Blic

VLADA ZA 15 DANA, SVM DEO VLASTI

- M. T.

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se juče sa liderom SPP-A Muamerom Zukorlićem i predsednik­om SVM-A Ištvanom Pastorom i najavio da će za 10 do 15 dana odlučiti kome će poveriti mandat za formiranje nove Vlade. U SVM-U tvrde da će biti deo nove vlasti.

VUČIĆ JE ISTAKAO da je imao korektne razgovore sa predstavni­cima manjina.

- Razgovaral­i smo o situaciji u zemlji i u narednih 10 dana ću se sastati opet s tim ljudima oko toga ko će biti u Vladi i kome ću poveriti mandat - kazao je Vučić.

Među predstavni­cima SVM koji su razgovaral­i sa predsednik­om Srbije bili su i potpredsed­nik stranke Balint Pastor i dosadašnja poslanica Elvira Kovač.

Nakon tog sastanka oglasio se predsednik SVM-A Ištvan Pastor koji je najavio da će taj savez biti deo vladajuće većine na republičko­m, pokrajinsk­om i lokalnim nivoima i da će participir­ati u izvršnoj vlasti.

Pastor je pojasnio da SVM želi da učestvuje u izvršnoj vlasti na nivou republike na nivou državnih sekretara u nekoliko ministarst­ava, koja, kaže, nisu definisana, ali je načelna spremnost i mogućnost za tako nešto dogovorena i potvrđena.

SVM će, kaže Pastor, učestvovat­i u izvršnoj vlasti i na pokrajnisk­om nivou, ali o tome juče, kako je naveo, nije bilo konkretnij­eg razgovora.

Pastor, prema sadašnjem stanju stvari, očekuje da bude predsednik Skupštine Vojvodine i u naredne četiri godine.

- Razgovaral­i smo o budućoj saradnji jer je potvrđena obostrana rešenost da odnos izgrađen u proteklih šest godina nastavimo.

Saradnja će se odnositi na republički, pokrajinsk­i i lokalni nivo - rekao je Pasto i dodao da će o oblicima i načinu zajedničke saradnje biti potpisan koalicioni sporazum.

Predsednik SSP Muamer Zukorlić izjavio je nakon sastanka sa Vučićem da je predsednik­u Srbije preneo stav da je zemlji potrebna nova vlada i premijer sa mnogo više kredibilno­sti, uz ponovljen stav da će SPP biti ili ozbiljan činilac vlasti ili opozicija.

Zukorlić je ocenio da se sadašnja vlada dala svoj maksimum.

- Nismo razgovaral­i o funkcijama - rekao je Zukorlić i dodao da očekuje da će se ponovo sastati narednih dana i o tome razgovarat­i.

SVM će biti deo vladajuće većine na republičko­m, pokrajinsk­om i lokalnim nivoima i participir­ati u vlasti, rekao je Ištvan Pastor

 ??  ?? SVM i SNS dobri partneri
SVM i SNS dobri partneri

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia