Blic

ITALIAN JOB “Tipo” sa dva lica

Razlika u ceni izme u dve verzije je samo 500 evra. Oba modela pokreće 1,4-litarski benzinac sa 95 KS.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Posle „sedana“, red je došao da testiramo i preostale dve verzije “Fijatovog” bestseler modela “tipo” - atraktivni hečbek i praktični karavan. Prodaja je pokazala da su kod nas najtraženi­ji automobili sa petoro vrata. Jednostavn­o je tako. Hečbekovi izgledaju lepo, pružaju sasvim dovoljno prostora i komfora, lepo se voze i kasnije lakše mogu da se preprodaju. S druge strane, ako imate višečlani porodicu ili neki mali biznis, onda ne razmišljaj­te previše - karavan je automobil za vas.

Važna stavka pri kupovini je, naravno pored novca, oprema. Zato su se proizvođač­i potrudili da ponude pakete po meri, tako da kažemo. “Fijat” je tako skockao ponudu “forte”, koja je dostupna za sve tri verzije. Ukratko, tu se nalazi sve što je potrebno za udobnu i bezbednu vožnju: klimauređa­j, blutut, tempomat, ekran osetljiv na dodir, upravljač obložen kožom, šest vazdušnih jastuka, “city break” sistem asistencij­e, zadnji parking senzori... Kod “tipa hečbek” u paketu dolaze i aluminijum­ske felne od 16 inča, kao i LED dnevna svetla i elektropod­esivi spoljni retrovizor­i.

Enterijer je identičan kod sva tri modela. Akcenat je stavljen na funkcional­nost kojoj nema šta da se prigovori. Instrument­i su jasni, komande jednostavn­e i sve funkcioniš­e savršeno. Sedišta su mekana za moj ukus, ali su velika i komotna čak i za duža putovanja. Plastika nije kvalitetna, međutim, spojevi su čvrsti i odaju utisak da će paneli dugo ostati na svom mestu. Razlike nema ni u položaju za upravljače­m hečbeka i karavana - lako se pronalazi prava pozicija. Što se prostora tiče, “tipo” je među liderima u klasi. Čak i ako suvozačevo sedište pomerite do kraja, iza može da se smesti odrasla osoba. Provereno. Utisak je da se komotnije sedi na zadnjoj klupi

hečbeka,

jer je karavan morao da plati cenu velikog prtljažnik­a. Takođe, hečbek je i malo mekše podešen.

Kada smo kod prtljažnik­a, karavan može da primi 550 litara. Poređenja radi, “reno megan sport turer” ima zapreminu od 521 litra. “Tipo hečbek” može da se pohvali sa 440 litara, što je više od proseka u kompaktnoj klasi. Bukvalno, samo od vas zavisi koliko vam je prostora potrebno.

Oba automobila pokreće atmosfersk­i 1,4-litarski benzinac sa 95 KS. Ovaj podatak je dovoljan da pretpostav­ite kakve su performans­e. Zanimljivo je da je 20 centimetar duži karavan samo 10 kilograma teži od hečbeka (4,37 metara), koji je zbog dimenzija praktičnij­i izbor u gradskoj vožnji. Za ubrzanje do stotke potrebno je oko 12,5 sekundi, dok i karavan i hečbek postižu maksimalni­h 182 kilometara na sat. Uverili smo se da je idealna brzina 120-130 km/h, sve preko bi bilo mučenje za motor, automobil i putnike. Visoko ocenu zaslužuje i precizni šestostepe­ni manuelni menjač. Prosečna potrošnja bila je 7,6 litara kod hečbeka, odnosno oko 8 litara kod “tipa SW”.

Na kraju, cena. “Tipo hečbek 1.4” sa “forte” opremom košta 11.490 evra, karavan je samo 500 evra skuplji. 

Hečbekovi izgledaju lepo, pružaju sasvim dovoljno prostora i komfora, lepo se voze

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PRODAJA JE POKAZALA DA SU KOD NAS NAJTRAŽENI­JI AUTOMOBILI SA PETORO VRATA
PRODAJA JE POKAZALA DA SU KOD NAS NAJTRAŽENI­JI AUTOMOBILI SA PETORO VRATA
 ??  ?? CENA KARAVANA JE 11.990 EVRA
CENA KARAVANA JE 11.990 EVRA
 ??  ?? ENTERIJER JE IDENTIČAN KOD SVA TRI MODELA
ENTERIJER JE IDENTIČAN KOD SVA TRI MODELA
 ??  ?? NI POMERENO SUVOZAČEVO SEDIŠTE NE OMETA KOMFOR
NI POMERENO SUVOZAČEVO SEDIŠTE NE OMETA KOMFOR

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia