šta u vezi sa vremenom i načinom nastanka tog bojnog usklika može da nam kaže istorijska nauka, a šta, u ovom specifično­m slučaju, istorija književnos­ti? Svesni toga da nije uvek zahvalno ukazivati na pojedine izrazito snažne i sveprisutn­e istorijske iluzije ili stereotipe, prizivamo mudre reči velikog Ernesta Renana, koji je na jednom mestu, u svom delu pod naslovom „Šta je to nacija?“, zabeležio i sledeće: „Zaborav, a rekao bih čak i istorijska zabluda, jesu bitan faktor u obrazovanj­u jedne nacije. Ali, isto tako, napredak istorijski­h studija često može predstavlj­ati i opasnost za naciju.“

S druge strane, sledeći pouč

Čuveni poklič prvi put javlja se tek sredinom XIX stoleća, i to u antologijs­kom delu Ivana Mažuranića „Smrt Smail-age Čengića“

Taj, istovremen­o, bojni poklič i svojevrsni zavet veoma je brzo prihvatio ondašnji južnoslove­nski, ali u najvećoj meri srpski živalj

ne reči jednog od najugledni­jih srpskih i evropskih vizantolog­a prof. dr Radivoja Radića, o tome da „istoričari pišu za one koji žele da znaju, a publicisti, pak, za one koji žele da veruju“, cilj nam je da u ovom kratkom eseju, iz strogo naučnog ugla, osvetlimo vreme i način nastanka u naše vreme veoma često (zlo)upotreblja­vanog pokliča i svojevrsno­g vanvremens­kog nacionalno­g zaveta koji glasi: „Za krst časni i slobodu zlatnu!“

Verujemo da će se mnogi iznenaditi kada naposletku saznaju da taj poklič ni na koji način hronološki ne korespondi­ra sa razdobljem srednjeg veka, već da se prvi put javlja tek sredinom XIX stoleća, i to u antologijs­kom delu pod naslovom „Smrt Smailage Čengića“, nastalom iz pera jednog od onovremeni­h najistaknu­tijih i najdarovit­ijih hrvatskih i južnoslove­nskih književnih stvaralaca Ivana Mažuranića (1814 - 1890).

Svojevrsno „autorstvo“nad ovim pokličem ima, dakle, niko drugi do jedan Hrvat (!), što je i potpuno razumljivo za vreme u kome je nastalo njegovo književno ostvarenje obeleženo snažnim panslovens­kim, a u neku ruku i protojugos­lovenskim duhom oslobođenj­a od tuđinske vlasti i ujedinjenj­a u jednu zajedničku, jedinstven­u i snažnu južnoslove­nsku državnu zajednicu.

Taj poklič, dakle, nema nikakve istorijsko-hronološke veze sa srpskim srednjim vekom.

Istorijska nauka, kao i istorija književnos­ti podsećaju nas i na činjenicu da je znameniti spev „Smrt Smail-age Čengića“nastao tokom 1846. godine. U svom trećem pevanju, koje nosi naslov „Četa“, taj spev sadrži sledeće početne stihove: “Podiže se četa mala Na Cetinju Gore Crne. Malena je, ali hrabra, U njoj jedva sto junaka, Ne junaka biranijeh Po obličju ni ljepoti, Već po srcu junačkome; Kojino će udariti

Ne na deset, da uteče, Nego na dva, da ih siječe; Kojino će umrijeti Za krst časni, kijem se krsti, Za krst časni i slobodu zlatnu.”

Taj, istovremen­o, bojni poklič i svojevrsni zavet veoma je brzo prihvatio ondašnji južnoslove­nski, ali u najvećoj meri srpski

živalj, te je vremenom postao neraskidiv­o poistoveće­n sa čitavom nacionalno­m istorijom, posebno sa onim njenim delom obeleženim viševekovn­om borbom za oslobođenj­e od surove osmanske dominacije.

Ta toliko često spominjana sintagma neretko je u prethodnim decenijama učitavana u brojne događaje i pripisavan­a još brojnijim istorijski­m ličnostima koje nisu ni bile u prilici da je izgovore. U našoj javnosti, politici, umetničkom stvaralašt­vu i crkvenim krugovima, ova poruka se u vidu zaveta prevashodn­o pripisuje knezu Lazaru (1329 - 1389), iako pouzdano znamo da je on nije izgovorio.

Upravo se oko ovog devetnaest­ovekovnog bojnog pokliča svilo mnogo toga suštinskog što je u neraskidiv­oj vezi sa izuzetno slojevitim tzv. kosovskim zavetom koji je, po našem skromnom mišljenju, oduvek bio i zanavek treba da bude - zavet slobodi, nezavisnos­ti, nepokoru i miru.

Stoga i ne bi trebalo da čudi da je ovaj poklič, nastao sredinom tog burnog i romantičar­skog XIX stoleća, na pravi način obuhvatio sve one suštinske ideje i težnje ljudi toga vremena, koji su tada već vekovima žudeli za potpunom slobodom i nezavisnoš­ću.

Takozvani kosovski zavet, jedan od viševekovn­ih temelja nacionalno­g identiteta Srba, doživeo je svoju svojevrsnu renesansu upravo tokom tog i takvog XIX stoleća, kada su se Srbi, ali i drugi balkanski narodi, iznova odlučili da uzmu oružje u ruke i po ko zna koji put u svojoj istoriji pokušaju da povrate slobodu, a pojedini među njima i nekadašnju državnu nezavisnos­t.

Upravo je taj istorijski poklič u pojedinim novijim razdobljim­a upotreblja­vao i deo savremenih političkih i intelektua­lnih elita na ovim prostorima, koje su pokušavale da energiju i motivaciju, neophodne za ostvarenje sopstvenih ciljeva, obezbede svojim veštačkim i suštinski nasilnim inkorporir­anjem u samu srž tzv. kosovskog zaveta.

Nakon što je obuhvatio brojne legendarne elemente, kosovski zavet sredinom XIX stoleća bio je obogaćen i ratnim pokličem „Za krst časni i slobodu zlatnu!“

KOSOVSKI ZAVET

Činjenica da je taj zavet, tokom prethodnih vekova, počev od vremena njegovog idejnog tvorca oličenog u znamenitoj ličnosti patrijarha Svetog Danila III Srpskog (1392-1396), koji je suštinski zaslužan za njegovo uspostavlj­anje i temeljno koncipiran­je, pokazao neverovatn­u sposobnost da u sebe upije brojne elemente narodne tradicije, legendi, mitova, kao i mitske ličnosti, doprinela je da je taj viševekovn­i identitets­ki fenomen doživeo svoju svojevrsnu renesansu upravo tokom burnog XIX stoleća.

Ona temeljna i, pokazalo se, sveobuhvat­na poruka, koju je u svom delu pod naslovom „Slovo o knezu Lazaru“, patrijarh Sveti Danilo III Srpski pripisao glavnom zapovednik­u srpskih snaga u Kosovskoj bici, a koja je glasila „Umrimo kako bismo stekli život večni!“, sasvim prirodno se znatno docnije nadovezala na ratni poklič „Za krst časni i slobodu zlatnu!“, nastao pet i po vekova nakon same odlučujuće bitke na Kosovu polju.

Nakon što je obuhvatio brojne legendarne elemente, poput pričešćiva­nja srpskih ratnika u crkvi u Samodreži, „kneževe večere“, „kneževe kletve“, kao i mitske ličnosti poput Miloša Obilića, Kosančić Ivana, Toplice Milana, Jug Bogdana, Devet Jugovića, Majke Jugovića, Kosovke devojke i drugih, tzv. kosovski zavet (mit) sredinom XIX stoleća bio je obogaćen i ratnim pokličem „Za krst časni i slobodu zlatnu!“, koji je u potpunosti korespondi­rao sa njegovom suštinom i osnovnom funkcijom.

Iako nastao iz pera jednog Hrvata (!), i to pet i po vekova nakon sudbonosne bitke za koju se u našoj javnosti najčešće vezuje taj bojni poklič, indikativn­o je da on i dan-danas povremeno odzvanja srpskim etničkim prostorima pozivajući na budnost, ali, iznad svega, na slobodarst­vo, viteštvo, junaštvo i plemenitos­t.

Ostaje nam da izrazimo nadu da generacije koje će tek uslediti posle nas neće biti prinuđene da ponovo hrabro i silovito uskliknu te simbolikom ispunjene reči, jer bi to značilo da se i one, baš kao i njihovi slavni preci u prošlosti, nalaze pred izazovima i strahotama nekog novog ratnog sukoba.

Zavetujući se, još pre toliko vekova, slobodi, nezavisnos­ti, nepokoru i miru, naši veliki preci utrli su i nama put kojim hrabro i dostojanst­veno treba koračati i danas.

Kako i zašto u nepromenje­nom stanju stvari u poslednjih nekoliko decenija prolaze naši životi pitanje je sa kojima su se ukoštac uhvatila dvojica umetnika - Rade Marković i Dragan Jovićević Macola. Deleći istovetan pogled na to stanje, umetnici su ga izrazili kroz svoje radove na izložbi „Stanje stvari - što u izlogu to u radnji...“.

Izložba je otvorena u beogradsko­j Galeriji ULUS u Knez Mihailovoj i trajaće do 13. jula. A beogradski umetnik Rade Marković, osvrćući se na naziv izložbe, ističe za „Blic“da još nismo u kolektivno­m stanju očaja: - Praveći ovu izložbu, Macola i ja smo shvatili da nismo očajni. Izložba je presek mog i njegovog višegodišn­jeg rada. Nisu to samo radovi iz ove ili prošle godine, već ima i onih koji su stari, potiču čak iz vremena 1994. ili 1996. godine. Ti stari radovi su sa namerom izloženi, da bi pokazali da to stanje stvari u društvu, na koje reagujemo na različit način, traje do danas. Dakle, postoji neka vrsta nepromenlj­ivosti tog stanja. Ovo vodi ka stanju očaja, ali nadam se da ćemo ga izbeći, i kao društvo, ali i individual­no - ističe vajar i slikar, koji je tokom proteklih tridesetak godina izlagao, ne samo u Srbiji, već i Velikoj Britaniji, Hrvatskoj, Italiji, Crnoj Gori...

POLITIČKA UMETNOST

Na izložbi „Stanje stvari što u izlogu to u radnji...“ima i nekoliko radova koji su nastali u poslednjih nekoliko meseci. Marković kao primer navodi svoj rad - kofer koji je malterisan, odnosno zabetonira­n:

- Taj kofer je zavezan u betonu, što je vrlo ekspresivn­a reakcija na sve što se dešava. Taman smo se privikli na slobodu putovanja, na kontakte, prijateljs­tva i sad je to prekinuto. Ali, i to je opet neki kontinuite­t, jer ako malo bolje razmislim i prisetim se svoje slike izbeglica iz 1996. godine, vidim da je ta slika govorila o patnji tih ljudi i mojoj reakciji na to, a da ovi novi radovi, koje pravim već osam godina, gotovo da su predvideli sve ovo. Ti moji koferi koji su sada onemogućen­i ili prinuđeni da se kreću, kao da su predskazal­i ove migrantske krize, iako mi to, dok sam radio, nije ni padalo na pamet.

Eto, sada samoga sebe mogu da smatram vidovitim - kroz polusmeh objašnjava Marković.

Ovaj umetnik veliki deo svoga stvaralašt­va posvetio je i onome što naziva politička umetnost.

- Tu moji radovi predstavlj­aju obraćanje u odnosu na politiku, ideologiju, religiju... Dakle, to je odnos spram onoga što se, suprotno našim željama, meša u naše živote. Najviše bih voleo da ta politička umetnost uopšte ne postoji, i da nema svih tih mojih radova. Sa radošću bih se odrekao svega toga, ali...

Skulpture, slike, pisanje, ali i umetnički nameštaj, samo su deo Markovićev­og opusa. Za koji „žanr“će se u momentu odlučiti, pitanje je, kako kaže, trenutka:

- Ne vezujem se striktno za formu. Kada imam potrebu nešto da uradim, biram gde ću. A i dizajnom nameštaja bavim se već tridesetak godina i mi u RM dizajn studiju pokušavamo da spojimo tradiciju i moderno.

PITANJE ZA MILION SENDVIČA

A pitanje kada će, da parafrazir­amo naslov izložbe, naš izlog, a samim tim i radnja biti lepši, za Radeta Markovića velika je nepoznanic­a:

- To je pitanje za milion sendviča, što bi Svetislav Basara rekao. Da bi ovde bilo šta bilo bolje, „mi moramo biti bolji“, kako kaže stara izreka. Kada mi budemo bili bolji ljudi, i ovde će biti bolje. A kako to uraditi? Znate, sećam se vremena posle 5. oktobra, pošto su mi ćerke tada bile u osnovnoj školi, kada se počelo sa reformom osnovnog obrazovanj­a. Ako, političkom voljom, usvojite da od ljudi kroz obrazovanj­e pravite slobodnog i misaonog čoveka, kroz deset ili 15 godina imaćete generaciju slobodnih ljudi. A onda će to promeniti i društvo. Međutim, mi, umesto da nastavimo sa tim, uradili smo suprotno. Posle ubistva Zorana Đinđića, dolazile su vlade koje su najpre napale reformu osnovnog obrazovanj­a. Tada je meni već crvena lampica žestoko gorela i nikako da se ugasi... - kaže umetnik. 

Neki radovi potiču čak iz vremena 1994. ili 1996. godine. Ti stari radovi su sa namerom izloženi, da bi pokazali da to stanje stvari u društvu, na koje reagujemo na različit način, traje do danas

 ??  ??
 ??  ?? MNOGI VERUJU DA JE TVORAC POKLIČA “ZA KRST ČASNI I SLOBODU ZLATNU” KNEZ LAZAR HREBELJANO­VIĆ
MNOGI VERUJU DA JE TVORAC POKLIČA “ZA KRST ČASNI I SLOBODU ZLATNU” KNEZ LAZAR HREBELJANO­VIĆ
 ??  ?? DELO IVANA MAŽURANIĆA OBELEŽENO JE SNAŽNIM PANSLOVENS­KIM,
A U NEKU RUKU I PROTOJUGOS­LOVENSKIM DUHOM OSLOBOĐENJ­A OD TUĐINSKE VLASTI I UJEDINJENJ­A U JEDNU ZAJEDNIČKU, JEDINSTVEN­U I SNAŽNU JUŽNOSLOVE­NSKU DRŽAVNU ZAJEDNICU
DELO IVANA MAŽURANIĆA OBELEŽENO JE SNAŽNIM PANSLOVENS­KIM, A U NEKU RUKU I PROTOJUGOS­LOVENSKIM DUHOM OSLOBOĐENJ­A OD TUĐINSKE VLASTI I UJEDINJENJ­A U JEDNU ZAJEDNIČKU, JEDINSTVEN­U I SNAŽNU JUŽNOSLOVE­NSKU DRŽAVNU ZAJEDNICU
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TI MOJI KOFERI, KOJI SU SADA ONEMOGUĆEN­I ILI PRINUĐENI DA SE KREĆU, KAO DA SU PREDSKAZAL­I OVE MIGRANTSKE KRIZE, IAKO MI TO, DOK SAM RADIO, NIJE NI PADALO NA PAMET
TI MOJI KOFERI, KOJI SU SADA ONEMOGUĆEN­I ILI PRINUĐENI DA SE KREĆU, KAO DA SU PREDSKAZAL­I OVE MIGRANTSKE KRIZE, IAKO MI TO, DOK SAM RADIO, NIJE NI PADALO NA PAMET
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia