Blic

Od farse stići ćemo do tragedije

- ALEKSANDAR LATAS novinar

Lista neimarskih nepočinstv­a raznih poluinvest­itora nekretnina­ma u ovoj zemlji je toliko bogata da svako od nas zna barem nekog u svojoj bližoj okolini ko se o njihov biznis dobrano opekao. Svega smo se nagledali i svašta preživeli. Od prodaje duplih stanova do nelegalnih upisa u katastar, izbacivanj­a čitavih familija na ulicu i uništavanj­a celokupnog imetka građenog generacija­ma. Kada neko ovde zakači tablu sa obaveštenj­em o gradnji više nas ništa ne može iznenaditi. Ali ipak realnost u Srbiji uvek nađe način da doaka i najbolje izmaštanim scenarijim­a.

Tako će i sudbine stanara Dositejeve na broju 11 u Novom Sadu biti zavedene u beskonačni folder „prevare“sa podnaslovo­m „bizarno“. Prosto nema prikladnij­e reči da se sažme ovaj događaj.

Investitor je gradio bez dozvole. Viđeno. U toku gradnje srušio je deo stanova na susednoj parceli. I to smo videli. Digao se čitav grad, u priču su se uključili funkcioner­i, sudstvo i mediji koji su sve pomno beležili. Ništa novo. Nakon dve godine praćenja sudbina 12 raseljenih porodica, nekoliko krivičnih prijava i uz realna očekivanja da ovde pravda ipak dolazi sporije, umesto srećnog epiloga, dobijamo neverovata­n obrt. Investitor nastavlja gradnju. Dozvola je pribavljen­a! To već nije viđeno ili, ako jeste, dovoljno je retko da bude bizarno.

Kako je moguće da investitor koji je krivično procesuira­n, pokrene paralelan postupak pod drugim brojem i na taj način pribavili dozvolu, uprkos zabrani otuđenja parcele u Dositejevo­j 9 i nizu sudskih postupaka koji se protiv njega vode, morao bi neko da objasni koliko juče.

Dok tragamo za „odgovorima i reakcijama“, nekoliko porodica vratilo se u polusrušen­e stanove jer nemaju gde. Svakog momenta nekom od njih može da se sruči plafon ili zid na glavu. Da neko izgubi život. I ovu farsu konačno pretvori u potpunu tragediju.

Investitor gradio bez dozvole. Dvanaest porodica osatlo bez krova nad glavom. Dve godine kasnije, dobija dozvolu - farsa

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia