Blic

MERE DELUJU, EPIDEMIJA ĆE SE SMIRITI ZANEDELJU DANA

Epidemiolo­g dr Predrag Kon smatra da je u Srbiji epidemiolo­ška kriva blizu zaravnjenj­a

- EKIPA BLICA

U Beogradu i Srbiji dolazi do zaravnjenj­a epidemiolo­ške krive, a očekujem da se preduzete mere već sledeće nedelje dati rezultate i da ćemo imati pad broja zaraženih, prognozira epidemiolo­g dr Predrag Kon. On je rekao da, bez obzira na to što i dalje imamo veliki broj obolelih, zdravstven­i sistem nije ugrožen.

Kon je naglasio da ne sme da nam se ponovi greška iz maja i juna, kada smo se previše opustili nakon pada broja zaraženih. Kako je rekao, ako istrajemo u najnovijim merama i budemo istrajni i uporni, epidemija će se smiriti.

- Nakon ukidanja vanrednog stanja, utisak je bio da je prošao rizik. Međutim, ispalo je da nije tako. Utakmice, izborne aktivnosti, protesti i sve gde su se ljudi okupljali uticali su da se epidemija ponovo razbukta. Nema opuštanja tokom pandemije. Sada vidimo koliko je vanredno stanje bilo dobra stvar, mnogo smo spori bez njega. Opekao sam se kada sam rekao da virusa neće biti preko leta i više ne želim da dajem prognoze, ali mogu da kažem da će se već sledeće nedelje jasno videti rezultati aktuelnih mera. Imamo prve dobre pokazatelj­e, a oni su direktna posledica činjenice da se građani pridržavaj­u mera - kazao je Kon.

Prema njegovim rečima, u borbi sa epidemijom virusa korona potrebna je “totalna istrajnost” u primenjiva­nju preventivn­ih mera, držanja fizičke distance, nošenja maski i često pranje ruku.

- Totalna istrajnost u svemu tome nije laka, ali je mnogo lakše nego što posledice mogu da budu - rekao je Kon.

BRZA REAKCIJA

Ističe da bez drila” nema brze reakcije, a za ovakve situacije moramo da budemo spremni.- Bez drila nema brze reakcije, moramo da se vežbamo za ovakve situacije, pandemija je prirodna katastrofa. Ako se reaguje brzo, veća je šansa da se sačuvamo. Mi smo sada u vrhu drugog talasa, to je još uvek drugi pik - rekao je Kon.

Kako je naglasio, veoma je važno da građani sami vode računa o kontaktima sa zaraženima, jer je “barijera probijena” i više je nemoguće utvrditi s kim je zaraženi sve imao kontakte. I taj faktor mogao bi da utiče na smirivanje epidemije.

- Ranije smo svima koji su imali kontakt sa zaraženima izricali meru samoizolac­ije, to je kontrolisa­la i policija, bilo je zaprećeno i kaznama, ali sada je to nemoguće izvesti jer je zaraženih mnogo. Dakle, građanima, posebno u Beogradu, ostaje da sami vode računa o zdravlju i da ostanu u izolaciji ukoliko su imali kontakt sa zaraženima. Barijera je probijena, i sistematsk­i je sada nemoguće taj problem rešiti - rekao je Kon.

Kon je naveo da zdravstven­i sistem u Srbiji nije pred pucanjem, ali da bi bio da nema Covid ambulanti i stalnog formiranja novih Covid bolnica. On je rekao da je bilo slučajeva da neki pacijent dva puta oboli od virusa korona, ali da su to izuzetno retki slučajevi.

Saglasan je, kako kaže, sa stanovište­m infektolog­a Mijomira Pelemiša da maske treba da nose i deca, i da je to izvodljivo u predškolsk­im ustanovama.

- Ako neko smatra da je to nemoguće izvršiti, mora da traži izuzeće. Bilo je rasprava u Kriznom štabu, ali pošto i deca obolevaju, rečeno je da se tu ne stavlja nikakva razlika. Organizova­ti život u

obdaništim­a sa malim maskama nije nemoguće - objasnio je Kon.

TREĆINA U BOLNICAMA Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović navodi da se više od 200 pacijenata sa simptomima virusa korona dnevno pregleda u prijemnotr­ijažnoj ambulanti Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS-A, a da trećina njih zahteva bolničko lečenje.

Dodaje da je broj pregleda i hospitaliz­acija na tom nivou već nekoliko dana i da je i dalje najviše pacijenata sa upalom pluća koji zahtevaju bolničko lečenje.

- Trećina pacijenata koji dođu na preglede zahteva hospitaliz­aciju, druga trećina se upućuje na kućno lečenje uz lekarski nadzor, a jedna trećina je sa lakom kliničkom slikom - rekao je Stevanović posle sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorim­a Covid bolnica.

Stevanović je rekao da je tokom vikenda većina pacijenata primljena u Covid bolnice na teritoriji Beograda zahvaljuju­ći tome što su se u Covid sistem uključili Institut za reumatolog­iju, Institut za medicinu rada i Klinika za der

Građanima, posebno u beogradu, ostaje da sami vode računa o zdravlju i da ostanu u izolaciji ukoliko su imali kontakt sa zaraženima. barijera je probijena, i sistematsk­i je sada nemoguće taj problem rešiti, kaže kon

Trećina pacijenata koji dođu na preglede zahteva hospitaliz­aciju, druga trećina se upućuje na kućno lečenje uz lekarski nadzor, a jedna trećina je sa lakom kliničkom slikom, otkriva Goran

Stevanović

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia