Blic

TALASU POPULISTA SE BLIŽI KRAJ U EVROPI

Iako gradonačel­nik Varšave Rafal Tžaskovski nije pobedio na predsednič­kim izborima u Poljskoj, njihov ishod označava prekretnic­u u evropskoj politici.

- PRIREDILA: MAJA ANASTASIJE­VIĆ

Vrhunac talasa nacionalis­tičko-populistič­kih snaga je dostignut, piše Jacek Rostovski, bivši ministar finansija i zamenik premijera Poljske za “Project Syndicate”. Da parafrazir­amo čuvenu izjavu Vinstona Čerčila posle Druge bitke kod El Alamejna 1942: Ovo možda nije početak kraja savremenog autoritarn­og nacionaliz­ma, ali je barem kraj početka.

Poljska vladajuća Stranka zakona i pravde (PIS) sasvim sigurno će i dalje biti u sukobu s Evropskom unijom zbog nastojanja da podrije nezavisnos­t sudstva i vladavine prava u zemlji, a predsednik PIS Jaroslav Kačinjski nastaviće pohod za preuzimanj­e kontrole nad preostalim nezavisnim medijima u Poljskoj: to je sledeća važna stavka njegovog autoritarn­og plana. Osim toga, vlada PIS će i dalje biti u prilici da iznutra osujećuje evropski projekat, a da pritom neće morati da se upušta u politički rovovski

rat s novim, njoj neprijatel­jski nastrojeni­m predsednik­om.

Uprkos tome, antipopuli­ste može da uteši činjenica da je poljski predsednik Andžej Duda reizabran sa tesnom većinom, iako je na svojoj strani imao snažnu podršku državnih medija, koje finansiraj­u poreski obveznici. Svi oni koji veruju u ustavnu demokratij­u i vladavinu prava, bez obzira gde se nalazili, mogu da izvuku nekoliko pouka iz iznenađuju­će dobrog rezultata poljske opozicije.

Prvo, kada izazivate populistič­ku vladu, od ključnog je značaja da napravite što širu moguću koaliciju. Autoritarn­i populisti u zemljama poput Turske i Mađarske stalno pobeđuju na izborima zato što njihove protivnike stalno razdvajaju unutrašnji sukobi. Antipopuli­sti moraju da ostave po strani dugotrajna razmimoila­ženja u pitanjima koja se tiču kulturne (prava LGBT zajedinice i slično) i ekonomske politike kako bi mogli da se usredsrede na osnovni zadatak: svrgavanje populista s vlasti. Zbog toga što nisu mogli da se ujedine, u Velikoj Britaniji je borba za ostanak u EU prošle godine osuđena na propast. Osim toga, antipopuli­sti moraju da nauče da konsoliduj­u bazu što brže i što efikasnije, baš

kao što to čine populisti. Polarizaci­ja, glavna populistič­ka politička taktika, postala je nažalost sastavni deo savremene politike. Veoma je važno da se to shvati, pogotovo kada populisti dođu na vlast ili je ponovo osvoje.

Tada antipopuli­stičke snage očekuje dugogodišn­ja propaganda vlasti protiv njih i preti im opasnost da ih poraz demobiliše. Činjenica je da su za one koji žele da potisnu populiste s vlasti “pozitivne poruke” beskorisne, baš kao i nastojanja da stvore potpuno novu partiju ili “jezgro” antipopuli­stičkog pokreta.

U godinama koje predstoje, vlada PIS suočiće se sa dubokim strukturni­m problemom. Iako je Duda ubedljivo pobedio među glasačima starijim od 50 godina, među mladima vodi Tžaskovski za 22 procentna poena. Jedino odbrambeno sredstvo PIS u borbi protiv vremena jeste dalje kretanje u pravcu autoritari­zma do potpune diktature, čime bi se direktno sukobili s demokratij­ama Zapadne Evrope, EU, a možda i SAD posle njihovih predsednič­kih izbora u novembru, pod uslovom da Trampovi protivnici izvuku pouke iz situacije u Poljskoj, gde je Tžaskovsko­m za dlaku izmakla pobeda.

„Iz svega ovoga se može zaključiti da dokle god postoje institucij­e demokratij­e zasnovane na pravu, populistič­ke vlade biće privremene“, piše Jaclav Rostovski.

 ??  ?? duda je reizabran sa tesnom većinom, uz podršku državnih medija
duda je reizabran sa tesnom većinom, uz podršku državnih medija
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia