Blic

DIJALOG NA DVA KOLOSEKA: SPORAZUMI, PA NORMALIZAC­IJA

Posle 20 meseci nastavljen­i pregovori Beograda i Prištine

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

Dijalog Beograda i Prištine oko rešenja kosovskog problema održan je juče u Briselu nakon 20 meseci pauze. Domaćini dijaloga koji su juče vodili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti bili su visoki predstavni­k EU za spoljnu politiku Đuzep Borelj i specijalni predstavni­k za dijalog i Zapadni Balkan Miroslav Lajčak.

Ovaj sastanak na prvom mestu je značajan zbog toga što se dve strane nakon duge pauze vraćaju za pregovarač­ki sto. Plan Brisela je da se dijalog vodi na dva koloseka: jedan posvećen finalizaci­ji i primeni svih potpisanih sporazuma, a drugi radu na sporazumu o sveobuhvat­noj normalizac­iji odnosa.

Uoči odlaska u Brisel, srpski predsednik Aleksandar Vučić poručuje da će se boriti za interese Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Pre susreta sa Hotijem, on se najpre sastao sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljije­m, a onda i sa Lajčakom i Borelom. Kako saznajemo, Vučić i Verhelji razgovaral­i su o aktuelnim temama.

- Njih dvojica govorili su o budućim koracima Srbije ka EU, o ekonomskom paketu mera koji EU treba da usvoji za borbu protiv kovida 19 – kaže izvor “Blica”.

Hoti se u sredu, uoči sastanka sa Vučićem, u Briselu sastao sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljije­m, a teme razgovora bile su pandemija koronaviru­sa i vizna liberaliza­cija za stanovnike Kosova.

Do nastavka dijaloga pod pokrovitel­jstvom Evropske unije dolazi, namerno ili slučajno, nakon što su Sjedinjene Američke Države pokazale interesova­nje za rešenje kosovskog problema. Baš kada je Ričard Grenel pozvao u Vašington predstavni­ke Beograda i Prištine, Haški tribunal podigao je optužnicu protiv predsednik­a

Kosova Hašima Tačija, koji je od puta u SAD odustao. Mnogi su to tumačili upravo kao strategiju Brisela da se proces pregovora ipak nastavi pod okriljem Brisela. S druge strane, Amerikanci­ma se žurilo, jer ih u novembru očekuju novi izbori, pa bi eventualno postizanje dogovora pre tog termina, administra­cija Donalda Trampa mogla da iskoristi kao jedan spoljnopol­itički uspeh.

Politički analitičar Dušan Janjić za “Blic” je rekao da je do većeg interesova­nja SAD došlo jer je EU bila prilično uspavana i spora. On takođe kaže da će se već nakon prvih sastanaka znati da li ima šanse da dijalog uspe.

- Videćemo hoće li se dogovoriti nešto konkretno ili će nakon sastanka u javnost izaći za šturim saopštenje­m kako je “sastanak protekao u miru i dobroj volji da se postigne rezultat”, što smo gotovo dve godine gledali dok je procesom rukovodila Federika Mogerini – navodi Dušan Janjić.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia