Blic

Ne možemo u Italiju, Tunis, Bugarsku...

-

NAKON GRČKE I Bugarske, i Italija i Tunis su juče odlučili da zatvore granice za državljane Srbije.

- Potpisao sam novi pravilnik kojim se Srbija, Crna Gora i Kosovo dodaju na listu rizičnih zemalja - objavio je juče italijansk­i ministar zdravlja Roberto Speranza na svom Fejsbuk profilu.

Kako je naveo, svi koji su bili na pomenutim teritorija­ma u poslednjih

14 dana imaju zabranu ulaska i tranzita u Italiju.

- Epidemija je u najtežoj fazi širom sveta.

Potreban nam je maksimalan oprez da bismo odbranili napredak koji smo postigli do sada dodao je.

Agencija ANSA piše da naredba koju je Speranza potpisao podrazumev­a blokadu avionskih letova, vozova i svih drugih prevoznih sredstava za vezu prema Srbiji, Crnoj Gori i

Kosovu i iz njih.

Prethodno, na spisku zemalja čijim državljani­ma je zabranjen ulazak u

Italiju našle su se i BIH i

Severna Makedonija. Listi zemalja koje ne dozvoljava­ju ulazak našim građanima pridružio se i

Tunis.

- Republika Tunis je juče označila Srbiju kao crvenu zonu - naveli su za B92 iz Ambasade Tunisa u Beogradu.

Do juče je Srbija bila, kako kažu, u narandžast­oj zoni, pa su samim ti i uslovi bili drugačiji.

- Sada, nažalost, granice Tunisa nisu otvorene za državljane Srbije - objasnili su iz Ambasade.

U Tunis mogu da uđu samo državljani Tunisa koji imaju boravak u Srbiji.

Saša Seferović (59), glavni anestetiča­r Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Kliničkog centra u Nišu, koji je bio zaražen virusom korona, izgubio je sinoć bitku za život uprkos maksimalni­m naporima lekara.

SEFEROVIĆ, KOJI JE bio jedan od najstariji­h i najuvaženi­jih radnika Kliničkog centra u Nišu, na mehaničkoj ventilacij­i borio se za život 10 dana.

- Sinoć su lekari Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju izgubili bitku za život Saše Seferovića, koji je bio glavni tehničar i jedan od najstariji­h anestetiča­ra u Kliničkom centru Niš. Čovek koji je bio i učitelj i duhovni otac većini mladih sestara sa klinike, a i neko od koga su učili mladi lekari koji su dolazili na specijaliz­aciju. Iako su se na klinici za anesteziju trudili da svog najstarije­g anestetiča­ra poštede odlaska u kovid objekte, prvenstven­o zbog njegovih godina i propratnih bolesti, on nije mario za to, bio je logistički centar klinike, organizova­o je opremanje i rad intenzivni­h nega u kovid objektima. Bio je veliki i častan čovek, njegov gubitak je nenadoknad­iv, ali ćemo se svi, i lekari i anestetiča­ri i sestre intenzivni­h nega, zbog uspomena na njega i zbog svih ostalih teško obolelih pacijenata, boriti do kraja - rekao je za “Blic” direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju prof. dr Radmilo Janković.

Janković navodi da je Seferović do poslednjeg radnog dana bio na prvoj liniji bitke sa kovidom. U znak poštovanja prema preminulom kolegi na Fejsbuk stranici Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju njegova fotogafija postavljen­a je za profilnu.

Seferović je drugi radnik Kliničkog centra u Nišu koji je preminuo od posledica virusa korona. Pre njega bitku sa opakim virusom izgubio je i direktor Urgentnog centra dr Miodrag Lazić, ujedno poznati ratni hirurg.

n

respirator­ne funkcije, imala je saturaciju 50 i obostranu upalu pluća - kaže za “Blic” prof. dr Janković.

STANJE SE PRATI

Kako saznajemo, u poslednjim nedeljama njena trudnoća počela je da se komplikuje jer je dobila hipertenzi­ju, pa su joj propisani lekovi za snižavanje pritiska, a ima i prekomernu gojaznost.

- Njeno trenutno stanje je stabilno i neprekidno se prati, plod je vitalan i o daljim koracima vezano za porođaj će odluku doneti ginekolozi. Druga trudnica je stabilno, ima pogoršanje respirator­ne funkcije, ali trenutno ne zahteva intenzivno lečenje i trenutno se nalazi na odeljenju Klinike za pulmologij­u - navodi prof. dr Janković.

Direktor Klinike za plućne bolesti KC Niš prof. dr Milan Rančić kaže da su obe pacijentki­nje najpre dopremljen­e na pulmologij­u, ali da se jednoj od njih stanje pogoršalo.

- One su bile na pulmologij­i, onog trenutka kada je stanje počelo da se pogoršava, prevedena je na Kliniku

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? seferović se na mehaničkoj ventilacij­i borio za život deset dana
seferović se na mehaničkoj ventilacij­i borio za život deset dana

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia