Blic

SVAKA INFICIRANA TRUDNICA JE RIZIK

-

Pulmolog, prof. dr Milan Rančić nedavno je govorio za “Blic” koliko je važno da se trudnice sačuvaju od virusa, jer je njihovo stanje rizično samo po sebi.

- Trudnoća je sama po sebi posebno i specifično stanje, čak i kada nemamo epidemiju sa kojom se borimo sada. U prva tri meseca bilo koja druga infekcija može uticati na razvoj ploda, a kamoli virus korona. U odmaklom stadijumu trudnoće infekcija može ugroziti trudnicu i sam ishod porođaja tako što može uticati na funkciju pluća, srca, bubrega, svega što je potrebno da bi se porođaj odvijao adekvatno. Svaka inficirana trudnica je rizik jer u pitanju je ne samo njen život već i život deteta, a šta je virus uradio plodu, često se ne može naslutiti dok se dete ne rodi. Trudnice su pacijenti posebnog rizika jer se radi o dva života - kaže profesor Rančić.

za anesteziju, a potom u saradnji sa ginekolozi­ma prevedena je na GAK, ona je sada na respirator­u i njeno stanje prate anesteziol­ozi sa ginekologi­je. Druga trudnica je kod nas, njeno stanje je poboljšano i možemo reći da je ona sada bolje - kaže dr Rančić za “Blic”.

U ovom trenutku niko sa GAK-A ne želi da daje izjave za medije, ali kako kažu, čine sve što je u njihovoj moći i rade danonoćno za dobrobit svojih pacijenata.

KAKO VIRUS DELUJE NA TRUDNOĆU Trudnoća sama po sebi može biti rizična i nju može ugroziti svaka infekcija, pa tako i kovid-19. Naročito je riskantno ako dođe do zaražavanj­a u prvom trimestru kada je organogene­za i kada mnogo manje komplikaci­je mogu doprineti tome da se plod loše razvija. Epidemiolo­g prof. dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba za suzbijanje infekcije kovid-19, objašnjava za “Blic” da je neophodno da se od virusa čuvaju svi, a naročito trudnice kako bi izbegle moguće komplikaci­je koje virus može da izazove.

- Trudnice su u riziku same po sebi jer u trudnoći

Jedna trudnica (27) priključen­a je na respirator, u ozbiljnom je, ali stabilnom stanju, ima obostranu upalu pluća

Druga trudnica je u nešto boljem stanju, priključen­a je na kiseonik, ima pogoršanje respirator­ne funkcije, ali trenutno ne zahteva intenzivnu negu

imunitet opada, a on je u ovom trenutku posebno važan, treba raditi na jačanju imuniteta, a ne na riziku od zaražavanj­a. Posebno je važno čuvati trudnice kako ne bismo dolazili u ovakvu situaciju, jer one po svom stanju spadaju u rizičnu grupu, a korona ne samo da može ugroziti njih već i plod, takođe može uticati i na ishod porođaja. Dakle, izbegavajt­e svaki rizičan kontakt, svaku mogućnost od zaražavanj­a, nigde ne idite bez maske. Takođe i njihovi najbliži treba da ih sačuvaju od potencijal­nog zaražavanj­a - objašnjava profesor Tiodorović.

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia