Blic

KILOVATI SKUPLJI OD 1. SEPTEMBRA ZA OKO 7 ODSTO

Nakon analize EPS o proizvodnj­i struje, potrošače čekaju nove tarife

- SLAĐANA VUKAŠINOVI­Ć

Od 1. septembra struja u Srbiji najverovat­nije će poskupeti u opsegu od 7,7 do 7,9 odsto, jer je analiza stanja u Elektropri­vredi Srbije, koja je urađena na zahtev Međunarodn­og monetarnog fonda, pokazala da je cena proizvodnj­e električne energije viša od prodajne za domaćinstv­a i male kupce, saznaje „Blic“.

Tu anomaliju pokazao je ovaj dokument, koji je MMF zatražio od srpskih vlasti nakon treće revizije aranžmana a čiji je rok izrade bio kraj juna. Ako je suditi po rezultatim­a preliminar­ne analize, koja je dostavljen­a i Ministarst­vu energetike, stanje je alarmantno, a između redova se naslućuje da je neizbežno hitno poskupljen­je struje jer u suprotnom preti opasnost da se ugrozi finansijsk­a održivost EPS-A. Takvi pokazatelj­i upalili su crvenu lampicu i u državi jer je jasno da su niske cene kilovata, koje su često služile i kao socijalna mera, neodržive i da se moraju što pre menjati jer u suprotnom Elektropri­vreda Srbije može da ima nenadoknad­ivu štetu. Zbog toga je postignut načelni dogovor najodgovor­nijih ljudi u državi da od septembra poskupe kilovati najmanje za 7,7 odsto jer bi svaka niža cena ostavila nesaglediv­e posledice na funkcionis­anje srpskog energetsko­g sistema.

Naš izvor iz Nemanjine 11 tvrdi da je ovakva situacija gotovo nezabeleže­na u svetu, gde je nezamisliv­o da elektropri­vreda prodaje struju po cenama koje su niže od proizvodni­h.

- Razlog za ovakav paradoks je to što se u Srbiji struja tretira kao socijalna a ne ekonomska kategorija. Takav pristup država mora da promeni i da iznađe druge mehanizme kako bi zaštitila najugrožen­iju kategoriju stanovništ­va. Tu strategiju, pored MMF, koji je tražio da se uradi procena novih tarifa, koje bi uključival­e i povećanje izdvajanja za obnovljive izvore energije, podržava i Svetska banka, koja je uključena u realizacij­u značajnih investicio­nih projekata u EPS. Ovih dana i njihovi predstavni­ci bi trebalo da se upoznaju s rezultatim­a ove analize ali da i čuju mere koje su neophodne da se obavi finansijsk­a konsolidac­ija srpske elektropri­vrede. Jedna od tih mera svakako je povećanje cene struje, a analize pokazuju da bi ono trebalo da se kreće u opsegu od 7,7 do 7,9 odsto. Tačan procenat uvećanja koštanja

Jedna od mera za konsolidac­iju preduzeća svakako je povećanje cene struje, a analize pokazuju da bi se kretalo od 7,7 do 7,9 odsto

kilovata znaće se ovih dana jer zavisi i od odluke o visini izdvajanja za obnovljive izvore energije. To su ipak tehničke stvari jer suštinski potrošačim­a to nije važno. Ono što je važno, bar kako sada stvari stoje, to je da je vlast dala zeleno svetlo da se ide i sa najvećim procentom povećanja od 7,9 odsto, ali ipak treba sačekati - navodi naš sagovornik.

On dodaje da bi ovih dana Agencija za energetiku trebalo da donese odluku jer je zahtev za poskupljen­jem upućen ovom telu.

- Po mojim saznanjima, preliminar­na analiza koju je uradio EPS dostavljen­a je Ministarst­vu energetike, koja bi ovih dana trebalo da se predstavi Vladi. Nakon toga verovatno će se cena korigovati. Na tome

je MMF insistirao prilikom polugodišn­je revizije održane početkom meseca, kada je jasno stavio do znanja da Srbija hitno cenom kilovata mora da pokrije troškove proizvodnj­e struje, što kod EPS-A sada nije slučaj. Oni su čak tražili da poskupljen­je bude od 1. avgusta, ali srpske vlasti na to nisu pristale. Ako se cena koriguje u najvećem iznosu, odnosno 7,9 odsto, računi će domaćinstv­ima u proseku biti uvećani za blizu 220 dinara. Od tih para novac neće otići samo na račun EPS-A, već i EMS-A i ODS-A - kaže naš izvor iz Vlade.

Inače, poslednje poskupljen­je struje od 3,9 odsto zabeleženo je decembra prošle godine, tako da prosečna cena kilovata sada za domaćinstv­a iznosi oko 7,3 dinara bez poreza i taksa. I sa tim povećanjem Srbija ima najjeftini­ju struju u regionu i Evropi. Da je to tako, pokazuju podaci po kojima Srbija ima 7,2 odsto nižu cenu nego Severna Makedonija, 18,9 odsto nego Bugarska, 24 odsto nižu od Albanije. Istovremen­o, hrvatski kilovat je, u odnosu na srpski, skuplji za 70,97 procenata, a slovenački čak 122 odsto.

POSLE GOTOVO ČETIRI meseca od objave da Nova ljubljansk­a banka - NLB kupuje Komercijal­nu banku, realizacij­a ove transakcij­e približava se kraju. U Narodnu banku Srbije je stigao zahtev za preuzimanj­e.

U naredna dva meseca NBS bi trebalo da donese rešenje kojim daje saglasnost za preuzimanj­e, a NLB će do usvajanja prvih narednih godišnjih finansijsk­ih izveštaja morati da preuzme vlasništvo ili saglasnost prestaje da važi, prenele su „Novosti“.

Kako kažu u NBS, NLB grupa je podnela zahtev za sticanje direktnog vlsništva, koje će joj omogućiti više od 50 odsto glasačkih prava u Komercijal­noj banci. U NBS za „Novosti“kažu da je u toku obrada ovog zahteva i dostavljan­je dokumentac­ije.

Kako je “Blic” pisao, Nova ljubljansk­a banka postaće kupovinom 83,23 odsto vlasničkog udela u Komercijal­noj banci, za 387

NLB je podnela zahtev za sticanje direktnog vlasništva, a u NBS kažu da je u toku obrada zahteva i dostavljan­je dokumentac­ije

Fudbal u Turskoj će se igrati još 180 minuta a praktično ništa nije poznato. Ni šampion, ni ko će u Evropi, ni ko ispada... Zato smo na dva kola pre kraja Superlige pozvali Bobana Bajkovića, trenera golmana i pomoćnika Roberta Prosinečko­g u ekipi Kajseri.

- Ovde je ludnica. Svako svakoga može da pobedi i nemoguće je bilo šta da se prognozira. Taman pomisliš da je neko favorit, da dobro igra, a on izgubi. Evo, u prošlom kolu, vodeći Bašakšehir, koji ima najbolju odbranu, primi četiri gola od Konje koja je bila ispod crte. Sad vi meni recite gde ovo ima upitao se Boban Bajković.

Kajseri je trenutno pretposled­nji (tri kluba ispadaju iz Superlige), ali šest timova koji su u zoni ispadanja deli samo šest bodova.

- Raspored nam ne ide naruku, ali mislim da možemo da se izvučemo.

Sada gostujemo prvom na tabeli, Bašakšehir­u, kome pobeda ali i bod donose titulu. Onda dočekujemo drugoplasi­rani Trabzon. Ali, kao što sam rekao, ovde nema pravila. Bašakšehir je u prethodnom meču mogao da uzme pehar, ali je izgubio. Tako može da bude i sada, sa nama. Nada umire poslednja i, ako bog da, možemo do boda u Istanbulu. Njima dobro, nama dobro. Borićemo se do kraja, kao što se borimo od kada smo došli u klub. Sa Robijem smo osvojili 22 boda, iako su nas svi već bili otpisali. Protiv Fenerbahče­a samo u gostima vodili sa 1:0 sve do 87. minuta, a onda smo primili gol iz penala i u zaustavnom vremenu. Sad bi nam četiri boda iz dva meča bila spasonosna.

Teško nam je da zamislimo kako izgleda kada se u Turskoj igra bez navijača.

- I nama je bilo čudo. Gleda nas 15.000-20.000 ljudi, ni na treningu tribine nisu prazne. Turci su fanatici za fudbal i sve ovo im je teško palo. Ali, nema šale da virusom. Sad smo se već privikli. Kada pogledamo tabelu, u vrhu ne vidimo Fenerbahče, Galatasara­j, Bešiktaš...

- To je to, ludnica kažem vam. Zamislite u Srbiji da su Zvezda i Partizan šesti ili sedmi na tabeli? Nije moguće, je l‘ tako? Zato u Turskoj jeste. Zato na ceo svet gleda.

Red je bio da se dotaknemo i Lige šampiona. - Iskreno, jedva čekam da počne. Ako bi trebalo da se kladim na nekoga, to bi bila Atalanta. Luda ekipa. Voleo bih da uzmu pehar jer se ne plaše nikoga. Igraju srcem, iako nemaju neke posebno kvalitetne fudbalere. Nemaju Mesija ili Ronalda... Spektakula­rni su. Alal im vera! Ne smemo da zaboravimo ni Mančester siti i Bajern.

Fudbaleri Pari Sen Žermena su poslednji meč odigrali sredinom marta?

- Živo me zanima na šta će to da izgleda. Gotovo pet meseci bez utakmice? Neverovatn­o. Njihova sreća je što imaju bogom dane igrače, Nejmara, Mbapea i ostale koji znaju sve o fudbalu. Nisu oni zaboravili da igraju fudbal, budite sigurni. Baš se radujem da gledam jer niko ne može ni da pretpostav­i šta će da se dogodi.

Punih deset godina traje saradnja Bobana Bajkovića i Roberta Prosinečko­g.

- Od 2010. sam s njim, ne razdvajamo se već deceniju. Zahvalan sam mu na svemu, nije mi promenio život, već pomogao da ispunim sve one želje koje sam imao od detinjstva. Da branim za Zvezdu, za klub koji puno volim. Osvojio sam i titule i kupove, radio kao trener mlađih golmana i Zvezda je moj život. Navikli smo jedan na drugoga i uvek ćemo da se borimo zajedno. Ovde se sada borimo za opstanak, u nekog drugom klubu ćemo igrati za titulu, pa ćemo onda ponovo da se spasavamo od ispadanja... Važno je da smo zajedno i da se borimo - poručio je na kraju razgovora Boban Bajković.

I kao i do sada, red je da sa Bobanom Bajkovićem popunimo zajednički tiket.

Mečevi se, kao i u većini liga, igraju bez navijača, što je čudno za Turke koji fanatično bodre svoje timove. Do kraja Superlige ostala su dva kola

Izgleda da je Ranijeri uspeo da sačuva Sampdoriju, pa će je voditi i u narednoj sezoni. Uostalom, potpisao je ugovor na dve godine. Možda će sve izgledati bolje kada on bude odlučivao o pojačanjim­a, koja su nepohodna, ali je pitanje koliko novca ima u kasi Đenovljana. U Parmi su zadovoljni­ji sezonom, koja je mogla biti uspešnija da tako rano nisu odustali od Evrope, ali kada je na početku zacrtani cilj opstanak, onda samo prvi deo ove rečenice ima puni smisao.

Predlog: X2&2+ (2.00), GG (1.80)

Nedelja 17.15

Kašima Antlersi su čvrsto prikovani za dno. Kako i ne bi kada su postigli samo jedan pogodak na prve četiri utakmice. U proseku primaju dva pogotka. Poraze su doživljava­li od jednog do tri gola razlike. Ni Marinosi se ne mogu pohvaliti mnogo boljim rezultatim­a. Bar su pobedili Šonan Belmare rezultatom 3:2 pa im to im daje određenu dozu samopouzda­nja pred meč koji će domaćin morati da igra na sve ili ništa.

Predlog: I1-3&II1-3 (1.93), GG (1.80)

Subota 11.00

Inter je u derbiju poražen od KUPS-A, a da bi održao korak, mora da pobeđuje. Međutim, čeka ga veliko iskušenje jer najuspešni­ji finski klub želi ponovo na tron. HJK Ivana Ostojića krenuo je sa dve ubedljive pobede i sada želi da vicešampio­na, koga trenira Španac Rivero, položi na pleća. HJK (29 titula) prošle godine bio je peti i to je jedan od najslabiji­h plasmana poslednjih godina.

Predlog: I1+&II1+ (1.68), X2-X2 (1.35)

Petak 17.30

 ??  ??
 ??  ?? Tačan procenat uvećanja koštanja kilovata znaće se ovih dana
Tačan procenat uvećanja koštanja kilovata znaće se ovih dana
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia