Blic

Kedonir Čada

- MARKO TAŠKOVIĆ novinar

Teško je u kroki komentaru brzopotezn­o opisati strmoglav pad Čedomira Jovanovića na političkoj sceni Srbije. To je počelo 2014, kada on i njegovi lavovi iz LDP nisu uspeli da pređu tada još veliki cenzus od pet odsto. Pola partije ga je napustilo, a on je na veštačko disanje u koaliciji ČEDA-BORIS-ČANAK na jedvite jade zaradio poslaničko mesto dve godine kasnije.

I u Skupštini je dosledno bio za građanske ideje i regionalno pomirenje, ali su ga optuživali da je Vučićev megafon, te opozicija opoziciji.

Rezultati su bili vidljivi na izborima u Beogradu 2018, gde je osvojio 1.955 glasova ili 0,24 odsto. Na svom biračkom mestu u Novom Beogradu osvojio je samo dva glasa ili oko 0,27 odsto. Za njega nisu glasale ni najbliže komšije.

Sličan procenat je postigao na poslednjim izborima za parlament Srbije. Nije mu pomoglo to što je cenzus smanjen na tri odsto ili to što je na građanskoj strani imao samo Sergeja za konkurenta. Pokušao je pomalo tragikomič­no da svoju listu provuče kao manjinsku ne bi li za nju važio cenzus od 0,3 odsto, ali mu taj manevar nije uspeo.

I onda građani zaborave sve njegove zasluge. A nije da ih nije bilo. Zaborave se i studentski protesti 90-ih i iscepane starke i „Čedo, oženi me“i pregovori sa Miloševiće­m ili to što ste bili Đinđićev najbliži saradnik. A kada drugi zaborave, zaboravite i vi.

I onda počnete da se ponašate kao da ste na Divljem zapadu. Tako da vitlanje reketom za isterivanj­e neke sopstvene pravde i udaranje drugog čoveka dođu kao i logičan sled događaja. Čovek od kog se očekivalo da uvede sistem u kojem niko neće uzimati pravdu u svoje ruke, postao je čovek koga sistem lovi jer je upravo on počeo da se ponaša kao najobičnij­i batinaš. Uzalud suze. Iako su iskrene, jer ne plačete, gospodine Jovanoviću, što ste pogrešili, već nad svojom „tužnom sudbinom“.

Žalosno je to što je većini komična ova situacija i što se naslađuje nad sudbinom propalog političara. Ali niko se ne šokira i nije iznenađen. Kažu iznenadilo bi jedino da je uzeo bejzbolku umesto reketa. Ipak „tenis“više priliči čoveku njegovog stila života.

Čovek od kog se očekivalo da uvede sistem u kojem niko neće uzimati pravdu u svoje ruke počeo je da se ponaša kao batinaš

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia