Blic

PROTEST U LONDONU PROTIV NOŠENJA MASKI

- M. Milikšić

STOTINE AKTIVISTA OKUPILO se u nedelju u londonskom Hajd parku kako bi izrazili protest zbog obaveze nošenja maski u radnjama i supermarke­tima koja stupa na snagu od četvrtka.

Demonstran­ti su nosili plakate sa natpisom: “Neću da me maskiraju, testiraju, prate” i “Bez maski”, preneo je “Dejli mejl”.

Ovaj pokret je inicirao Sajmon Dolan, tajkun u avijaciji čije se bogatstvo procenjuje na 200 miliona funti, a koji je početkom jula pred Visokim sudom izgubio traženo poništenje vladinih mera.

- Verujem u slobodu izbora za sve i zaštitu ličnih sloboda. Potezi vlade štete ekonomiji, uskraćuju deci obrazovanj­e i gaze ljudska prava – istakao je on 6. jula kad je lansirao pokret.

“Dejli mejl” navodi da je na skupu jedan čovek bio obučen u zaštitno odelo koje su srednjovek­ovni lekari nosili u borbi protiv kuge. Drugi je imao hiruršku masku iscepanu oko usta, dok je drugi nosio majicu sa natpisom: “Spasite ljudska prava. Recite ne 5G. Recite ne vakcinacij­i”. Britanska vlada je naredila obavezno nošenje maski u prodavnica­ma od 24. jula zbog pandemije koronaviru­sa, a organizato­ri protesta kažu da je to “regulativa koja potkopava

Demonstran­ti smatraju Da vladine mere krše njihova prava

slobode”. Vlada je pooštrila mere zaštite zbog tekuće pandemije korone, koja je u Britaniji do sada – prema podacima Worldofmet­ers.info – odnela 45.300 života. Zaraženo je ukupno 294.792 ljudi. Britanci od 15. juna moraju da nose maske u javnom prevozu, a sada će biti obavezne i u prodavnica­ma.

Prekršitel­ji će biti kažnjeni sa 100 funti, odnosno 50 ako se plati u roku od dve nedelje. Međutim, uprkos tome, u dokumentu piše da ljudi mogu imati “legitiman” izgovor za nenošenje maske ukoliko im je to

“stresno”, navodi “Dejli mejl”.

Na protestnom skupu u Londonu u nedelju je govorilo više javnih figura, uključujuć­i i jednog od organizato­ra Li Batler Smit.

- Ovde se radi prosto o tome što je ljudima rečeno da nemaju izbora, već da moraju nositi maske… Zato što je vlada na početku rekla da “apsolutno nema potrebe za maskama”, baš kao i mnogi važni naučnici, zašto oni odjednom to uvode kao obavezu? – rekla je Smit, dodajući da vlada, ukoliko zaista želi da zaštiti javnost, ne treba da zastrašuje ljude.

n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia