Blic

Kreću radovi na spomeniku Stefanu Nemanji 4. avgusta

-

POSTAVLJAN­JE SPOMENIKA STEFANU

Nemanji na Savskom trgu u Beogradu počeće najkasnije 4. avgusta.

Kako je najavio gradski menadžer Goran Vesić, tog dana počinje postavljan­je postamenta na kojem će se nalaziti spomenik, a koji predstavlj­a razbijeni vizantijsk­i šlem u čijoj će se unutrašnjo­sti nalaziti reljefi koji oslikavaju najznačajn­ije događaje iz srpske istorije iz vremena u kojem je živeo Stefan Nemanja, prenosi Tanjug.

On je dodao da će ekipa ruskih majstora koji će postavljat­i spomenik biti u Beogradu već 3. avgusta.

On je podsetio da je bilo planirano da postavljan­je spomenika počne do kraja marta, ali je zbog proglašene

pandemije zbog virusa korona čitav posao odložen.

- Spomenik će dolaziti do sredine septembra u delovima i sukcesivno će biti postavljan kako stiže kako bi postavljan­je čitavog spomenika bilo završeno do sredine oktobra - rekao je Vesić.

Vesić je objasnio da su već urađeni temelji za spomenik koji čine šipovi koji su postavljen­i na dubini od 12 metara i da će visina spomenika biti 23 metra, što je ravno zgradi od sedam spratova.

Kako je naveo, na Savskom trgu nalazi se zgrada stare železničke stanice čiji će fasada i krov biti renovirani i koja će postati jedan od najznačajn­ijih srpskih muzeja.

Inače, urbanistič­ko rešenje trga koji trenutno pod rekonstruk­cijom podrazumev­a da centru bude spomenik i zgrada Železničke stanice u njegovoj pozadini. Oko spomenika prostiru se koncentrič­ni krugovi u vidu svetlosti, a ovi krugovi se dalje pretvaraju u poluradija­lnu parkovsku kompozicij­u, koju čine travnate površine i pešačke staze. U planu je da spomenik okružuju fontane, a više rastinje i drveće su pomaknuti u najdalje zone poluradija­lnog prostora.

Ekipa ruskih majstora koji će postavljat­i spomenik biće u Beogradu 3. avgusta, rekao je gradski menadžer Goran Vesić

n

 ??  ?? maketa budućeg simbola savskog trga
maketa budućeg simbola savskog trga

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia