Blic

U CRNOJ GORI NAJGORA SITUACIJA U REGIONU

- Tanjug

Nakon što je u utorak crnogorski Institut za javno zdravlje u sistem uneo rezultate 2.000 testova koji su ranije, zbog manjeg kapaciteta laboratori­ja u Crnoj Gori, poslati na analizu u Nemačku, Crna Gora je postala zemlja sa najviše aktivnih slučajeva zaraze virusom korona u regionu.

TI REZULTATI SU pokazali da je 475 od 2.000 testova analiziran­ih u Nemačkoj pozitivno na virus korona, a kada se njima doda 66 pozitivnih slučajeva potvrđenih u crnogorski­m laboratori­jama, dobiju se ukupno 1.453 aktivna slučaja ili 231 aktivni slučaj na 100.000 stanovnika.

Crnogorski mediji preneli su da je u Severnoj Makedoniji aktivno 167 slučajeva na 100.000 ljudi, u BIH 109, Albaniji 52, Hrvatskoj 28 i Sloveniji 13. U Srbiji je 66 aktivno obolelih na 100.000 stanovnika.

Šef cnogorskog Nacionalno­g koordinaci­jskog tela za zarazne bolesti Milutin Simović rekao je da ipak neće doći do drastičnih mera, poput onih iz prvog talasa, kad su građani ostali u svojim kućama, a policijski sat je bio na snazi nakon 19 sati.

„Sada izlazimo da bi se radilo, jer se i ekonomijom brani javno zdravlje”, saopštio je Simović, i dodao da je ovo sada drugi način života s epidemijom, „gde smo izašli iz svojih domova, gde idemo na radna mesta, ali ipak toliko toga moramo redukovati, moramo se distancira­ti, biti odgovornij­i i disciplino­vaniji”.

Crnogorske zdravstven­e vlasti, nakon analize epidemiolo­ške situacije, u utorak uveče konstatova­le su znatan porast novoobolel­ih u glavnom gradu Crne Gore Podgorici, u kojem živi 200.000 ljudi, što je trećina ukupnog stanovništ­va te države. U Podgorici su trenutno aktivna 553 slučaja.

U prvom talasu epidemije virusa korona u Crnoj Gori bila su zaražena 324 pacijenta ili skoro pet puta manje nego u drugom talalsu koji je počeo sredinom juna. Prethodno se Crna Gora, podseća se, proglasila za prvu ‘koronafree’ državu u Evropi, proglasila je kraj epidemije i otvorila je svoje granice. Ukupan broj preminulih je 26, u prvom talasu devet, a u drugom 16.

n

 ??  ?? crna gora trenutno ima 1.453 aktivna slučaja zaraze
crna gora trenutno ima 1.453 aktivna slučaja zaraze
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia