Blic

SAD JE NAJVAŽNIJE DA SVI NOSIMO MASKE

Mogu li nove mere koje danas stupaju na snagu da smanje broj obolelih od korone

- EKIPA „BLICA“

Ukoliko bi svi građani pri svakom izlasku iz kuće konstantno nosili zaštitnu masku, takva mera bila bi ekvivalent­na zabrani kretanja jer na takav način sprečavamo epidemiolo­ški rizične kontakte i sprečavamo širenje korone, navodi se u saopštenju Vlade Srbije povodom usvajanja novih mera koje danas stupaju na snagu.

Uvođenje novih mera ima za cilj da smanji broj zaraženih koji je već danima u porastu. Maske su danas obavezne na zatvorenom i na otvorenom u situacijam­a gde ne može da se obezbedi distanca veća od metar i po. Takođe, zabranjena su i okupljanja više od deset ljudi. Kada bi se svi pridržaval­i ovih mera, rizik od prenošenja infekcije bi se sveo na domen teorije, jer u slučaju kada dve osobe u bliskom kontaktu nose maske, rizik od prenošenja zaraze je praktično manji od jedan odsto.

SPROVOĐENJ­E MERA KONTROLISA­ĆE KRIZNI ŠTABOVI NA LOKALU, ODNOSNO NADLEŽNE SLUŽBE I KOMUNALNA POLICIJA, ALI PRE SVEGA INSPEKCIJA

maske, šanse da se ne zarazimo su 99 odsto pošto nikada ništa nije sto odsto sigurno i uvek postoji taj jedan procenat šanse da se zarazite. Ukoliko maske ne nosimo svi, čak i oni koji ih imaju na sebi i koriste ih pravilno zaštićeni su samo trideset odsto - objasnio je dr Kon.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da će sprovođenj­e mera kontrolisa­ti krizni štabovi na lokalu, odnosno nadležne službe i komunalna policija, ali pre svega inspekcija. Ipak, ona je naglasila da ne postoji zemlja sa dovoljno inspektora ili pripadnika policije ili komunalne milicije koja može sve to da iskontroli­še.

- Zato je veoma važna odgovornos­t građana - istakla je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, jako je teška situacija i u poslednjih 24 sata isto, iako postoji blagi optimizam po pitanju toga da se građani ipak pridržavaj­u mera.

- Vidim da su građani disciplino­vani. Niko ne može u dovoljnoj meri da nas juri i kontroliše. Odgovornos­t je najbitnija i to će se odraziti na sve brojke - pregleda, zaraženih, onih na respirator­ima - istakla je Brnabićeva i dodala:

- Kontrolisa­ćemo, ali je pre svega važna uloga svih nas. Moramo da razmišljam­o da zaštitimo sebe i svoje bližnje - istakla je na današnjoj pres konferenci­ji Kriznog štaba za borbu protiv korone.

TEŽAK DANA

U Srbiji su u poslednja 24 sata testirane 9.183 osobe, pozitivno je bilo 383. Umrlo je 13 ljudi, a 177 je na respirator­u. Brojke su i dalje u porastu, na respirator­u je osmoro ljudi više nego prethodnog dana, a broj zaraženih je drugi najveći u novom piku epidemije.

- Iza nas je još jedan težak

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia