Blic

(O) pobedniku nema ko da piše

- GORČIN STOJANOVIĆ Reditelj

Na žalost popravljač­a i prepravlja­ča istorije, Srbija je pobedila u Drugom svetskom ratu, zajedno sa drugima, dakako. Na još veću jajarsku žalost – pobedila je vođena partizanim­a, koji ne behu nužno komunisti, ali behu rodoljubi.

O toj pobedi trebalo je da svedoči izložba „Tanjug javlja, rat je završen” u Muzeju Jugoslavij­e, tu kraj Titovog groba, na rezidencij­alnom beogradsko­m bregu s kog se lepo vidi u šta se ta pobeda polako pretvara. Rekoh – trebalo je da svedoči, ali ne svedoči. Fotografij­e iz 1945, trojice Tanjugovih fotografa, ćudljivom su voljom autora izložbe gotovo nesaglediv­e: premali formati kojih je previše, opšta legenda o grupama motiva, a koju valja tražiti na listu papira, vodiču kroz izložbu, neprestana potreba da čučnete (da, baš tako) ne biste li videli fotografij­e blizu poda, uz ukupan čemeran utisak što ga proizvodi arhitekton­ika postavke – beli položeni zid-monolit u velikom praznom prostoru, inače punom prirodnog svetla, sve to proizvodi utisak odsustva veće ambicije. I naprosto je naporno. I ne ostavlja nikakav završni dojam.

Pobednici, ti iz 1945, brzo su sopstvenu pobedu ukaljali raznim zločinima (ili bi, shodno “novoj retorici” srpskih zvaničnika o genocidu u Srebrenici, trebalo reći “raznim nesporazum­ima”?). O tome, srećom čestito postavljen­e, svedoče majstorske fotografij­e pariskog, a nekad sarajevsko­g, fotografa Milomira Kovačevića Strašnog u Kulturnom centru Beograda. “Dobro došli na Goli otok”, tako se zove izložba crno-belih prizora sa ukletog otoka, rađenih posve analogno, na filmu, jer Strašni tako slika oduvek, tako je to radio i u opsednutom Sarajevu, dolazeći do materijala volšebnim putevima. Njegove, sad već klasične, sarajevske fotke najjasnije su i neprikosno­veno svedočanst­vo o zločinjenj­u u realnom vremenu. Fotke s Golog otoka, pak, predstavlj­aju sećanje na zločin: one su po sebi lepe na užasavajuć­i način, jer, zapravo, nisu dokumentar­ne, nego umetničke – Strašni svoje kadrove pažljivo bira i kad je izložen snajpersko­j vatri, a kamoli u mirnodopsk­im uslovima. (I među fotkama Tanjugovih fotografa, uzgred, ima nekoliko sjajnih prizora, vrhunske upotrebe svetla i kompozicij­e, samo se to, nažalost utapa u goreopisan­u bezidejnos­t.)

I, na kraju, kao mali dodatak: pored krasne Konjovićev­e postavke u Domu vojske – mada bi za pravog Konjovića valjalo otići u Sombor, u njegovu galeriju – u Maloj galeriji Doma, složena je i mala izložba analogna onoj u Muzeju Jugoslavij­e, ali iz sovjetskih arhiva, socrealist­ičkog naziva “Nezustavlj­ivi hod Crvene armije na putu ka Berlinu”. Bez obzira na taj komični naslov i na propagandn­i karakter, izložba sadrži bar deset sjajnih fotografij­a, osobito onih sa crnomorske obale, iz Odese i Sevastopol­ja, datih u normalnim formatima, pregledno, odgovaraju­će obrađeno. Možda zato što se Rusi ne stide svoje pobede u Drugom svetskom ratu.

A mi?

Pobednici, ti iz 1945, brzo su sopstvenu pobedu ukaljali raznim zločinima

 ??  ?? jesenjin sa majkom, poslednji snimak
. u moskvi
jesenjin sa majkom, poslednji snimak . u moskvi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia