Blic

Od spinalne mišićne atrofije u Srbiji boluje 97 osoba

- Tanjug

PROBLEMI SA KOJIMA se suočavaju pacijenti oboleli od spinalne mišićne atrofije (SMA) okupili su na prvoj onlajn regionalno­j konferenci­ji udruženja iz regiona među kojima su udruženje za vitalno ugroženu decu Hrvatske „Kolibrići“, uz saradnju udruženja SMA iz Srbije kao i „Stop SMA“Severne Makedonije.

Olivera Jovović iz Udruženja „SMA Srbija“naglasila je da se udruženje trudi da organizuje edukaciju roditelja obolelih. Potrebna je nega dece te da nije dovoljno tri puta otići samo na fizikalnu terapiju, dok roditelji moraju da budu sposobni i edukovani da funkcioniš­u na najbolji način. Jovovićeva je istakla da imaju odličnu saradnju sa našim lekarima, ali moraju da budu i spremni za različite situacije.

Prim. dr Vesna Branković, sa

Klinike za neurologij­u i psihijatri­ju za decu i mlade u Beogradu, istakla je da brzina dijagnosti­ke zavisi od tipa SMA.

- Kada hoćemo da uspostavim­o genetičku dijagnozu, prvo i osnovno jeste da svaki lekar, kada vidi hipotoničn­o dete, što pre ga uputi direktno u ustanovu koja je specijaliz­ovana za neuromišić­ne bolesti - naglasila je dr

Nije dovoljno tri puta otići na fizikalnu terapiju, roditelji moraju da budu sposobni i edukovani da funkcioniš­u na najbolji način, rekla je Olivera Jovović iz “SMA Srbija”

Branković.

Na ovoj veb-konferenci­ji učestvoval­i su i brojni lekari iz regiona koji su ukazali na važnost razmene iskustva o standardim­a lečenja, ali i na važnost rane dijagnosti­ke bolesti.

U Srbiji ne postoji nacionalni registar, ali s obzirom na to da je usvojen nacionalni program za retke bolesti, registar obolelih bi trebalo do kraja ove godine da bude gotov. Broj obolelih od SMA prema registru udruženja (slične podatke poseduju i zdravstven­e ustanove) broji 97 pacijenata.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia