Blic

SLAGANJE GLASOVA

-

Upućeni kažu da je glasove u horu postavljal­a poput šahovskog polja, a koliko joj je muzika značila govori i “raspored” njenih prezimena.

- Kad sam se udala za Branislava Matića, profesora književnos­ti, zadržala sam i devojačko prezime Marović, kao umetnički dodatak, ali i iz poštovanja prema roditeljim­a. Udato prezime mi je prvo, a ne drugo u tom nizu, kako bi, po nepisanom pravilu, trebalo da bude. Napravila sam taj raspored samo zbog boljeg zvuka kad se izgovara moje ime. Tako ja to čujem - kazala je Darinka Matić Marović.

trijarh German mi je jednom rekao da “ne vezujem samo one ispred, već i publiku iza sebe”. Nekih stvari na sceni jednostavn­o nisam svesna, valjda je to nešto s čim se čovek rodi.

Svoje postojanje, rekla je, poistoveti­la je sa radom.

- Moj život je muzika. Za mene je muzika i hujanje košave, ritam kiše, šum talasa u mojoj Boki, pa čak i rad motora na čamcu ili u automobilu, a o pesmi ptica da ne govorim... Volim svaku vrstu zvuka, a, naravno, posebno onog koji je muzički oblikovan.

Rado izvodim savremenu muziku koja nam govori o vremenu u kome živimo. A na drugoj strani, ushićena sam duhovnom muzikom, jer ona je proizvod srca i duše, pa se tako i peva i svira.

Nastupala je sa mnogim uglednim orkestrima u zemlji i inostranst­vu, dobitnik je prestižnih priznanja, a u pomenutom intervjuu na pitanje gde je doživela najveće počasti, kazala je:

- U Atini, ispod Akropolja, u teatru Irodio, dirigovala sam orkestru Beogradske filharmoni­je i horu “Branko

Krsmanović” (“Obilić”). I tu sam bila prva žena dirigent, a doživela sam velike ovacije. Bio je to pravi trijumf... A u istom periodu, krajem osamdeseti­h, pri otvaranju teatra “Akropolis” u Nici, gde je u operi “Samson i Dalila” glavnu ulogu pevao Plasido Domingo, hor “Branko Krsmanović”, koji sam ja pripremila, učestvovao je u scenskom izvođenju predstave. Dirigent ove opere bio je čuveni Francuz Žorž Pretr. Sa operom u Nici sarađivali smo sve do 1992, dok nam UN nisu uvele sankcije...

Više puta je i zvanično i nezvanično isticala:

- Ništa mi nije teško. Mom životnom i radnom optimizmu nema kraja. Imam urođenu energiju koju prenosim i na sve oko sebe. Volim mlade ljude, njihovu želju za radom, učenjem i uspehom, kao i njihovo oduševljen­je da vide svet, a videti svet je veliko bogatstvo.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

n

 ??  ??
 ??  ?? za 45 godina karijere dirigovala na više od 10.000 koncerata
za 45 godina karijere dirigovala na više od 10.000 koncerata

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia