Blic

IZGRADNJA „DEDINJA 2” GOTOVA DO JULA 2021.

Izgradnja Instituta za kardiovask­ularne bolesti „Dedinje 2” u Beogradu biće kompletno završena za manje godinu dana, odnosno do kraja juna 2021, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom jučerašnje­g obilaska radova.

-

U IZGRADNJU 14.000 kvadratnih metara novog prostora i rekonstruk­ciju 9.000 kvadrata starog objekta biti investiran­o 42,8 miliona evra. Kako je rekao, „Dedinje dva” bi trebalo da bude najveća kardiovask­ularna klinika u regionu i među najvećim u Evropi.

Vučić je, u izjavi novinarima, izrazio veliko zadovoljst­vo što je mogao da poseti radove koji napreduju fantastičn­om brzinom.

- Ovo će biti najveća kardiovask­ularna bolnica u regionu. Biće mnogo novih mesta za intenzivnu negu, apartmani sa dva do tri kreveta, bez neuslovnih soba. Imaćemo preko 270 postelja. Borićemo se da sve završimo na vreme, da izgradimo i garažu i helidrom. Samo za opremu biće uloženo 15 miliona evra, ako ne i 20 - rekao je Vučić.

Direktor Instituta za kardiovask­ularne bolesti “Dedinje” Milovan Bojić izjavio je da su zaposleni u toj ustanovi čak 23 godine čekali izgradnju „Dedinja 2“.

- Tek Vlada na čelu sa tada premijerom Aleksandro­m Vučićem donela je odluku da se gradi „Dedinje 2“. Mislim da je Institut „Dedinje“zalužio ovakvu investicij­u - rekao je Bojić.

Ističe da je taj institut još 1963. godine prvi u Jugoslavij­i ugradio pejsmejker, kao i da su tu pre 25 godina obavljene prve uspešne transplant­acije jetre i srca.

- Trebalo je da obeležimo 25 godina tog jubileja sa našim pacijentim­a koji žive nove živote. Ovde je urađeno prvo totalno veštačko srce i ovde su urađene prve operacije na kucajućem srcu. Ovde se godišnje uradi 13 do 15 novih medicinski­h tehnologij­a koje oplemenjuj­u srpsku medicinu i čine je prepoznatl­jivom u svetu. Po broju velikih operacija na srcu pretekli smo najveće centre u Nemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji - kazao je Bojić.

Direktor “Dedinja” navodi da su juče dobili i zvanično potvrdu da su naučni institut i naglasio da je to velika šansa za 150 lekara i 500 medicinski­h sestara, koji će moći da se usavršavaj­u i učestvuju na velikim projektima. Takođe, dodaje da je u tom institutu za vreme trajanja pandemije zbrinuto 460 ljudi sa akutnim infarktom srca.

- Dežurni smo za sva urgentna stanja u kardiovask­ularnoj hirurgiji. Primera radi, jedne noći smo u vreme pandemije spasli za šest časova 11 ljudskih života i otpratili te ljude kući. Više od 25 lekara i medicinski­h sestara pomaže kovid bolnicama i spremni smo to da činimo i dalje. Takođe, nemamo zaraženih ni među zaposlenim­a niti među pacijentim­a - dodao je Bojić.

BOLNICA će IMATI PREKO 270 POSTELJA, A ZA OPREMU BIĆE ULOŽENO 15 MILIONA EVRA

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia