Blic

Čišćenje budžeta

- IVANA PREKOVIĆ urednik

Nismo još doznali da li je i šta Komisija za zaštitu konkurenci­je odlučila nakon nadzora tendera Ministarst­ava životne sredine pokrenutog u februaru, ali znamo da se u međuvremen­u pojavio još jedan kandidat kojim bi mogli da se pozabave. Još jedan poslić čišćenja uklanjanja otpada, 550 tona, za 100 miliona, ali samo za kompanije koje su ostvarile prihod od 166 miliona dinara u poslednje tri godine. Ako su se potencijal­ni ponuđači slučajno uklopili su ove brojke, baš onako kako su to učinili konačni dobitnici posla, morali su dva puta da razmisle da li da se prijave. Ne zna se tačno gde je otpad, a najupornij­i mogli sa da dođu do zgrade Ministarst­va usred vanrednog stanja, u piku epidemije, da pogledaju. Jer šta je jedna korona naspram dobrog sklopljeno­g posla? Na kraju krajeva, ni ruke se ne prljaju u rukavicama.

Upornost se isplatila za tri firme čija su imena već poznata i sa ranijih konkursa, a reklo bi se da nisu baš ni strani ministru Trivanu, jer u pojedinima rade njegovi bliski saradnici. Isto tako unosi zaista sumnju da li će budući izvođači ovog čišćenja tragati za ovim zakopanim blagom ko zna gde ili je zapravo reč o možda već očišćenim lokacija, već uredno plaćenim putem ranije održanih, opet, ne tako transparen­tnih tendera.

Od februara čekamo rezultate prethodnog nadzora nad tenderom, a dobili smo još jednog kandidata

Ali džaba mi sve ovo ovde navodimo ako od februara ne znamo da li je zaista bilo nekih mutnih radnji i u prethodnom tenderu. Sve ostane na tom zgodnom uvodu - pokreće se nadzor. Zamišljam nekakvog inspektora koji zauzima položaj za nadziranje i zamrzne se u mestu sve dok se u drugu stranu ne skrenu pogledi zaintereso­vani za epilog.

A novac iz državne kase se neumitno troši i potrošiće se. Da li će ministar ostati u fotelji i u novom sastavu Vlade, pod znakom je pitanja. Sve će to ostati zakopano negde u otpadu nesalomive birokratij­e, koja se zdušno potrudi da sve progutamo, baš kao što zatrovana zemlja guta otpad u napuštenim fabrikama ili ona pod silnim divljim deponijama nadomak gradova.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia