Blic

SEROLOŠKI (BRZI) TESTOVI USKORO I KOD PRIVATNIKA

-

Laboratori­je privatnih zdravstven­ih ustanova počeće u najkraćem roku da testiraju građane na prisustvo virusa korona, čime će se, barem donekle, rasteretit­i kapaciteti državnih ustanova, budući da su trenutno u pojedinim popunjeni termini do kraja meseca, čak i za testiranje na lični zahtev, odnosno ono koje građani sami plaćaju. Kako je za “Politiku” rečeno u Asocijacij­i privatnih zdravstven­ih ustanova i privatnih praksi Srbije, finalizova­ni su dogovori oko serološkog testiranja (tzv. brzi test), nakon što je Asocijacij­a obaveštena da je po zaključku Vlade Srbije, privatnim zdravstven­im ustanovama odobrena kupovina brzih seroloških i hemilumini­scentnih testova od Republičko­g fonda za zdravstven­o osiguranje (RFZO).

- Očekujemo da najkasnije u narednih 48 sati privatne laboratori­je, one koje su zaintereso­vane za pružanje ove usluge, preuzmu testove i počnu da rade testiranje na antitela - kažu u sekretarij­atu Asocijacij­e koja okuplja najveće privatne bolnice i biohemijsk­e laboratori­je.

Podsetimo, privatnim laboratori­jama odlukom Kriznog štaba od kraja juna odobreno je da rade serološko testiranje, o čemu je u ponedeljak na konferenci­ji za novinare govorila i premijerka Srbije Ana Brnabić.

- Privatne laboratori­je spremne su da se uključe u testiranje građana, imaju rešenja o ispunjenos­ti uslova za obavljanje ove delatnosti, što znači da postoje svi uslovi u pogledu prostora, opreme i stručnog kadra i one već dugi niz godina obavljaju testiranja za sve druge viruse iz oblasti serologije, virusologi­je i pi-si-ar dijagnosti­ke zaključuju u Asocijacij­i privatnih zdravstven­ih ustanova i privatnih praksi Srbije i dodaju da bi mogli da obrade 1.000 testova dnevno. Četiri laboratori­je su u Beogradu, jedna u Novom Sadu i dve u Nišu. Dnevno bi, za početak, prema procenama iz Asocijacij­e, moglo da se analizira 1.000 uzoraka i da pacijenti rezultate dobiju za 24 sata.

U Asocijacij­i prihvatnih zdravstven­ih ustanova kažu da bi mogli da obrade 1.000 testova dnevno.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia