Blic

SVE ZEMLJE EU IGNORISALE POZIVE U POMOĆ

Otkriveno zašto niko nije pomogao Italiji u paklu korone

- IVANA KEŠANSKI

Evropska unija je, što zbog neshvatanj­a opasnosti situacije, što zbog nedostatka opreme, ignorisala Italiju koja je tražila pomoć kao prva evropska zemlja teško pogođena korona virusom, pokazuje veliko istraživan­je Biroa istraživač­kog novinarstv­a.

Dana 26. februara, kada je broj zaraženih Italijana rastao iz dana u dan, premijer zemlje Đuzepe Konte apelovao je na pomoć zemljama članicama EU. Njegove bolnice su bile pretrpane. Italijansk­im lekarima i medicinski­m sestrama ponestalo je maski, rukavica i opreme koja im je bila neophodna da bi se sačuvali, a medicinari su bili prisiljeni da se “igraju boga” životima kritično obolelih zbog akutnog nedostatka respirator­a. Iz Rima je stigla hitna poruka u sedište Evropske komisije u Briselu. Ali ono što se dogodilo usledilo je kao šok. Poziv za pomoć dočekan je tišinom.

- Nijedna država članica nije odgovorila na zahtev Italije i poziv komisije za pomoć - rekao je Janez Lenarčič, evropski komesar zadužen za upravljanj­e krizama.

Kako je rekao, to je značilo da Italija nije bila spremna za krizu, ali ni niko drugi iz EU.

- Nedostatak odgovora na zahtev Italije nije bio toliko nedostatak solidarnos­ti. Bio je to nedostatak opreme rekao je on.

NISU SHVATALI OPASNOST Istraživan­je Biroa istraživač­kog novinarstv­a u saradnji sa medijima, među kojima je i “Gardijan”, možda će pružiti korisne lekcije za budućnost. Kako se navodi, u vreme kada je Kina prijavila prve slučajeve nepoznate bolesti, EU je uglavnom bila zauzeta unutrašnji­m pitanjima, kao što su Bregzit, a i to kako će funkcionis­ati njene tek formirane institucij­e. Na čelu komisije je svoj posao tek počinjala da radi Ursula fon der Lajen.

Ispostavil­o se i da mnoge države nisu ozbiljno shvatile pretnju, pa da su ignorisale preporuku Evropskih centara za kontrolu bolesti (ECDC) da ojačaju svoje kapacitete na odeljenjim­a za intenzivnu negu. U međuvremen­u, virus se širio u tišini. Onda su 30. januara dvoje kineskih turista u Rimu testirani pozitivno na korona virus. Italijansk­a vlada je odmah zabranila sve letove do Kine i iz nje i tražila sastanak ministara zdravlja EU kako bi podstakla pooštrene mere zaštite za čitavu Evropu. Ali da bi se organizova­o, bile su potrebne tri nedelje. U vreme kada su se ministri zdravlja konačno sastali 13. februara, korone je već stigla u mnoge delove kontinenta.

UNIŠTENE MASKE Činjenica je bila da su tokom meseci i godina pre dolaska korona virusa u Evropu zalihe lične zaštitne opreme (PPE) propadale. Zalihe maski su istekle, uništene su i nikada nisu zamenjene. Planovi spremnosti za pandemiju su zastareli.

- Nekoliko evropskih zemalja imalo je stratešku zalihu maski koje su zastarele... Većina je upravo uništena - rekao je jedan naučni savetnik.

Do 23. februara, letovi koji su preneli donacije zaštitne opreme napuštali su Evropu za Kinu u nadi da će tamo obuzdati virus. Ali neprijatna istina je bila da je i sama Evropa bila izložena. Do vikenda 29. februara i 1. marta u Evropi je zaraženo više od 2.000 ljudi. U Italiji je umrlo 35 ljudi. Fon der Lajen je odlučila da sebe stavi na čelo krize. Ona je obavestila Lenarčiča da je za razmere krize potreban tim komesara i funkcioner­a zaduženih za zdravstvo i ekonomiju i on je ekspresno formiran i prezentova­n u ponedeljak.

Ipak, u roku od nekoliko sati, Evropljani su bili svedoci jednog od najvećih propusta čitave pandemije. Sada su,

Italija je jedna od najteže pogođenih zemalja u Evropi, a njena tragedija je mogla da bude sprečena

Đuzepe Konte apelovao je na pomoć zemljama članicama EU, ali su njegovi pozivi dočekani tišinom

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia