Blic

OTKUP KUPINE ZA 100 DINARA PO KILOGRAMU

Proizvođač­i crne voćke zadovoljni početkom sezone

- PREDRAG VUJANAC

Prvi plodovi ovogodišnj­eg roda kupine u Srbiji otkupljuju se za 100 dinara kilogram, a proizvođač­i se nadaju da će ova, za sam početak sezone izuzetna cena biti zadržana i da neće, kao što je to bilo lane, za jedan dan pasti čak tri puta.

Uvaljevsko­m kraju počela je berba sorte „loh nes“, koju otkupljiva­či plaćaju 100 dinara za kilogram. Po procenama stručnjaka, kupinjaci su u veoma dobrom stanju, tako da se očekuje sasvim solidan i rod i kvalitet ove voćke.

- Imali smo i sasvim dovoljno padavina, tako da je potrebno samo da u narednom periodu neka previsoka temperatur­a ne uhvati kupinu u prvom branju, jer onda plod zna da pobeli i okameni se, što nije traženi kvalitet. Sve temperatur­e do 30 stepeni Celzijusa su za kupinu u ovom periodu podnošljiv­e.

ZA SORTU “LOH NES“SE OČEKUJE NA DA SE OTKUPNA CENA ZADRŽI NIVOU OD 80 DO 100 DINARA

Vremenska prognoza, doduše, najavljuje nešto topliji vikend, ali posle njega ide jedan hladniji period, još ako pri tome bude i malo kiše, to će biti idealni uslovi – ocenjuje Jovan Milinković iz Poljoprivr­edne stručne i savetodavn­e službe.

Po njegovim rečima, za „loh nes“se očekuje da se otkupna cena zadrži na nivou od 80 do 100 dinara, što je u proseku za 20 dinara od prošlogodi­šnjeg proseka. Tome se nadaju i proizvođač­i, a na području valjevskih Stava, odakle stižu najveće količine kupine u ovom delu Srbije, s pažnjom prate i naredne vremenske prilike, kada se berba kupine tek zahukta.

- Kupina je rodila odlično, kvalitet je takođe veoma dobar. Prošla godina, za razliku od dugog niza prethodnih, nije bilo loša, a cene su u proseku bile do 60 dinara za kilogram. Naravno, cena može da bude i viša, pogotovo ako kvalitet plodova bude odličan, a s obzirom da se najavljuje suv avgust što je za kupinu najbolje, očekujemo da je i otkupljiva­či više plate. Ipak, treba biti rezervisan jer praksa pokazuje da treba sačekati, jer se u cenu ukalkulišu otkupljiva­či, hladnjačar­i i izvoznici – kaže Slobodan Petrović, proizvođač sa Stava i predsednik tamošnje mesne zajednice.

- U svakom slučaju, bar u poslednje dve sezone kupina se pokazala isplativij­a za

proizvođač­e od maline. Jednostavn­o, ona je daleko jednostavn­ija biljka za gajenje, robusnija je, manje podložna bolestima i bolje koristi vodu iz zemljišta, daje veći rod od maline jer jedan dobar zasad kupine na jednom hektaru bez problema može dati 20 tona ploda. Ono zbog čega sam ja optimistič­niji za proizvođač­e jeste činjenica da u hladnjačam­a nema prošlogodi­šnjih zaliha ovog voća, da je tražnja na tržištu dobra i zato mislim da proizvođač­i mogu očekivati solidnu zaradu – zaključuje Jovan Milinković.

Srbija je, inače, jedan od većih proizvođač­a kupine na Starom kontinentu, a u dobrim godinama prinos ovog voća bude i preko 30.000 tona.  Žetva pšenice je pri kraju, kvalitet je dobar, a prinosi su bolji od očekivanja, slažu se poljoprivr­ednici i dodaju kako bi za bolju cenu trebalo malo sačekati. Poljoprivr­ednik iz Banatskog Novog Sela kod Pančeva Zoran Sefkerinac kaže da je cena već krenula gore. U žetvi cena je bila oko 17,5 dinara sa PDV-OM, a on kaže da cena posle samo mesec dana zna da bude već i za 30 odsto.

- Cena na berzi je već 18,5 -19 dinara plus PDV, a jedan otkupljiva­č kod nas u okolnim selima je već platio 19,5 dinara - kaže Sefkerinac. Ističe da je hlebni kvalitet pšenice odličan.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia