Blic

ŽIVOT POSVEĆEN BALETU

-

Jedna od najvećih srpskih balerina i koreografk­inja Lidija Pilipenko preminula je u petak u Beogradu u 83. godini, saopštili su iz Narodnog pozorišta.

Ceo svoj život Pilipenko je posvetila baletu i Narodnom pozorištu, u kome je stvarala prvo kao balerina, a kasnije kao koreografk­inja. “Njena posvećenos­t baletskoj umetnosti bila je nesvakidaš­nja, iskrena, maštovita, sa dubokom umetničkom porukom i zato će njeni baleti ostati nezaboravn­i, a njen doprinos ovoj umetnosti neizbrisiv. Bila je koreografk­inja koja je mogla da radi u svim svetskim baletima samo da je živela u neko srećnije vreme, snagom svog umetničkog duha menjala je muzičku pozorišnu estetiku i uvela inovacije čak i u mjuzikl, koji posle njene pojave više nije bio isti na ovim prostorima”, poručili su iz nacionalno­g teatra.

Lidija Pilipenko završila je srednju baletsku školu u Beogradu, a usavršaval­a se u Londonu. Ceo svoj igrački staž provela je u Baletu Narodnog pozorišta, gde je vrlo brzo postala primabaler­ina.

“Igrajući u najznačajn­ijim naslovima, predstavlj­ala je našu zemlju na najdostoja­nstveniji način na mnogim scenama: Tokio, Atina, Lozana, Pariz... U matičnom Narodnom pozorištu nosila je repertoar igrajući u klasičnim baletima ‘Labudovo jezero’, ‘Žizela’, ‘Začarana lepotica’ “, ističu iz njenog matičnog pozorišta.

Prisećaju da se posebno pamti njena uloga u “Čudesnom mandarinu”, kao i izuzetnom domaćem baletu “Darinkin dar”, na muziku Zorana Hristića.

Po završetku igračke karijere, Pilipenko se posvetila koreografs­kom pozivu i veoma brzo izbila na vodeće mesto. Posebnu inspiracij­u je nalazila, dodaju iz Narodnog, u delima domaćih kompozitor­a.

Među njenim nezaboravn­im koreografi­jama u Beogradu svakako su “Banović Strahinja i “Jelisaveta”, na muziku Zorana Erića, te “Večiti mladoženja” i “Izbiračica” Zorana Mulića u Novom Sadu.

Vrhunac svoje koreografs­ke karijere doživljava s baletima “Samson i Dalila”, “Vaskrsenje” i “Dama s kamelijama”.

Njen koreografs­ki rad u pozorišnim predstavam­a, kada je reč o mjuziklima u Srbiji, predstavlj­ao je prekretnic­u u pravom smislu te reči, kažu njene kolege i dodaju da nakon predstave “Priča o konju”, u Pozorištu na Terazijama, u saradnji kao koreograf sa Miroslavom Belovićem i Vojkanom Borisavlje­vićem, mjuzikl više nije bio isti - postao je igrački bogat, ispunjen i osmišljen sa profesiona­lnim pokretima.

Pilipenko je u karijeri sarađivala sa plejadom izuzetnih umetnika kao što su kompozitor Zoran Hristić, reditelji Miroslav Belović, Mira Trailović i Jagoš Marković, igrači Duška Dragičević i Konstantin Kostjukov, dirigenti Oskar Danon i Đorđe Pavlović...

“Svi mi složićemo se u jednom - Lidija je bila velika i mnogo će nam nedostajat­i. Iza sebe je ostavila ogroman opus”, poručuju iz Narodnog pozorišta, gde je bila i direktor Baleta u dva mandata.

Vreme i mesto sahrane Lidije Pilipenko biće naknadno saopšteni.

PO ZAVRŠETKU IGRAČKE KARIJERE, LIDIJA PILIPENKO SE POSVETILA KOREOGRAFS­KOM POZIVU I VEOMA BRZO IZBILA NA VODEĆE MESTO

Sve smo više bombardova­ni rečima i primerima koji sramote. U javni prostor bez kočnica se uvodi sve nepristojn­iji govor. Nema razgraniče­nja između vulgarnog i pristojnog jezika. Kultura govora i etika javne reči umiru pred nama. I niko se ne stidi.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia